Защо котките понякога ни хапят, докато ги галим

котка хапе стопанина си Снимка: iStock

П овечето собственици на котки за запознати с едно много важно правило от взаимодействието с тях - трябва винаги да подхождаме с внимание. Дори и най-отпуснатата котка може да скочи изведнъж, защото чува някой далечен шум, например.

Котка, която се приближава към вас с мъркане, „молба“ за галене и любов, може много бързо да махне с опашка и да ви захапе. Често се случва мъркащите приятели да ни захапват нежно докато ги галим и това не бива да се смята като задължително за лошо поведение.

Все пак - защо котките ни хапят, дори и когато са мили с нас?

Защо котките хапят

Котките хапят поради редица различни причини -  страх, отбрана или териториално поведение. Агресивното ухапване обикновено може да разпознае от езика на тялото на котката - тя ще сплеска ушите си назад, опашката ще играе нервно в пода, а тялото ѝ може да е напрегнато.

Dogsandcats.bg

Котките са снабдени със страшно остри зъби и нокти, така че ако искат да ви наранят - могат да го направят без никакъв проблем.

Въпреки това, мъркащите животни често ни запахват нежно когато играем с тях или ги галим. Те често ни облизват или се отъркват в ръцете ни или някоя част на тялото, след което (често с изненада за нас) - ни захапват фино.

Няма официално обяснение за това поведение на гальовните животни, но както споменахме - те не използват силно зъбите си - така че това действие може да се тълкува като знак за обич.

котка хапе стопанина сиСнимка: iStock

Дори и дружелюбно настроените котки могат да се хапат при игра или докато се гушкат и мият и това е знак, че са приятелски настроени една към друга.

Това захапване по време на галене може да се разглежда и от друга гледна точка - като свръхстимулация. Ако сте прекалили с милувките, мъркащият приятел може да се чувства пренаситен с хубави емоции и да ви захапе.

Как да реагираме, когато котката ни „хапе от любов“

Праговете на чувствителност са различни за всяка котка и една може да се наслади на няколко минути милувки по любимите места, докато друга може да предпочете да я погалите съвсем фино за за малко, след което да ви захапе. С течение на времето колкото повече прекарвате с домашния си любимец, толкова повече научавате за него и реакциите му.

Макар и мъркащият приятел да не е злонамерен, все пак на вас може да не ви е приятно да ви захапва, особено ако това се случва почти всеки път, щом го галите. В случай, че искате да се отървете от захапката или лапите на гальовния спътник - не дърпайте ръката си рязко. Това е честа грешка на хората, които нямат опит с котки. Когато издърпате ръката си рязко, той решава, че това е плячка или нещо, което трябва да хване, инстинктите му се включват и с бързина ще ви одраска на секундата.

За да се измъкнете безопасно - оставете ръката си спокойна, стегнете я и с помощта на другата бавно премахнете лапите на мъркащият приятел и се освободете от захапката.

Котките обикновено хапят, когато се чувстват застрашени. Това обаче не е единствената причина. Със сигурност всеки собственик на котка е бил захапван по време на игра. Повечето мъркащи приятели, които са добре възпитани и знаят границите си не хапят силно стопаните си, дори и при игра. Все пак, нещата бързо могат да прераснат в неприятно за нас поведени, така че - имайте едно на ум и не насърчавайте котката ви да ви захапва често, макар и да е от любов.

Вижте още:

Как да отучим малките котета от драскане и хапанe

Котката ми ме ухапа внезапно

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Виж още