Защо някои котки се държат странно, когато ги галим по дупето

Стопанин гали котка Снимка: IStock

К олкото и да ги обичаме, никой не може да отрече, че котките могат да правят странни неща. Те са обичат високи места тези зони ги карат да се чувстват сигурни. Те се фиксират върху най-малките неща и могат да седят там с часове, сякаш втренчени в нищото.

Случвало ли ви се е да докосвате или галите мъркащия домашен любимец в долната част на тялото, около дупето и да забележите, че му харесва и се държи особено? Не всяка котка ще се радва на този тип взаимодействие, но някои го харесват. Нека да разберем защо!

1. Докосването в тази част на тялото активира нервните окончания

Мнозина вярват, че котките имат голям набор от нервни окончания около основата на опашката си. Ако случаят наистина е такъв потупване по дупето на вашата котка може да сигнализира на мозъка да освободи допамин или окситоцин. Тези хормони са отговорни за стимулиране на удоволствието и могат да накарат котката ви да се чувства щастлива и доволна по време на взаимодействието.

Стопанин гали коткаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

2. Сексуално удовлетворение

Женските котки, които не са били стерилизирани, се разгонват на всеки няколко месеца. За съжаление през това време могат да станат доста раздразнени и да изпитат дискомфорт, ако не бъдат чифтосани. Може да ги забележите да облизват интимните си части по-често от обичайното или да се търкат в предмети с надеждата да задоволят желанията, които изпитват. Потупването на котка по дупето, в този период, може да им даде удовлетворението, за което жадуват. Некастрираните мъжки котки също могат да получат чувство на удоволствие от това действие.

3. Усеща се като масаж

Подобно на хората, котките имат акупресурни точки. Те са разположени по цялото им тяло. Тъй като тази област има толкова много нервни окончания, има е логично да има и акупресурни точки. Леките погалвания помагат за активирането на тези точки на натиск. За някои котки се чувства добре. Можете да направите хубав масаж на вашето коте, без да се налага да плащате и стотинка. Само помнете, не прекалявате със стимулирането на гальовния приятел.

6. За котките това докосване е като като форма на игра

Стопанин гали коткаСнимка: IStock

Котките обичат да играят. За някои погалването или потупването по дупето може да е индикация, че и вие искате да играете. Макар че някои котки са независими други обичат играта и стимулацията, така че ако вашият мъркащ приятел е от тези - осигурете му необходимата доза галене и внимание. 

Както можете да видите, има много причини, поради които котките обичат да бъдат галени по дупето. Ако вашият мъркащ приятел се радва на този тип взаимодействие, няма причина да се страхувате. Просто на вашия мъркащ приятел му е приятно да бъде докосван там дали заради игра, любов към вас или просто приятно усещане.

Виж още