Защо козината на котката ми изглежда мазна и неугледна

домашна котка Снимка: iStock

З дравите котки прекарват много часове в облизване, разресване и хапане на козината си, за да отстранят мръсотията и остатъците. Така че, ако козината на котката е мазна, рошава и не изглежда добре, нещо не е наред. Проблемите със здравето, физическа болка или емоционални притеснения, вероятно стоят зад проблема.

Котка със затлъстяване или артрит ще бъде физически неспособна да се подстригва, което води до мазна и козина с лош вид. Зъбната болка също може да накара котката да не желае да се мие.

Неподдържаната козина ще бъде обезпокоителна за вашата котка, така че трябва да ѝ помогнете с ежедневното ѝ подстригване. Също така ще трябва да разберете каква е причината за тази коетшка козина, за да може да разрешите проблема.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Защо козината на котката е мазна и се слепва?

Естествените масла причиняват мазна и слепнала козина в козината на котката. Когато мяукащият приятел се ближе, той разпределя тези масла равномерно в цялата си козина. Така мяукащите животни котките запазват елегантен външен вид.

Котките прекарват до 50% от деня си в миене на козината и това действие има много различни причини. Котките се грижат, за да запазят неутрален аромат, което е инстинктивно поведение за оцеляване. Това означава, че потенциалните хищници няма да могат да помиришат гальовния приятел и той ще остане в безопасност.

  • Физически дискомфорт

Ако котката е спряла да се мие, проверете дали все още е физически способна да го прави. Ако котката ви е възрастна може причината да е болка поради артрит и тя затова не може да достигне до всички части на тялото си и да ги почисти.

  • Възраст

С напредване на възрастта котките естествено стават по-малко активни. Играта е по-малко привлекателна и мъркащите приятели са по-малко заинтересовани от играчките си. Повечето ще предпочетат да намерят тихо кътче и да спят цял ден.

домашна коткаСнимка: iStock

  • Затлъстяване

Ще трябва да намалите калорийния прием на котката или да насърчите загубата на тегло. Затлъстяването оказва натиск върху сърцето и ставите на котката. В допълнение, котешкият диабет се превръща в повишен риск.

Котка с наднормено тегло също може да е физически неспособна да достигне до определени части от тялото си. Здравите котки са пъргави, способни да изкривяват телата си в различни позиции. Излишната телесна мазнина прави това невъзможно, така че труднодостъпните места от козината на котката ще станат мазни и несресани.

  • Зъбна болка

Ако една котка изпитва зъбна болка, тя няма да е склонна да се ближе. Миенето е толкова болезнено, колкото и храненето за котка със зъбни проблеми. Ако имате съмнение за това дали мяукащият приятел има проблеми със зъбите, обърнете внимание на следните симптоми - подуване около устата, червени венци, лош дъх, отказ от хранене или котката ви иска да хапва само мокра храна.

  • Депресия

домашна коткаСнимка: iStock

Котките с депресия котки губят всякакъв интерес да се грижат за себе си. Причините мяукащия приятел да изпадне в депресия могат да бъдат основни промени в начина на живот, някой от семейството си е отишъл, хронична болка, скука, самота и други.

Не чакайте депресията на вашата котка да премине, тъй като няма начин да разберете колко време ще отнеме това. Подобрете начина на живот на вашата котка с набор от стимули и се уверете, че тя следва стабилна рутина.

  • Кожни състояния

домашна коткаСнимка: iStock

Котките могат да получат гъбични инфекции на кожата, които увреждат козината, като трихофития и себорея. Гъбичните състояния са най-чести при гальовните приятели, които живеят навън или излизат често. Все пак и домашните котки не са застраховани, така че се уверете, че мъркащият приятел няма проблем с кожата си.

В случай че мъркащият ви приятел има неугледен външен вид и не се грижи за козината си, лампичката трябва да ви светне, че нещо не е наред. В такава сигуация наблюдавайте гальовния си приятел и го заведете на ветеринар за преглед. Така може да се установи каква е причината, поради която той е спрял да се грижи за козината си и може да се насрочи лечение. В най-скоро време козината на мъркащия ви спътник ще бъде лъскава и красива, каквато трябва да бъде!

домашна коткаСнимка: iStock

Виж още