Защо отглеждането на домашен любимец е от полза за децата

котка и дете Снимка: iStock

В сички можем да се съгласим, че домашните любимци са полезни за душата. Те ни утешават, карат ни да се смеем, винаги се радват да ни видят и ни обичат безусловно. Дори и при котките понякога да е трудно са се прецени, тъй като имат по-независим и често отдалечен характер, може да сте сигурни, че вашият мъркащ приятел ви обича и държи на вас! Просто някои котки изразяват любовта си по определени начини.

Отглеждането на домашен любимец е хубаво и за децата, тъй като може да ги научи на редица неща:

котка и детеСнимка: iStock

Време прекарано навън

Вярно е че котките не излизат както кучетата, но ако живеете в къща с двор или сте научили мъркащия си спътник да ходи на каишка и го взимате на вашите разходки в планината - какво по-хубаво и детето ви да ви придружи! Това е чудесен стимул да остави телефона и да се наслади на чисти въздух в компанията на мъркащия приятел!

Dogsandcats.bg

Изграждане на доверие и по-силна връзка с друго живо същество

Проучванията показват, че децата често вярват, че домашните любимци са по-добри довереници от хората и се утешават, че имат четириног приятел, с когото да говорят. Ако имате повече деца - мъркащият приятел може да допринесе за добрите им взаимоотношения, тъй като ще имат общ интерес да играят и да се грижат за котката.

котка и детеСнимка: iStock

Учене на отговорност

Всеки знае, че грижата за животното носи отговорност! Отглеждането на домашен любимец ще възпита в детето отговорност, навици и грижа - даване на храна, сменяне на водата, почистване на котешките играчки или тяхното прибиране.

Провявяване на нежност

Грижата за домашен любимец учи децата да уважават всички животни и да се отнасят към тях с доброта и състрадание. Важно е да ги научите да:

котка и детеСнимка: iStock

  • Бъдат нежни, когато голят котката.
  • Винаги да галят или гушкат животинчето, когато то позволи и да зачитат личното му пространство.
  • Да избягват да взимат котката на ръце, когато тя не иска това. Важно е детето да знае, че това не е плюшена играчка, а животно, което има емоции, чувства и болки.

Със сигурност децата и котките могат да се разбират и да съжителстват чудесно, но това трябва да се случи с разговори и обучение от двете страни. Мъркащият приятел трябва да се дресина на определени правила, а децата трябва да се научат да се грижат и уважават границите на мъркащия приятел.

котка и детеСнимка: iStock

Виж още