Защо котките съскат на малки котенца?

две котки Снимка: iStock

И звестно е, че котките съскат при заплахи като кучета или посетители, които не харесват. Но понякога могат да съскат и срещу собствения си вид и то на малки котенца, които изглежда не представляват заплаха. Има ли причина за това негостоприемно поведение?

Котките използват вокализация, за да изразят всякакъв вид емоции като мяукане, „чуруликане“, мъркане и дори съскане. В тази статия ще разберете защо вашата котка може да съска на новото коте и дали това е нормално котешко поведение.

1. Проблем с територията

Гальовните животни са много териториални. Когато видят ново животно на своя терен, те ясно показват кой е бил тук първо. Котките прекарват времето си, разпространявайки миризмата си около района си, което включва цялата ви къща и вероятно външната част, ако пускате котката си навън.

След като се появи коте, новата му миризма се усеща като заплаха, която е нахлула в пространството.

Dogsandcats.bg

2. Йерархия

Ако вашата котка е била дълго време сама, тя няма да иска ново коте да дойде, тъй като в тяхната глава те командват дома. Вашата котка определя йерархията и съска, за да предупреди новото коте кой е „шефът“.

две коткиСнимка: iStock

Котенцата са известни като игриви и буйни. За сдържана, по-възрастна котка понякога това може да е малко прекалено трудно. Бързото съскане, когато котето е прекрачило границата и е раздразнило по-голямата котка, е просто начин да се определят основните правила и да се оформят граници.

3. Чувство в капан

Ако котките се чувстват „затворени“, когато се запознаят с ново коте, това задейства тяхната реакция на борба или бягство. Ако нямат достатъчно пространство, те прибягват до битка. Съскането показва, че те се тревожат за положението си и искат малко пространство от котето.

Какво трябва да направя, ако котката ми започне да съска на малкото коте?

Ако наскоро сте осиновили нова котка или малко гальовно приятелче и забележите много съскане, дайте на всяка котка безопасно място да се скрие и ѝ дайте време.

Бързото съскане е поносимо, но ако котката ви започне да изглежда по-конфронтираща и напада котето, намесете се и ги разделете. Не рискувайте котето да се нарани или да причини твърде много стрес на котката.

Ако котката ви изсъска на вашето коте, дайте им възможност да избягат от взаимодействието. Позволете им да тичат някъде, където се чувстват сигурни. В противен случай отведете котето на затворено място, като разделите котките.

Как да спрем по-възрастната котка да съска на малкото коте

две коткиСнимка: iStock

Ако са минали няколко седмици и котката ви все още не се разбира с новото коте, има някои неща, които можете да направите, за да помогнете. Разделете ги за кратки периоди през деня, за да дадете почивка на по-голямата си котка, така че да не се претоварва. Осигурете на двете животинчета различни места за спане, ходене до тоалетна, играчки и купи за храна и вода.

Осигурете на вашата котка много съоръжения, за да „избяга“, до които котето не може да достигне. Например, стая, в която ходи само тя, високи рафтове или уютна „пещера“ или скривалище, изцяло тяхно.

Котката ми ще спре ли в крайна сметка да съска по котето?

Повечето котки свикват да имат нова котка и спират да им съскат след около седмица, но разбира се за някои може да отнеме повече време.

Предполага се, че когато котето порасне малко, няма да бъде толкова дразнещо за по-възрастната котка. След като и двете животинчета са в новата си рутина и са свикнали да споделят пространство едно с друго, съскането трябва да спре.

Ако съскането просто не спре след няколко седмици, потърсете съвет от ветеринарен лекар.

Как да свикнете котката си с ново коте

Представянето на нови котки една на друга трябва да става бавно и с търпение.

две коткиСнимка: iStock

Седмица преди да донесете у дома ново коте, свикнете котката си с новите играчки и консумативи за новодошлото коте.

Когато вашето коте пристигне, подгответе му удобна стая, за да свикне с новия дом, далеч от по-възрастната котка. Дръжте го в тази стая през първите няколко дни или през първата седмица. Това позволява на вашата възрастна котка да свикне със звука и миризмата на котето, без да се налага да се среща с него.

Ако дадете малко време на вашата котка постепенно да свикне с ново животно в къщата без директен контакт, това ще означава, че е по-малко вероятно да изпадне в силен стрес и да се нахвърли върху котето.

Въпреки че може да отнеме време на по-голямата ви котка да спре да съска по новото коте, с търпение и постоянство котката ви ще се успокои и ще свикне с новия член на домакинството. Дръжте котката и котето отделно за няколко дни и им позволете да свикнат с аромата на другия, без да се срещат директно.

Когато най-накрая разрешите директен контакт, оставете котките да се опознаят за кратки периоди от време, които можете постепенно да увеличавате, ако всичко върви добре. Уверете се, че давате и на котката, и на котето много пространство и награди с гласови похвали или лакомства.

Виж още