Как котките комуникират помежду си

котки живеят заедно Снимка: iStock

К акто хората използваме речта си и езикът на тялото, за да разговаряме, така и гальовните животни имат свои начини, по които да общуват. Кучетата са склонни да реагират по доста експресивен и буен начин - с махане на опашка, душене или пък игра.

Мъркащите приятели от друга страна са склонни да говорят по „отдалечен“ начин, при който не винаги можем да разберем какво се случва. Въпреки всичко гальовните животни общуват помежду си основно чрез миризми, маркиране на територия, език на тялото и вокализация.

Език на тялото

  • Позиция на опашката

Комуникацията чрез движения и жестове е ключова при хората, но при животните е с много по-голямо значение. Ако се загледаме в очите, ушите и цялостната стойка на котката, можем да научим много. Мъркащите приятели, които се чувстват приятелски и уверени държат опашката си високо във въздуха, често под формата на въпросителен знак. Ако видите две гальовни животни, които се душат, галят едни в други, а опашките им са вирнати нагоре - със сигурност комуникацията е положителна.

котки живеят заедноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тези приятели могат да достигнат и по-далеч, като се преобърнат и покажат коремите си. Тъй като това място е много чувствително за тези животни, те трябва да се чувстват много уверени заедно, за да си позволят да легнат по гръб и да „свалят гарда“.

В случай, че мъркащите животни са несигурни и не особено щастливи с присъствието си, може би ще клекнат и ще пъхнат опашката под тялото си и ще наблюдават внимателно другата котка.

Вижте още: Котешката опашка – какво можем да научим от позицията й

  • Контакт с очи

Контактът с очите е друг начин, по който котките общуват помежду си, също както ние, хората. Когато една котка погледне друга и мига - това значи, че е „отворена“ за комуникация.

В случай че мъркащият приятел отклони поглед от другата котка, облизва устните си, снишава се, държи ушите си назад - това е индикация, че се чувства застрашен.

Това често може да доведе до агресивно поведение. Съскането, ръмженето, извитете гърбове, махащите опашки по пода и сплесканите назад уши - често предшестват атака.
Трябва да отбележим, че котките махат с опашка когато играят или са развълнувани, но ако налице е съскане или други негативни сигнали - със сигурност котките не са много положително настроени.

Вокализация

Мъркащите животни обикновено мяукат, когато разговарят с хората. Все пак, те могат да използват и вокализация, когато общуват помежду си. Понякога могат да мъркат, когато се чувстват приятно в компанията на друга котка, по същия начин, по който го правят и с хората. Те издават тези очарователни звуци дори когато месят с лапи или се търкат в предмети.

От друга страна, както споменахме в предната точка - съскането и ръмженето са сигурен знак, че има конфликт между двете животни. Когато една котка се чувства упрашена, тя може да изръмжи или изсъска, за да каже на другата котка да стои настрана или да я остави сама. Ако другата игнорира тази „закана“ и продължава да се приближава, първата котка може да ескалира гласа си до ръмжене или силен вой, който ще предшества нападението.

Вижте още: Кога и защо котките съскат

Физически контакт

котки живеят заедноСнимка: iStock

Котките могат да бъдат много социални. Те се поздравяват с докосване на носа или подушване на дупето. Те показват обич, като трият главите си една в друга или телата си. Не можем да отречем, че едно от най-сладките неща, които можем да видим е две котки, които се харесват да изразяват тези положителни чувства една към друга. Взаимната грижа за козината също е много трогателен акт и демонстрира приятелство между котките.

Маркиране и феромони

Ароматът е един от най-важните начини, по които котките общуват помежду си. Всички котки имат ароматни жлези по лицата, главите и лапите си, което им позволява да оставят миризма, като ги втриват върху предмети, хора или други котки. Когато котките маркират нещо с аромата си, те казват на другите котки, че тази вещ (или човек) е тяхна.

От друга страна, един много ясен начин за маркиране е пръскането с урина, което правят предимно мъжките котараци, когато се разгонят. По този начин те демонстрират, че са готови за чифтосване и искат женските котки да ги надушат.

котки живеят заедноСнимка: iStock

Всички знаем, че това маркиране не винаги е свързано с размножаването. Тези приятели го правят когато се почувстват застрашени (дори, ако сте прекарали време с котката на някой ваш приятел), в момента в който се приберете у дома, миришейки по друг начин - мъркащият приятел може да си помисли, че територията му е под заплаха. Затова ще побърза за да разпръсне урината си, за да утвърди мястото си.

Независимо дали е между хора и котки, само хора или само котки - комуникацията е сложна. Разбирането на това, което нашите котешки приятели казват, особено един на друг, може да бъде още по-трудно. Въпреки това, това може да бъде ключов фактор, за да гарантираме, че нашите домашни любимци живеят щастлив живот без стрес.

Ако у дома имате повече от една котка, би било добре да ги наблюдавате и разбирате как се чувстват. Често си мислим, че само защото тези приятели спят гушнати и се мият взаимно, значи се чувстват добре, а това не винаги е така. Колкото повече разбирате езика на тялото, жестовете и звуците, които издават - толкова по-наясно ще бъдете дали наистина котките ви се обичат или трябва да положите усилия да ги направите по-близки чрез игри.

Вижте още:

Как да запозная котката ми с ново коте

Защо котките мяукат

Виж още