Защо котките се грижат една за друга, а след това се бият?

две котки Снимка: iStock

К отките се грижат една за друга, за да покажат, че се ценят. Това означава, че те се чувстват комфортно в компанията на другия, така че често ще видите една котка да ближе лицето и ушите на другата. Шок е, когато нещо се случи и изведнъж мъркащите приятели започнат да се бият!

Как се случва така че в един момент гальовните животни се обичат, в следващия се хапят? Ще научим в настоящата статия!

Защо котките се мият една друга?

Преди да разгледаме защо котките се бият, е необходимо да разгледаме защо котките се грижат взаимно. Въпреки че е доста ритуално упражнение, всички котки прекарват голяма част от всеки ден, като минават през козината си и почистват всяка достъпна част от тялото си.

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Докато близането е основното действие, свързано с подстригването, котките също хапят заплетена козина и „копаят“ дълбоко, за да намерят бълхи и кожни дразнители. Ако някога сте гледали как котката ви се почиства, ще си дадете сметка, че това е доста дълга и важна задача.

Актът на миене при котките далеч надхвърля простото почистване на козината. Подобно на много аспекти на животинското царство, често едно действие има много различни съществени причини и не е само това, което си мислим първоначално.

Котките обикновено се мият поради следните причини:

  • Удоволствие и наслада
  • Отстранете мръсотията
  • Почистване след хранене
  • Контрол на температурата
  • Релаксация и облекчаване на стрес/тревожност
  • Премахнете миризмата, така че хищниците да не ги открият
  • Смазване на кожата и козината
  • Обсесивно поведение (самоуспокояване)

Защо котките се ближат взаимно и след това се бият?

две коткиСнимка: iStock

Въпреки че социалното миене на козината е акт на обвързване, всяка котка достига точка, в която ѝ е достатъчно. Мислете за това като за прегръдка, която е продължила твърде дълго.

Въпреки че котките, които се грижат една за друга, имат солидна връзка, може да се развие форма на бойни игри. Макар и рядко, ако се натиснат „грешни бутони“, малко битка може да премине към следващото ниво.

Съскане, мяукане, шамари с лапи и т.н. могат да се отприщят в този момент. Това е мястото, където собственикът трябва да се намеси и да сключи мир между двете развълнувани котки.

Когато две котки споделят дом е съвсем нормално да се случват много неща и в отнашенията им да има динамика. В един момент мъркащите животни играят с играчки и се гонят, в следващия момент спят гушнати сладко, а след това се карат. Ако двете приятелчета са мият взаимно, но след това се сбият, не се притеснявайте, тъй като в повечето случаи това е нормално котешко поведение. Въпреки това, ако забележите агресия - може би е добре да разделите мъркащите животни за известно време, докато се успокоят.

две коткиСнимка: iStock

Ако има доверие и социална връзка, котките ще ближат и ще се грижат за други животни. Две котки, които се грижат една за друга и след това се бият, е само част от сложната връзка, на която котките се радват една с друга.

Виж още