Защо котките свиват лапите си навътре

котка спи Снимка: iStock

Н е е много трудно да се твърди, че всичко, което прави котката, изглежда очарователно. Понякога обаче сме толкова заети да се възхищаваме на тяхната миловидност, че забравяме да се замислим защо правят някои от нещата. Например, не сте ли си задавали въпроса защо котките свиват лапите си навътре?

Според PetMD котките сгъват лапите си, за да запазят телесната си топлина и за да се уверят, че предните лапи са в безопасност и недостъпни, когато си намерят удобно място. Това е позиция на тялото, която котките заемат само когато се чувстват в безопасност и им е удобно. Котките също така свиват лапите си навътре, когато им се показва някаква форма на привързаност, например галене и по този начин показват, че са спокойни.

Защо котките свиват лапите си навътре

котка спиСнимка: iStock

Има няколко причини, поради които котката може да свие лапите си навътре, но най-често това е показател за нивото на комфорт на домашния любимец. Ако видите котката си с лапи, плътно свити под тялото ѝ, това означава, че тя е спокойна и щастлива. Съществуват и други причини за тази позиция и те са:

Dogsandcats.bg
  • За да запазят телесната топлина - също както хората, котките могат да изпитват студ в крайниците си - лапите и опашката и искат да ги свият, за да ги стоплят.
  • За да демонстрират комфорт - след като лапите са толкова сгънати и котката ще загуби време да ги извади, ако се появи опасност - това значи, че тя е напълно спокойна и се чувства защитена в обстановката.
  • Защото е удобно - това може да е просто удобна позиция на тялото на мъркащия приятел.

Защо котките свиват лапите си, когато спят

котка спиСнимка: iStock

Един от най-често срещаните случаи на свиване на лапи при котките се случва, докато те спят или дремят набързо и това е напълно естествено.

Не забравяйте, че котката обикновено се занимава със свиване на лапичките си към майка си, докато е в бебешка възраст, така че това, което прави, докато дреме на дивана или в леглото ви, е просто още един знак, че уютната позиция напомня на вашия домашен любимец, че е в безопасност и щастлив.

Защо котките свиват лапичките си, когато ги галите

Може би сте забелязали, че вашият котешки приятел свива лапичките си една след друга, нагоре и надолу, докато го галите. Това положение на тялото, което се различава от обикновеното седене или свити навътре под гърдите лапи, е още един начин, по който котката ви изразява комфорт и удоволствие!

С други думи - вашата домашна котка свързва усещането за внимание от ваша страна с безопасно, уютно чувство. Ако котката ви меси с лапи във ваше присъствие - това също показва, че е спокойна, но също и, че харесва повърхността и маркира територия.

котка спиСнимка: iStock

Защо котките свиват задните си лапи

Доста обичайно е да забележите, че котката ви седи със свити предни лапи, и дори е нормално да забележите котка, която свива предните си лапи нагоре-надолу в ритъм. Ако обаче забележите, че котките ви свиват задните си лапи под тялото - може да е по-рядко. Също както прибирането на предните лапи - мъркащият приятел просто е или спокоен, или топли крайниците си.

Лятото по-рядко ще забележите котка да стои в това положение, тъй като ѝ е топло и вероятно търси места по-прохладни места в дома като банята, плочките или сянка, където дасе разположи.

Виж още