Защо котките пият мръсна вода

котка пие вода Снимка: iStock

К отките живеят редом с хората от хиляди години. Въпреки че това е дълъг период от време, не е достатъчно за гальовните приятели да се приспособят напълно към домашния живот. Съответно котките развиват странни навици, като да пият мръсна вода. Дори и да осигурите прясна, чиста вода, вашата котка все още може да избере да пие от саксия, мръсните ви чинии, накиснати в мивката, тоалетната, локва (ако котката излиза навън) и друго.

Гальовните животни могат да пият мръсна вода, когато не харесват водата, която сте предоставили, съда за пиене или мястото, където е поставена купата. В дивата природа котките отказват да пият, където ловуват, защото животинските трупове биха замърсили водата и биха ги разболели. Така че, ако купата на домашна котка е близо до храната, тя може инстинктивно да откаже да пие.

котка пие водаСнимка: iStock

Материалът от който е направена купата също е много важен. Пластмасовите купи се надраскват с времето, което позволява на бактериите да се натрупват в малките пукнатини. Тъй като котките имат чувствителни носове и вкусови рецептори, те ще откажат да пият чиста вода, ако е в замърсена купа. Тъй като котките не обичат да пият вода от купи, където чувствителните им мустаци докосват ръба, формата на купата е фактор.

Dogsandcats.bg

Защо котките пият мръсна вода?

Дори когато гальовните животни имат по-добри възможности, те пак може да предпочетат да пият мръсна и застояла вода. Собствениците предоставят купи, пълни с прясна питейна вода, но котките им вирват носове.

Повечето причини са свързани с инстинкта. Гальовните животни не са обърнали гръб изцяло на старите си навици, които носят в ДНК-то си. В крайна сметка те все още не са напълно опитомени.

Възможно е вашата котка да си търси други алтернативни места за пиене на вода поради следните причини:

котка пие водаСнимка: iStock

 • Купата за вода е твърде близо до купата за храна
 • Купата за вода е пластмасова
 • Формата на купата за вода не е подходяща
 • Котките харесват множество източници на пиене
 • Водата е престояла в купата твърде дълго
 • Водата има лош вкус
 • Купата не е почистена добре

Предпочитат ли котките мръсна вода?

Котките винаги ще пият от източник, който вярват, че е безопасен.

Според Ветеринарна имунология и имунопатология, въпреки че котките имат вродена антивирусна имунна система, те обичат да приемат по-безопасния вариант.

котка пие водаСнимка: iStock

Ако състоянието или положението на купата с вода е незадоволително, котката ще пие от друго място. Дори и да смените водата, след като котката реши, че тази купа не ѝ е по вкуса, ще бъде трудно да промени решението си.

Гальовните животни не разбират, че някои източници на вода, като тоалетни чинии, са нездравословни и дори опасни за пиене. В съзнанието им купата им с вода е замърсена. Всяка друга вода, която мирише или има различен вкус, ще бъде много по-приемлива.

По същия начин, това, което е чисто за котките, не винаги е това, което е чисто за хората. Водата с добра миризма все още може да включва химически обработена вода или вода, която е замърсена с токсични течности.

Следи от сол и минерали също ще бъдат привлекателни за котките, тъй като миришат по-земно и естествено.

Как да накараме котка да спре да пие мръсна вода и да ползва купата си

Мяукащите животни могат да се разболеят от пиене на мръсна вода, така че обезсърчавайте това поведение и карайте котката си обратно към нейната купа с чиста вода.

Най-добрите начини да постигнете това включват:

котка пие водаСнимка: iStock

 • Купете плитка и широка купа за вода за котката ви
 • Почиствайте купата всеки ден с вода
 • Купете керамична, метална или стъклена купа
 • Поставете купата далеч от храната
 • Поставете множество купи из къщата
 • Сменете местоположението на купата, когато котката се отегчи от сегашното
 • Сменяйте водата два пъти на ден
 • Опитайте с фонтан

Осигурете на котката си чиста, безопасна вода, дори ако отказва да я пие. Опитайте различни методи, за да насърчите гальовния си спътник да пие от купата или фонтана си за вода и да ограничи желанието си да пие водата от растенията или мръсните ви чинии.

Виж още