Защо обикновените почистващи кърпички са опасни за котките

почистване на котка Снимка: iStock

С лучва се палавата котка са си навлече неприятности и да се изцапа с нещо, което трябва да почистите час по-скоро. Може да е изкушаващо да посегнете към бебешки мокри кърпички, кърпички за ръце или лице. В края на краищата тези удобни опции обикновено са по-достъпни (и често по-евтини) от това, което ще намерите в магазин за домашни любимци.

Но въпреки че тези кърпички могат да решат непосредствения проблем с почистването на вашата котка, дали са безопасни?

Безопасни ли са почистващите кърпички за домашни любимци?

Експертите казват, че не е добра идея да посягате към кутия с дезинфекциращи почистващи кърпички за вашия космат приятел. Кърпичките за почистване на домакинството определено не са препоръчителни за използване върху домашни любимци. Почистващите кърпички не трябва да се използват върху гальовните приятели, тъй като може да имат вредни съставки или да изсушат кожата им.

почистване на коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Опасност от използване на мокри кърпички за котките

За да разберем защо мокрите кърпички за хора не са най-добрият избор за нашите домашни любимци, е необходимо да знаем разликите в нашата кожа. Цялата кожа (човешка, кучешка или котешка) е покрита с тънък слой. Този слой действа като бариера, предпазвайки кожата ни от заразяване с милионите бактерии и други токсини, с които се сблъскваме ежедневно.

Този слой има рачлична киселинност и нивото на pH е различно при хората, отколкото при котките. Когато се къпем, ние отмиваме този слой с всички натрупани мръсотия и пот. Това би изложило кожата ни на риск от инфекция, но сапуните и шампоаните са предназначени да помогнат за възстановяването на защитната бариера. Правилната формула за ребалансиране и защита на кожата варира според вида. Ето защо винаги се препоръчва на доамшните любимци да използват специализирани шампоани, а почистващите кърпички не са по-различни.

Алкохолът, който обикновено се среща в дезинфектантите и кърпичките за човешки ръце, е един от основните химикали, които предизвикват безпокойство. Но това не е всичко, има и други съставки, с които трябва да внимавате, като аромати и консерванти и всички тези дразнещи съединения могат да нарушат рН на кожата и да причинят кожни проблеми.

Безопасни ли са бебешките кърпички за домашни любимци?

почистване на коткаСнимка: iStock

Създадени за деликатната кожа на малки деца, бебешките кърпички често са много по-нежни към кожата от тези за възрастни. Но правилното pH все още е проблем и нашите експерти казват, че дори бебешките кърпички трябва да се избягват, доколкото е възможно. Все пак, ако трябва спешно да почистите котката си и нямате друго на разположение е по-добре да използвате бебешки кърпички, отколкото обикновените кърпички за ръце.

Най-сигурният вариант е да ползваме кърпички за домашни любимци

Най-важният фактор за една добра почистваща кърпичка, която е безопасна за домашни любимци, са съставките. Дори ако кърпичките се продават като безопасни за домашни любимци, важно е да прочетете етикета, за да сте сигурни.

Не е добре да използвате кърпички за домашни любимци, които съдържат алкохол, антисептици, сулфати, парабени и други силни химикали, които са вредни за домашни любимци.

Къппичките за домашни любимци трябва да са хипоалергенни, без мирис, направени от екологични материали без пластмаса и да съдържа естествени съставки, които са безопасни за поглъщане, тъй като котките се ближат постоянно.

Виж още