Защо котката ми се храни толкова бързо

котка се храни Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да гледате как котката ви поглъща храната си и да се чудите защо яде толкова бързо? Оказва се, че има причина за бързите им хранителни навици - котките са устроени така, че да ядат бързо, за да предпазят храната си от хищници. В дивата природа котките трябва да успеят да приключат с храната си, преди друго животно да я открадне, и ловните им инстинкти ги карат да ядат бързо дори когато не са в опасност.

Друга причина е, че мъркащите животни са създадени да се хранят на малки порции през целия ден, така че като се хранят бързо, те могат да се хранят повече пъти. Но този инстинкт понякога може да доведе до проблеми като прекалено бързо хранене и повръщане. В тази статия ще разгледаме причините, поради които котките ядат толкова бързо, и ще предложим някои съвети, за да им помогнете да забавят темпото.

Защо котката ми яде толкова бързо и после повръща?

котка се храниСнимка: iStock

Някои от възможните обяснения включват, че гальовният домашен любимец е бил прекалено развълнуван от храната. Друга причина би могла да бъде, защото котката има разстроен стомах или лошо храносмилане от твърде бързото ядене на храната. Понякога може да се окаже, че котката е изпитвала гадене от друго заболяване. Ако котката ви яде и повръща често, трябва да я заведете на ветеринарен лекар, за да се изключат всякакви здравословни проблеми.

Dogsandcats.bg

Как да накараме котката да се храни по-бавно?

Има няколко начина да накарате котката си да се храни по-бавно. Един от тях е да поставите храната ѝ в купа с няколко разделения или пъзел (ако ви се инвестира от зоомагазин). Това ще я накара да се храни по-бавно, защото трябва да премести храната в купата, за да стигне до нея. Друг начин е да я храните по-често с по-малки порции през деня вместо с една голяма порция. Това също може да е ефективно.

  • Преместете храната на котката си

Един от начините физически да забавите котката си е да разпределите храната. Можете да опитате да използвате няколко купи за храна. Оставянето на достатъчно разстояние между тях принуждава котката да прави паузи между хапките. Само това просто физическо движение от няколко сантиметра може да направи чудеса и наистина да накара гальовният приятел да забави темпото.

  • Поставете препятствия

Използването на неядлива пречка в котешката купичка може да представлява допълнително предизвикателство, ако котката ви яде твърде бързо. Можете да използвате нещо, което е твърде голямо, за да може котката случайно да го изяде, но все пак да може да маневрира лесно, така че да може да стигне до храната под него. Топките за голф и топките за пинг-понг са отличен избор. Котката ви ще трябва да преодолее това препятствие, за да стигне до всяка хапка, което може да я забави още малко.

котка се храниСнимка: iStock

Ще помогнат ли автоматичните хранилки?

Автоматичните хранилки могат да бъдат чудесен начин да осигурите на котката си редовен достъп до храна, особено ако често отсъствате от дома или имате натоварен график. Те могат да помогнат и на котки, които са склонни към напълняване или имат проблеми с регулирането на хранителните си навици. Някои автоматични хранилки за котки могат да бъдат настроени да пускат храна по график и да подават често малки порции, което предпазва много котки от прекомерно огладняване. Ако усещането за глад между големите хранения е това, което кара котката ви да се тъпче, малките, чести хранения може да са по-добри за нея.

Защо котката ми яде, сякаш е много гладна?

Една от причините може да е, че те всъщност котката ви наистина е гладна и трябва да яде повече, за да поддържа енергийните си нива. Друга причина може да е, че котката е стресирана, тревожна или отегчена и това е начин да се справи с тези чувства. Освен това някои мъркащи животни може просто да се наслаждават на усещането за ядене и да се чувстват възнаградени от него, дори ако всъщност не са гладни. Ако се притеснявате, че котката ви яде твърде много или твърде малко, консултирайте се с ветеринарния си лекар за съвет. Смяна на диетата също може да се окаже добър подход, особено ако мяукащият домашен любимец е много лаком.

Възможно лие котката ми е „обсебена“ от храната?

котка се храниСнимка: iStock

Когато гальовният приятел се държи сякаш е обсебен от храната, това може да е знак, че нещо не е наред. Обикновено това означава, че котката не получава достатъчно храна или че има заболяване, което я кара да се чувства постоянно гладна. Ако котката ви постоянно моли за храна, опитайте се да разберете защо хранителните ѝ навици са се променили. Ако мъркащият домашен любимец е с наднормено тегло, може да се наложи да коригирате диетата му и да се уверите, че се движи достатъчно.

Най-често срещаното хранително разстройство сред домашните котки е затлъстяването. Котката с наднормено тегло или затлъстяване обикновено тежи с 20 % или повече над нормалното си тегло.

Когато става въпрос за котешкото хранене, има много спорове относно това от колко храна всъщност се нуждаят котките. Някои хора смятат, че котките са естествено склонни към лакомия и ще преядат, ако им се отдаде възможност, докато други твърдят, че котките ядат само това, което им е необходимо, за да оцелеят. Истината е, че и двете твърдения могат да бъдат верни в зависимост от конкретната котка.

Подходящото количество храна, с което да се храни котката, зависи от различни фактори, включително възрастта, теглото, нивото на активност и начина на хранене на котката. Собствениците трябва да се консултират с ветеринарния си лекар, за да разработят план за хранене, който е най-подходящ за тяхната котка.

Виж още