Защо освежителите за въздух са вредни за котките

ароматизатор за дома Снимка: iStock

В сички обичаме котките си. Това, което не обичаме, са миризмите, които те оставят след себе си. Разбира се, повечето стопани на домашни любимци почистват домовете си, но искаме и къщите ни да миришат добре, и точно тук се появяват освежителите за въздух.

Проучванията обаче показват, че освежителите за въздух, особено моделите, които се включват в контакта, са токсични за котките. Изключително важно е да държим токсичните домакински предмети далеч от котките си, за да предотвратим заболяване, и ще обсъдим защо трябва да избягвате освежителите за въздух с възможност за включване в контакт и кои алтернативи да използвате вместо тях.

Защо освежителите за въздух, които се включват в контакта са опасни за котките

ароматизатор за домаСнимка: iStock

Химикалите, които тези продукти изпускат, могат да бъдат отровни за котките, ако бъдат вдишани или погълнати. За да се освободят ароматите във въздуха, те се нуждаят от носител, а този носител е химикал, който може да доведе до проблеми със здравето.

Dogsandcats.bg

Тъй като този освежител на въздуха оставя филм, когато попада върху подовете и килимите, той може да повлияе на котката ви, когато тя ходи по него и след това ближе козината си, за да я измие. Освен това те могат да вдишват аромати и химикали, което може да доведе до астма и алергии.

Какво да кажем за освежителите за въздух под формата на спрей

Освежителите за въздух в спрей също съдържат хивикали, дори и тези, на които пише, че са натурални, или са с етикет без аромат. Спрейовете попадат на пода и котката ви може да ги погълне, което води до същите проблеми, които вече обсъдихме. Най-добре е да изберете естествени методи за освежаване на дома си в името на здравето на котката и семейството ви.

Независимо дали това става чрез въздуха, пода или от течащ освежител за въздух, вашият домашен любимец може да се разболее от съставките на освежителя за въздух. Ето няколко от признаците, които могат да означават, че котката ви е погълнала токсично вещество:

  • Кашлица
  • Кихане
  • Повръщане
  • Диария
  • Липса на апетит
  • Изтичане на секрет от очите и носа

Ако забележите по-леки признаци при котката си, опитайте се да почистите добре дома си, за да премахнете миризмата, и спрете да използвате освежители за въздух. Ако забележите по-тежки признаци или имате усещането, че котката ви може да е погълнала някои от химикалите, най-добре се свържете с ветеринарния си лекар незабавно за лечение.

ароматизатор за домаСнимка: iStock

3 безопасни начина за освежаване на дома, когато имате котки

Ако не можете да използвате освежители за въздух, тогава какво можете да използвате, така че домът ви да ухае свежо, а котката ви все още да е в безопасност? Съществуват много естествени начини да освежите дома си, без да излагате котките си на риск.

1. Сода за хляб

Содата за хляб е чудесна за почистване и освежаване на дома и дори на котешката тоалетна. Тя е естествена и е идеална за премахване на миризми. Поръсете малко върху килима, оставете я да подейства за малко, след което я изсмучете с прахосмукачка за най-добри резултати.

2. Растения, подходящи за котки

Безопасните растения са друг начин да внесете свежест и аромат в дома си. Те филтрират въздуха в дома ви и абсорбират въглеродния диоксид. Трябва обаче да проверите и да се уверите, че растенията, които избирате, са подходящи за котки. Също така винаги е препоръчително да ги държите далич от мъркащия приятел, дори и да става дума за безопасни растения, все пак котките не бива да ядат листата им, тъй като това може да доведе до стомашно-чревни проблеми.

3. Билки

Поставянето на контейнери с безопасни за котките билки около дома ви може да добави естествени аромати. Ако не можете да намерите пресни билки, можете да варите сушени билки на котлона. Розмаринът, босилекът и градинският чай са остри билки, които могат да освежат въздуха и са безопасни за използване около котки. Все пак не забравяйте, че те не бива да се поглъщат от котките. Може да използвате и кори от цитруси, като ги поставите на места, до които не искате да стъпва мъркащия приятел. Така хем у вас ще мирише приятно, хем ще ограничите котката си от зони, които не бива да ходи.

Неправилно поставяне на освежители за въздух

ароматизатор за домаСнимка: iStock

Една от основните причини котките да се отровят от освежители за въздух е, че поглъщат течността. Обикновено това се случва, защото освежителите за въздух са поставени на леснодостъпно за котката място.

Всички знаем, че мъркащите животни могат да стигнат почти навсякъде, затова се опитайте да поставите освежителите на недостъпни места. Например дръжте освежителите за въздух далеч от мястото, където се намират храната и водата на котката или котешката тоалетна, тъй като тя ще вдишва изпаренията всеки път, когато яде, пие или използва тоалетната.

Колкото и да ни се иска да имаме приятна миризма в нашия дом, трябва да бъдем изобретателни и да изберем начини за това, които са безопасни за котката. Най-добрите средства винаги са естествените билки и аромати, но внимавайте с тях, защото котката ви не трябва да ги поглъща. Пречиствателите за въздух също са чудесна алтернатива, тъй като ще поглъщат вредните частици, прах и миризми и ще поддържат въздуха ви свеж.

Виж още