Защо котките предпочитат рутината

котка у дома Снимка: iStock

В секи, който притежава котка или е имал преди това, знае, че те са създания на навика. Може да седим и да ги гледаме, мислейки, че животът им е малко скучен, но за тях нещата са точно такива, каквито трябва да бъдат. Купата за храна се пълни в идеалния момент. Ако не е, ние биваме предупредени и поставяни на мястото си, защото не сме си свършили работата.

Гальовните животни спят приблизително по едно и също време всеки ден. Те дори очакват да правите определени неща по едно и също време. Всичко това се дължи на техния вътрешен часовник, който колкото и да е странно, се адаптира към живота, който сте му предложили. Когато нещата се променят, те не са щастливи. Нека научим повече за котките и техните навици, за да разберете по-добре мъркащия си приятел, който живее във вашия дом.

котка у домаСнимка: iStock

Котките и стреса

Точно както при хората, стресът е тежък за котката. Може дори да ги разболее физически. Ако ежедневието им бъде нарушено, за тях е лесно да се стресират. Може да не го осъзнавате, но вашата котка започва да очаква някои неща. Ако сменяте тоалетната ѝ всяка сутрин, те се адаптират към това и очакват чиста тоалетна по едно и също време всеки ден.

Dogsandcats.bg

Ако пълните купичките им за храна по едно и също време, те научават и тази рутина. Когато нещата се променят или нещо в живота ви се промени, което засяга тяхната рутина, вашето коте може да се уплаши. Това се дължи на стресовите промени, които могат да причинят на вашето коте.

Въпреки че не са правени много изследвания върху психиката на котките, това не означава, че експертите и дори собствениците на котки не могат да разберат някои неща. Дори дивите котки и големите котки живеят в рутина. Те ловуват по едно и също време всеки ден. Те спят по едно и също време. Те дори се придържат към едни и същи географски райони. Ето защо големите промени у дома могат да притеснят толкова много вашата котка и защо трябва да се опитате да им помогнете, като поддържате график, за да могат да бъдат по-щастливи и здрави.

Създаване на рутина на вашата котка

Нека да разгледаме няколко ежедневни задачи, които можете да планирате за вашата котка, за да ѝ помогнете да избегне стреса и да поддържа баланса, от който се нуждае.

  • Графици на хранене

котка у домаСнимка: iStock

Котката ви събуждала ли ви е посред нощ, за да ви уведоми, че има пропуснато хранене? Определеният график на хранене е най-добрият начин за справяне с проблеми от типа котката ви буди през нощта, за да моли за храна. Уверете се, че мяукащият приятел се храни по едно и също време всеки ден. Така тя ще се научи да очаква това хранене. Котките предпочитат да ядат малко и често, но все пак не трябва да се прехранват.

Храната е основният мотиватор на котката. Когато сте у дома, хранете котката си в определено време. Ако работите в офис и сте дълго извън дома и не можете да сте винаги на разположение, за да храните котката си, хранилка с времеви интервал може да ви помогне. Вашата котка може да пропусне взаимодействието с вас, тъй като не ѝ давате храна, но ще разбере, че дори когато ви няма, вие се грижите за нея.

  • Играйте заедно

Това е чудесен начин да дадете на мъркащия си приятел необходимото упражнение, за да не скучае. Когато котката се отегчи, тя ще намери нещо, в което да влезе. Поне веднъж или два пъти на ден вземете любимата играчка на вашата котка и се забавлявайте. Ако започнете да играете по едно и също време всеки ден, това ще помогне на вас и вашата котка да се сближите и ще им помогне да отделят всякаква задържана енергия, която може да имат. Не се изненадвайте обаче, ако когато настъпи време за игра, котката ви ви потърси, готова да се забавлява!

  • Време за гушкане

котка у домаСнимка: iStock

Независимо дали вашата котка е гушкаща се или от онези, които позволяват само няколко погалвания тук и там, не забравяйте да планирате навреме, за да им дадете тази привързаност. Независимо дали става дума за гушкане в леглото или сгушване на дивана за няколко минути, отделянето на време за вашето коте ще му помогне да се освободи от стреса от неща, които може да са го разстроили. Дори и най-независимата котка има нужда от поздрав и гушкане от време на време!

Въпреки че може да не го осъзнавате, поддържането на котката ви в рутина е един от най-добрите начини да установите добри отношения между вас двамата.

Котките просто не обичат промяната. Ако искате да бъдете страхотен родител на домашен любимец, опитайте се да се уверите, че техните нужди се посрещат последователно всеки ден. В крайна сметка вашата котка ще ви благодари и може дори да откриете, че животът с вашата котка става по-лесен и по-възнаграждаващ.

Вижте още:

Защо котката ми се храни толкова бързо

6 начина да успокоим уплашено коте

3 предмета, които ще подобрят ежедневието на вас и на котката ви

Виж още