Защо котките сякаш мяукат без причина

котка мяука Снимка: iStock

М яукането е част от ДНК на котката. Някои често вокализират, докато други едва издават звук. Притеснително е обаче, когато котка започне да мяука без видима причина, тъй като това може да означава проблем със здравето или околната среда.

В тази статия ще поговорим за често срещаните причини, поради които гальовните приятели може да мяукат без видима причина и кога трябва да им обърнете внимание.

1. Котката е гладна

Ако забележите, че котката ви постоянно мяука за храна, тя или е гладна, или опитва късмета си за вкусно лакомство. Ако е второто, котката ви ще мяука всеки път, когато отидете в кухнята или където и да се съхраняват нейните лакомства.

котка мяукаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От друга страна, може да не храните котката си достатъчно. Някои котки смятат, че две хранения на ден адекватно задоволяват глада им, докато други предпочитат по-малки хранения, сервирани няколко пъти през деня.

По същия начин, ако вашата котка обича храната си, тя може да мяука повече с наближаването на планираните часове за хранене. Това поведение не трябва да се насърчава, така че изчакайте, докато котката ви се успокои, преди да оставите чинията с храна.

2. Котката е жадна

Котката ви вероятно ще мяука по-често, ако е жадна или дехидратирана. Най-честата причина за това е, че тя няма достъп до прясна вода или изобщо такава.

В този случай мяукащият приятел ви предупреждава, че се нуждае от хидратация. Тъй като котките не пият вода много често, не винаги е лесно да разберете кога котката ви не се хидратира достатъчно.

3. Злополука или нараняване

Котките, които имат достъп на открито, са активни животни и обичат да се разхождат из квартала си. Докато скачат върху и от огради, стени и други препятствия, за тях е сравнително лесно да се наранят. Порязванията и ожулванията също са чести, както и нараняванията от битки с други котки.

Котките добре прикриват болката. Освен ако не виждате очевидни признаци на нараняване, гласовете на вашата котка понякога са единственият начин да разберете, че котката ви е наранена. В такава ситуация я заведете на ветеринар, защото мъркащият приятел може да е наранен макар и на външен вид да не си личи и да изглежда добре.

4. Търсене на внимание

Не всички котки са отдалечени от собствениците си. Някои обичат вниманието и не могат да понасят да са далеч от стопаните си. Ако не давате на котката си достатъчно обич, котката ви ще мяука, за да ви каже.

котка мяукаСнимка: iStock

Въпреки това, ако се погрижите за всяко желание и каприз на вашата котка, тя ще започне да научава, че мяукането е достатъчно, за да привлече вниманието ви, и ще го използва по-често като манипулация. Това може да накара котката ви да се държи лошо, ако не внимавате.

Ако сте успели да определите, че котката ви не страда от медицинско състояние или нараняване, това вероятно е поведенчески проблем. За да попречите на котката си да мяука за внимание, може да я насърчите да спре, като я игнорирате.

5. Поздрав

Ако вашата котка е изградила силна връзка с вас, тя вероятно мяука, за да ви поздрави, особено ако котката ви често ви мяука, докато се прибирате от работа. Това е положителна вокализация, която показва, че вашата котка се радва да ви види.

Като алтернатива котката ви може да скучае и да иска да си играе с вас. Котките, които се чувстват пренебрегнати или изоставени, е най-вероятно да мяукат по-често и ще вокализират, за да привлекат вниманието ви.

6. Стрес

Въпреки че котките крият чувствата си добре и изглеждат като олицетворение на непукизма, те се стресират. Котешкият стрес има множество причини и различни неща действат като тригери в зависимост от личността и темперамента на котката.

котка мяукаСнимка: iStock

Трябва да се посветите на минимизирането на тези стресори, за да осигурите щастлив, здравословен живот за него. Някои от най-честите причини за стрес включват:

  • Внезапна промяна в рутината
  • Силни шумове
  • Потиснати инстинкти
  • Тормоз или доминиране, ако имате повече котки у дома
  • Местоположението на храната, водата и тоалетната

7. Самота

При липса на здравословни условия непрекъснатото мяукане е признак на самота. За съжаление, котките могат да се чувстват самотни, особено ако стопаните им са далеч от дома по цял ден и нямат други домашни любимци, с които да си играят. Въпреки че игрите и играчките са краткотрайна форма на забавление, нищо не може да бъде по-добро от качествено прекараното време със собствениците им.

Почти винаги има причина котката ви да мяука непрекъснато, дори и да не сте разбрали каква е тя. Здравословни състояния, наранявания или влошени сетива са вероятни обяснения. Но преди да помислите за най-лошия сценарий, проверете околната среда на вашата котка и отстранете всички стресиращи фактори, които биха могли да я накарат да мяука от недоволство. Проблемът може да не е чак толкова голям, колкото изглежда!

Виж още