Защо лукът и часънът са толкова опасни за котките

котка и чесън Снимка: iStock

Н якои човешки храни са добри като специални лакомства за любимите ни котки. Но технически котките изобщо не се нуждаят от човешка храна, тъй като тяхната мокра и суха храна е формулирана така, че да посрещне всичките им хранителни нужди. Има и много токсични храни за хората, които трябва да избягват, но могат ли котките да ядат чесън или лук? Абсолютно не – и в тази статия ще научим защо мяукащите животни трябва да стоят далеч от тези токсични зеленчуци.

Защо чесънът е опасен за котките

Котките са особено податливи на ефектите на чесъна, дори повече от кучетата. Това не само причинява стомашно-чревно разстройство, но също така потенциално променя червените кръвни клетки и пречи на тяхната много важна функция за транспортиране на кислород в тялото. Това често води до анемия, което е възможно фатално заболяване, ако не се лекува навреме.

котка чесън и лукСнимка: iStock

Основното токсично свойство на чесъна е n-пропил дисулфид, открит в активна форма във всички зеленчуци от семейство Allium spp. Няма значение дали е пресен или варен чесън, или чеснова сол или прах – всичко е токсично за котките. Всъщност, подправките с чесън са по-вредни в малки количества в сравнение с пресния чесън, защото са по-концентрирани. Но една скилидка чесън може да бъде всичко, което е необходимо, за да доведе до сериозно заболяване.

Dogsandcats.bg

Ако възнамерявате да дадете на котето сочна хапка сьомга, пуешко или пиле, уверете се, че тези хапки са добре сготвени без какъвто и да е вид чесън. Още по-добре ги оставете напълно без подправки.

Чесънът не е единственият ароматен виновник в семейството Allium, потенциално токсичен за котките. Трябва да избягвате див лук, праз, зелен лук и всички подобни.

Защо лукът е опасен за котките

Както споменахме - лукът също е част от семейството на Allium и е токсичен за гальовните приятели, независимо дали като нарязан зеленчук или като подправка.

Нашите любопитни котки често искат да хапнат от това, което ядем, и понякога е трудно да се устои на тези убедителни мяукания. Но има повече от няколко пъти, когато трябва да ги насърчим да спрат да се бъркат в чинията ни и да се съсредоточат върху собственото си хранене, особено ако определени човешки храни може да са токсични за тях.

Избягвайте и прахообразните от лук. Най-общо казано, колкото по-концентриран и ароматен е продуктът от лук, толкова по-токсичен е той в малки количества. Така че, ако искате да дадете на котето си малка хапка месо като лакомство от време на време, не забравяйте да сготвите месото добре без никакви подправки, дори без сол.

Симптоми на отравяне с чесън и лук при котки

котка чесън и лукСнимка: iStock

Какво се случва, ако котката ви изяде подправка или храна, сготвена с чесън или лук? Зависи. Ако мъркащият приятел консумира достатъчно чесън, за да причини клинични проблеми, може да видите стомашно-чревно разстройство без сериозни клинични признаци до дни по-късно, когато компенсаторните механизми на тялото са изчерпани и промените в червените кръвни клетки са причинили анемия.

Всъщност някои от другите симптоми не се появяват до пет дни по-късно, което е много време, за да се определи сериозността на токсичността. Допълнителните симптоми включват:

  • Липса на апетит
  • Непоносимост към упражнения
  • Учестено дишане и сърдечна честота
  • Бледи венци
  • Урина с червен до кафяв цвят
  • Слабост
  • Пожълтяване на кожата

Наблюдавайте внимателно вашето коте, ако подозирате, че е погълнало някаква форма на чесън или лук. Ако има диария или повръщане за повече от ден или два, не чакайте да се появят другите симптоми.

Какво да направите, ако котката ви е изяла чесън или лук

котка чесън и лукСнимка: iStock

Ако знаете, че вашето коте е погълнало дори малко чесън или лук, заведете го на преглед при ветеринар. За съжаление няма няма специфичен антидот за отравяне с лук или чесън. Ако вашата котка наскоро е консумирала (в рамките на приблизително два часа) хранителните продукти, вероятно ще се препоръча предизвикване на повръщане. Вашият ветеринарен лекар също ще иска да направи кръвна работа, химия на органната функция и анализ на урината, за да разбере по-добре заболяването на мяукащия домашен любимец.

Най-добрият начин, по който можете да помогнете, е да предоставите възможно най-подробната история, включително конкретни срокове около консумацията на вашата котка или възможното излагане на токсини и подробна информация за необичайно поведение или признаци, които сте виждали у дома.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Защо шоколадът е опасен за котките

Виж още