Защо котките спят с вдигната глава?

котка спи Снимка: iStock

К отките и кучетата имат много различни стилове на сън от хората, често лежат в странни позиции или избират да се сгушат на странни места - например... с изправена глава!

Котките са еволюирали от самотни диви котки, които трябвало да се спасяват сами, за да останат защитени. Позиции като тези с изпънати предни лапи или вдигната глава им помагат да останат нащрек във всеки един момент.

Защо котката ми спи с вдигната глава?

котка спиСнимка: iStock

Котките могат да спят доста удобно, дори когато държат главите си изправени, колкото и да ни е трудно да си го представим, тъй като тази поза би била невъзможна за нас, хората.

Dogsandcats.bg

Въпреки че тази позиция може да изглежда толкова неудобна, котките имат способността да сковават мускулите на врата си, като същевременно поддържат релаксацията, необходима за сън. Това е инстинкт за оцеляване, което означава, че те могат да се събудят от сън направо в действие, ако бъдат стреснати, например от мяукане на друга котка или силен шум.

Ако вашата котка спи с вдигната глава, тя вероятно поддържа ниво на бдителност, вместо да е напълно отпусната или в дълбок сън.

Трябва ли да се притеснявам, че котката ми спи с вдигната глава?

Ако вашата котка винаги е спяла с вдигната глава, това вероятно е нормално за нея.

В повечето случаи спането във всякакви странни и смешни за нас пози е просто нормално котешко поведение. Въпреки това има някои признаци, за които трябва да следите, които може да показват, че котката ви не е съвсем комфортна.

Ако котката ви внезапно започне да спи повече с повдигната глава, изправена или подпряна на нещо, това може да означава, че се нуждае от някаква подкрепа при дишането си. Това може да се случи при котки с респираторни проблеми, като котешки грип или друго.

котка спиСнимка: iStock

Като спят с подпряна глава, те може да се опитват да отворят дихателните си пътища, за да подобрят притока на кислород. Внимавайте за други признаци като учестено дишане дори в покой, дишане с отворена уста или намалена способност за активност. Котка, която диша с отворена уста, трябва спешно да бъде прегледана от ветеринарен лекар, тъй като това показва респираторен дистрес.

Котките, които са започнали да спят изведнъж в тоалетната си, може да се борят с проблеми с уринирането, болка или дискомфорт.

Промяната в каквато и да е форма на поведение на вашата котка, като например позицията им за сън, може да е знак, че нещо не е наред. Ако се притеснявате за котката си, уговорете среща с вашия ветеринарен лекар.

котка спиСнимка: iStock

Котките дремят във всякакви странни и любопитни пози. Много от тези пози се дължат на еволюционна функция, като защита на жизненоважни органи, поддържане на готовност за бягство, ако е необходимо, или запазване на телесната топлина. Котките могат да втвърдят мускулите на врата си, за да държат главите си изправени дори когато спят, като начин да останат нащрек за опасност.

Въпреки това, котки, които изглежда винаги се нуждаят от подпряна глава, за да спят, може да имат здравословен проблем като и трябва да бъдат прегледани от ветеринарен лекар.

Виж още