Защо котките обичат риба?

котка и риба Снимка: iStock

К отките и рибите изглеждат много естествена комбинация. Мъркащите животни не само обичат да ядат риба, но и се наслаждават да я миришат и да я гледат. Но като бивши пустинни същества, които обикновено мразят водата - защо котките харесват риба толкова много? И безопасна ли е рибата за котки от гледна точка на храненето?

Котките обичат да ядат риба по две основни причини:

 • Те са заредени с хранителни вещества.
 • Миришат и имат добър вкус.

Въпреки че не е естествена част от диетата на домашната котка, сготвената риба може да направи вкусно и питателно лакомство от време на време, ако вашата котка го харесва. Но котките имат различни вкусове, а някои дори са алергични към риба.

котка и рибаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо котките обичат да ядат риба?

Домашните котки произлизат от африканските диви котки, чието меню е малко вероятно да има риба. И освен няколко водолюбиви породи като Мейн Куун, Абисинка и Бенгалска, Турски ван, повечето котки не са запалени плувци.

И така, какво се крие зад апетита на вашата котка за риба?

Една теория твърди, че мяукащите животни са придобили интерес към морските дарове, когато древните египтяни са използвали риба, за да ги примамят в своите общности. Тази теория обаче е няма достатъчно доказателства. Предполага се, че мъркащите приятели могат да обичат риба защото:

 • Котките се хранят опортюнистично: След години живот заедно с хората, те научават, че е много по-лесно да ядат това, което е пред тях (т.е. остатъци от масата и остатъци от храна), отколкото да търсят нещо друго. Ако рибата е лесно достъпна, котката обикновено ще се радва да я яде.
 • Те харесват миризмата на риба: което може да е отблъскващо за нас, хората, но е направо божествено за мощните ноздри на вашата котка. Един „полъх“ и те са готови за хапване.
 • Котките имат чувствителни вкусови рецептори: подобреното усещане за вкус помага на котките да идентифицират храни, богати на незаменими аминокиселини като таурин (важен за зрението, храносмилането и здравето на сърцето).
 • Рибата е богата на протеини: котките са задължителни месоядни животни, което означава, че се нуждаят от протеини, за да оцелеят. Със своите изострени сетива за вкус и обоняние котките могат лесно да разпознаят рибата като чудесна храна, богата на протеин.

Ползите от рибата за котките

котка и рибаСнимка: iStock

Обикновената, варена риба е напълно безопасна за котки, ако искате да я приготвяте като лакомство. Ако вие готвите рибата за котката си обаче, е най-добре да го правите от време на време. Тъй като диета само с риба ще доведе до хранителни дефицити, тя препоръчва включването на малко количество в допълнение към обичайната им диета, за да извлечете следните ползи:

 • Тя е богата на протеини, а нашите гальовни приятели са месоядни. Освен това рибата е отличен източник на омега мастни киселини.
 • Рибата също така съдържа таурин, аминокиселина, необходима за доброто зрение, здравето на сърцето и храносмилането. За разлика от други бозайници, котките не могат да произвеждат таурин сами, поради което е необходимо да го набавят от хранителни източници като риба.

Могат ли котките да ядат сурова риба

Котките не трябва да ядат сурова риба. Официално няма научно доказателство, което да демонстрира, че храненето със сурова риба изрично ще навреди на гальовния домашен любимец, но трябва да се имат предвид възможността за заразяване с бактерии като Salmonella и E. coli.

Как да сготвя риба за котката ми

Винаги е най-добре да се придържаме към храната, специално създадена за котки, тъй като тя е съдържа всички необходими вещества, които трябва да приемат. Въпреки това, ако искате да приготвите риба за котката си или да я почерпите малко с тази, които готвите за себе си, имайте предвид следното:

 • Най-добре рибата да е печена или варена
 • Избягвайте пържена и пушена риба
 • Премахнете костите и пропуснете обичайните подправки.
 • Като предпазна мярка, винаги е разумно да се консултирате с вашия ветеринарен лекар, преди да добавите или промените нормалната диета на вашата котка.

Могат ли котките да са алергични към риба?

котка и рибаСнимка: iStock

Също както при хората, някои гальовни животни могат да развият непоносимост към определена храна. Колкото и да е странно котка да бъде алергична към риба е възможно гальовният приятел да страда от такъв вид алергия.

Следете за:

 • Червена, възпалена кожа, най-често разположена на гърдите и корема
 • Сърбеж
 • Постоянно облизване на засегнатите области
 • Косопад

Макар и по-рядко, някои котки също ще получат повръщане, болки в стомаха и диария.

Приготвянето на риба е добър начин да почерпите котката си – стига да не замества обичайната ѝ диета. Твърде много риба, която приготвяте вие, може да доведе до непълноценна диета за вашата котка. Но когато се предлага в умерени количества, рибата допълва балансираната котешка диета.

Виж още