Защо котките се търкалят в мръсотия?

котка се търкаля Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да погледнете в задния двор на къщата ви само за да намерите котката си да се търкаля и гърчи на земята и най-интересното - прави го в най-голямата мръсотия? Ако е така, няма нужда да се притеснявате за здравето на вашата котка. Мяукащите животни правят това поради най-различни причини, като те обикновено не би трябвало да предизвикват безпокойство във вас!

Котките не са единствените животни, които обичат да се въргалят на мръсни места. В действителност много четириноги го правят, за да задоволят всичките си нужди за поддръжка и здраве. Кучетата например се търкалят в мръсотията вероятно по-редовно от котките.

И така - защо котките се търкалят в мръсотията?

котка се търкаляСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

1. За охлаждане

Това може да звучи малко странно, но котките понякога се търкалят в мръсотията, за да се охладят. С цялата тази козина животните трябва да намерят начини да се охладят, въпреки слоевете си изолация. Когато почвата е прясно изкопана, слоят отдолу ще бъде мек и влажен.

Всеки път, когато котките се търкалят в този влажен слой, те получават от влагата по козината и кожата си. Това им позволява да се охладят и да защитят тялото си от слънцете. Котките не са единствените животни, които правят това. Всъщност животните по целия свят използват мръсотия и кал, за да се охладят и защитят телата си.

2. Да се почешат

Тъй като котките понякога не могат да достигнат гърба си или други части на тялото си, единственият начин, по който могат да се почешат, е да се търкат в различни предмети, независимо дали са мебели или земята.

Ако установите, че котката ви се търкаля прекалено много или се чеше, това може да е знак, че има бълхи или някакъв друг паразит. Говорете с вашия ветеринарен лекар, за да се уверите, че гальовният ви приятел е добре или пък дали няма нужда от допълнително обезпаразитяване.

3. Да маркират своята територия

котка се търкаляСнимка: iStock

Котките обичат да маркират територията си. Начинът, по който гальовните животни обикновено маркират територията си, е чрез триене на аромата си върху предмети или земята. А какво по-добро маркиране на територия от търкаляне?

Докато маркират своята територия, те може да проверяват дали друга котка е маркирала тяхната територия на това място. Ако усетят миризмата на друга котка, те ще работят усилено, за да премахнат тази миризма, маркирайки местоположението като тяхно.

4. Знак за разгонване при женските котки

Проучванията показват, че женските котки основно се търкалят на земята, когато са разгонени. Ако женската ви котка е в този период и надуши мъжки котарак наоколо, тя вероятно ще се търкаля наоколо, за да привлече вниманието върху себе си и да покаже, че е разгонена.

5. Котката ви просто се забавлява!

И накрая, последната причина котката ви да се търкаля в мръсотията е просто да покаже, че е щастлива и се забавлява. В много отношения вашият двор е детската площадка на вашата котка. И не само. Ако у дома сме изцапали с пясък или друга мръсотия, вероятно мъркащият приятел ще иска да подуши, а защо не и да легне и да се потъркаля просто така, за забавление!

Трябва ли да спрем котките да се търкалят в мръсотия?

котка се търкаляСнимка: iStock

Тъй като котките се търкалят в земята поради редица причини, някои от които включват подпомагане на здравето им, обикновено не се препоръчва да обезсърчавате котката си от това поведение. Възможно е обаче да има случаи, когато искате да обезсърчите поведението, като например когато на земята има пестициди или други токсични химикали.

Ето няколко идеи как да ограничите котката си от това поведение:

  • Не наказвайте котката

Първо и най-важно, не наказвайте котката си за това поведение. Гальовните животни не разбират негативното наказание. Вместо това, наказанието само ще изплаши котката ви, без да доведе до реални промени в поведението им. Всеки път, когато изплашите котката си, тя ще бъде по-малко вероятно да ви се довери или да ви слуша в бъдеще.

котка се търкаляСнимка: iStock

Вместо това е най-добре да разсеете котката си и да я възнаградите за добро поведение. Правенето на тези две неща ще помогне за смекчаване на поведението, като същевременно гарантира, че котката ви няма да се страхува от вас. Например, смекчете някои от причините за търкаляне в мръсотията и им дайте други възможности да изразят естествените си инстинкти.

  • Не пускайте котката си навън, когато има вредни химикали

Ако не искате котката ви да се търкаля по земята поради някакъв вреден химикал, който сте използвали, просто не я оставяйте навън през това време. Това ще бъде най-безопасният начин да се уверите, че вашата мъркащият приятел няма да погълне химикалите или токсините.

  • Уверете се, че котката ви се чувства добре

Проверете дали мъркащият приятел няма нужда от охлаждане или нещо друго. Ако мъркащият приятел страда от алергия или сърбеж - вероятно ще се чеше и търкаля повече от обикновеното. Затова се уверете, че няма медицински проблем зад това поведение на котката ви.

  • Поддържайте палтото им в добро състояние

Ако смятате, че котката ви се търкаля в мръсотията, защото се чеше или разресва, важно е да поддържате козината ѝ. Разбира се, лекувайте котката, ако забележите вредители или паразити по тялото или козината им. Въпреки това, други проблеми, като пърхот и суха кожа, също могат да причинят сърбеж по гърба.

котка се търкаляСнимка: iStock

При тежък пърхот и други кожни проблеми говорете с вашия ветеринарен лекар, за да ви помогне да се справите с проблема. Това може да помогне за поддържане на кожата на вашата котка чиста, дори при някои от по-неблагоприятните кожни състояния. Още веднъж, поддържането на кожата и козината на вашата котка ще смекчи търкалянето от сърбеж.

Като цяло това поведение показва, че мъркащият приятел се забавлява. Ако няма медицински на лице или нямате други притеснения - няма защо за ограничавате гальовния приятел!

Виж още