Защо понякога котките се движат в кръг, преди да си легнат?

котка у дома Снимка: iStock

К отките са известни със странното си, но очарователно поведение, което понякога може да накара собствениците им да ги гледат озадачително. Едно от най-странните неща, които много собственици на котки са забелязали, е склонността на гальовните животни се разхождат в кръг за минута или две, преди наистина да си легнат да подремнат. Затова в тази статия ще изследваме мистерията зад това защо котките се разхождат в кръг, преди да легнат, и леко ще се задълбочим в завладяващата наука зад това на пръв поглед просто поведение.

Теории зад „разходката в кръг“ на котките

котка у домаСнимка: iStock

Една от най-разпространените теории зад това защо котките се разхождат в кръг, преди да легнат, е, че това е остатък от инстинкт, наследен от дивите им предци. В дивата природа котките обикалят плячката си, преди да се нахвърлят, така че това поведение може да е инстинктивен начин за предпазливост. Друга теория е, че това е начин котките да тестват земята, преди да легнат. Разхождайки се в кръг, те могат да се уверят, че районът е безопасен и удобен, преди да се настанят за дрямка.

Някои експерти смятат, че това поведение е просто начин котките да маркират своята територия. Всички котки имат ароматни жлези в лапите си, така че, като се движат в кръг, те може да оставят аромата си върху мястото, където планират да почиват. Това може да им помогне да се чувстват по-сигурни и удобни на мястото си за спане. Други експерти смятат, че ходенето на котките в кръг, преди да легнат, е просто начин да разтегнат и упражнят мускулите си, преди да си починат.

Dogsandcats.bg

Как котките използват сетивата си

Въпреки че има много теории защо котките се разхождат в кръг, преди да легнат, истината е, че не знаем със сигурност защо го правят. Зад това поведение обаче стоят интересни проучвания, които може да ни помогнат да разберем поведението малко по-добре.

Котките имат невероятно остро обоняние и го използват, за да се ориентират в околната среда. Когато котката ходи в кръг, преди да легне, тя може да използва обонянието си, за да разбере по-добре заобикалящата я среда. Като направи няколко обиколки около района, тя може да долови миризми, които може да показват наличието на хищници, плячка или други котки. Това може да помогне на гальовния приятел да се чувства по-сигурен и удобен на мястото си за спане.

котка у домаСнимка: iStock

Котките също разчитат в голяма степен на усещането си за допир, особено на лапите си. Разхождайки се в кръг, те могат да усетят структурата и температурата на земята по-ясно. Това може да им даде важна информация за безопасността и комфорта на тяхното място за спане.

Влиянието на околната среда върху поведението на котките

Друг фактор, който може да повлияе на склонността на котката да ходи в кръг, преди да си легне, е нейната среда. Мъркащите животни са създания на навика и често предпочитат да спят на едно и също място всеки ден. Ако котката има любимо място за спане, може да е по-вероятно да се разхожда в кръг, преди да легне на това място.

Видът повърхност, на която котката почива, също може да играе роля в това поведение. Гальовните приятели може да са по-склонни да ходят в кръг върху меки повърхности като спално бельо или килим, за разлика от по-твърди повърхности като дърво или плочки. Това е така, защото меките повърхности могат да предоставят повече сензорна информация, която котката да обработва.

котка у домаСнимка: iStock

Температурата на околната среда също може да е фактор. Котките предпочитат да спят на топли и уютни места, така че ако районът е твърде студен, може да е по-вероятно да се разхождат в кръг, за да генерират телесна топлина, преди да се настанят за дрямка.

Съвети за създаване на удобна среда за сън за вашата котка

Ако искате да създадете удобна среда за сън за вашата котка, има няколко неща, които можете да направите. Първо се уверете, че мъркащият приятел има удобно легло или място за спане. Това може да бъде котешко легло, меко одеяло или дори картонена кутия.

След това обърнете внимание на температурата в стаята, където котката ви спи. Котките предпочитат топла среда, така че се уверете, че стаята не е твърде студена. Можете също така да осигурите нагревателна подложка или топло одеяло, за да помогнете на котката си да се чувства по-комфортно. Не забравяйте да перете редовно спалното бельо на вашата котка, за да го поддържате чисто и свежо.

котка у домаСнимка: iStock

Котките винаги ще бъдат едни от най-интересните опитомени животни. И въпреки че все още не разбираме напълно защо котките се разхождат в кръг, преди да легнат, има много теории и научни обяснения, които могат да ни помогнат да разберем по-добре това поведение.

Като собственик на котка е важно да обърнете внимание на поведението и езика на тялото на вашата котка. Това може да ви помогне да идентифицирате потенциални здравословни проблеми при мъркащия ви спътник. Като създадете удобна среда за сън за вашия котешки приятел и наблюдавате поведението му, можете да помогнете да се уверите, че вашият котешки приятел е щастлив и здрав за години напред!

Виж още