Защо някои котки не могат да споделят с други

котки се карат Снимка: iStock

О пазването на ресурсите е доста често срещано в домакинствата с няколко котки и вероятно доста стопани са ставали свидетели на спречквания между мъркащите приятели.

Това може да се случи на мяукащи животни, които са били известно време без дом, били са отгледани в приюти или лишени от храна в миналото си.

Като се замислим - не можем да ги виним, че реагират така, дори и вече да живеят известно време във вашия любящ дом, където се радват на всичко необходимо - играчки, храна, собствено пространство и вашата любов.

Dogsandcats.bg

Стресът при гальовните животни също е фактор и допринася за това тяхно поведение и ревностно опазване на територия или дори време със стопанина си. Ще научим малко повече за това котешко поведение и как да подходим с нашите мяукащи приятели в домакинството.

Как да разпознаем това проблемно поведение в някоя от домашните ни котки

котки се каратСнимка: iStock

Охраняваните ресурси, които някой от мъркащите приятели брани с голям хъс могат да бъдат най-различни неща - играчки, храна, предмети, място, котешко дърво, тоалетна, стопаните и всичко, което решат, че е тяхно. Тяхното поведение може да се разпознае със следните действия:

 • Съкане, за да предупредят другата котка да стои настрана
 • Сбиване
 • Буквално блокиране на достъпа на другата котка до предмет или място
 • Драскане на предмети с цел разпръскване на аромат
 • Маркиране с урина

Как да се справим с това проблемно поведение

Ако забележите, че една от вашите котки пази ресурси от другата(ите), има неща, които можете да направите, за да предотвратите ескалацията и евентуалния тормоз. Прекъсването на това поведение в зародиш е ключът към предотвратяването на разногласията между вашите котки и поддържането на мирно съжителство:

 • Осигурете отделни купи за храна и вода за всяка котка
 • Подгответе тоалетна/и за всеки мъркащ приятел и се уверете, че нито една котка не ползва чуждата тоалетна
 • Гарантирайте спокойствие за „тормозената“ котка
 • Играйте еднакво и с двете мяукащи животни
 • Осигурете достатъчно играчки, котешки легла, котешки дървета и кутии, за да може всеки гальовен приятел да има „своите“ предмети
 • Хвалете и насърчавайте котките си винаги, когато са заедно и се разбират

две котки спятСнимка: iStock

Напомняме, че винаги когато въвеждате втори мъркащ приятел в дома, трябва постепенно да адаптирате двете котки към общото им съжителство. Те трябва да прекарат известно време отделени в различни части на вашия дом, за да усетят взаимно миризмите си. След това можете да ги срещате за няколко минути на ден, като първоначалното съскане е нормално и не бива да се плашите.

Поощряването с лакомства и общите игри могат да направят мяукащите домашни любимци още по-големи приятели.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Как котките комуникират помежду си

Как да разбера дали котките ми се бият или си играят

Виж още