Защо котките толкова обичат да ги галим под брадичката

галене на коте под брадичката Снимка: iStock

Г аленето на котка не е никак шега работа и, ако не сте си научили урока кои места са позволени за милване и от кои трябва да стоите далеч – ще си навлечете като нищо някоя драскотина или ухапване.

Едно от най-любимите места, на които можете да погалите мъркащия си приятел е под брадичката. От човешка гледна точка трябва да си признаем, че мястото е странно и не всеки би се сетил, ако не знае предварително за това. Какво е специалното на зоната под брадичката за котките и защо това е магическо място за галене?

Феромони

Гальовните животни имат ароматни жлези, разположени под брадичката си. Те произвеждат феромони, които котките използват, за да маркират територията си. Със сигурност сте забелязали, че мяукащите приятели често отъркват брадичката си във вас или в различни предмети, за да оставят аромата си. Макар че вие не можете да усетите тази миризма, за котките, тя действа много успокояващо, защото така „доказва“, че тази територия е тяхна. Когато ги галите под брадичката, всъщност тези феромони попадат върху ръката ви. Котката ви може да ги помирише докато прекарвате време с нея и да се почувства комфортно във вашата компания.

Усещането е приятно

галене на коте под брадичкатаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Както хората обичаме да ни галят или масажират на определени места, защото ни е приятно, по сходен начин това място просто е доста подходящо за тези приятели. Педполага се също така, че това е зона, която тези животни не достигат особено често когато се мият, защото е по-трдно достъпна за тях. Когато са бебета, майките им най-вероятно не пропускат това място при миенето и нищо чудно когато ги масажираме там те да получават приятен спомен от любовта на майка си.

Не прекалявайте с галенето на това място

Разбира се, като всяко хубаво нещо – не бива да прекаляваме. Макар и котката ви да обожава да я галите под брадичката и силно да се размърка, не я милвайте само и единствено там, защото може да има някои отрицателни странични ефекти.

В случай че прекалите, можете да докарате на гальовния си приятел т.нар. котешко акне (catne). Тъй като брадичката е място, на което се намират мастни жлези, те могат да станат свръхактивни, заради прекаленото стимулиране. Това може да доведе до силни сърбежи и прекомерно чесане на брадичката. Ако се вгледате внимателно отвъд козината на мъркащия ви приятел, дори можете да забележите малки пъпчици или подутини, точно каквито имаме ние, хората.

По принцип повечето котки се наслаждават на галенето, особено когато е на правилните места – под брадичката, ушите, бузите, главата, по продължението на гърба (без опашката), но в никакъв случай не бива да злоупотребяваме. Колкото и да обичаме котката си и да искаме да я гушкаме постоянно, всичко си има граници. Още повече, че със сигурност не бихме искали да докараме на гальовния си спътник неприятни сърбежи и пъпки, които да предизвикат силен дискомфорт в него.

Вижте още:

Наръчник как да погалим котка

Котките обичат ли да ги галят

Как да накарам котката ми да ме хареса

Виж още