Защо опашката на котката се „надува“

котка у дома Снимка: iStock

К отките надуват опашките си, за да сигнализират за емоции. Гальовните животни използват езика на тялото, за да общуват помежду си и с нас. Надутите опашки означават различни неща в езика на котките.

Те не винаги са сигнал, че котката ви е уплашена или разстроена. Могат да означават също и гняв. А когато са съчетани с буйно скачане, означава, че котката ви се забавлява толкова много, че е превъзбудена! Представме ви четирите причини, поради които котката ви надува опашката си.

1. Гняв

котка у домаСнимка: iStock

Котките често надуват опашките си, когато са ядосани и се готвят да нападнат. Често срещана котешка стратегия за оцеляване е котката да се опита да изглежда възможно най-голяма, за да „разубеди“ потенциалните нападатели. Ядосаните котки често приклякат близо до земята и слагат ушите си рязко назад. Някои котки пляскат с опашка, когато са силно развълнувани.

Dogsandcats.bg

Сравнително често ядосаните котки имат повдигнати косми по хребета на гърба си. Някои котки ще започнат да съскат, ако са напълно решени, че трябва да прогонят заплахата. Повечето котки предпочитат да „блъфират“, за да се измъкнат от конфронтация.

Те често настойчиво размахват лапички, за да се опитат да накарат нападателят да се отдръпне. Тези прояви на котешки гняв не винаги водят до агресивно поведение. Котешките признаци на гняв имат за цел да сплашат заплахите, за да се отдръпнат и да си тръгнат. Повечето котки ще се успокоят, ако стресовият фактор бъде отстранен.

2. Уплаха

Изплашените котки обикновено извиват гръб и издуват опашки, за да изглеждат по-големи и да предотвратят нападение.

Друга реакция на уплашените мъркащи приятели е често да скачат назад и се свиват във формата на въпросителен знак. Някои от тях слагат ушите си назад, когато се уплашат, а други предупредително съскат.

котка у домаСнимка: iStock

Повечето се успокояват бързо, след като се възстановят от шока и отново се почувстват в безопасност. Приближаването или докосването на уплашена котка може да бъде опасно, тъй като те са склонни да нападат, когато се чувстват несигурни и притиснати в ъгъла. Всъщност страхливите котки често нападат активно, поради защитен инстинкт.

Ето защо ранените котки често стават агресивни в момента, в който ветеринарен лекар се приближи до тях. Най-добрият начин да успокоите уплашената котка е да не ѝ пречите. Дайте ѝ достатъчно време и пространство, за да се успокоят, и котката ви ще върне към нормалното си състояние скоро.

3. Забавление

Някои котки, особено по-младите, издуват опашките си в моменти на развълнуваност. Това често се наблюдава заедно с блъскане, пружиниране и ентусиазирано, тичане наоколо. И няма защо да се притеснявате, ако по време на игра котката ви изведнъж започне да подскача с надута опашка. Това не е признак на агресия, а по-скоро показва колко много се забавлява вашият приятел.

Явлението е по-често срещано при по-малките котенца. Осигуряването на достатъчно умствена стимулация на котката е от ключово значение за поддържане на нейното психично здраве. А добрата игра е чудесен начин котките да се упражняват и да изразходват натрупаната енергия.

4. Студ

котка у домаСнимка: iStock

Котките обичат топлината, затова обичат да прекарват време пред радиаторите и да се сгушват в скута ви. През зимата е нормално гальовният приятел да търси топли места и да прави всичко възможно, за да се стопли. Котките често издуват цялата си козина, включително опашките си, ако им е студено и се опитват да се стоплят.

Мяукащите приятели надуват опашките си по различни причини. Дали защото са ядосани, уплашени, превъзбудени или им е студено - зависи от ситуацията. Със сигурност ще може да познаете какво е провокирало това в гальовния приятел, за да реагирате адекватно. Ако котката ви е ядосана - по-добре не я провокирайте, а я оставете да се успокои на спокойно място. В случай че е уплашена - осигурете ѝ спокойствие. Ако ѝ е студено - осигурете топло котешко легло или преместете котешкото дърво близо до парното или прозорец през който влиза слънце.

Виж още