Защо редовната грижа за козината и “грууминг” са важни за котките

Разресване на котка Снимка: IStock

Н якои хора смятат, че котките са способни напълно сами да се грижат за себе си. Макар че това до голяма степен е вярно, стопаните трябва да помагаме в някои отношения на мяукащите си домашни любимци и да ги решим редовно. Още повече, че това действие е полезно за физическото здраве на котката, а също така е чудесен начин да направите връзката си по-силна. Всички котки (независимо от вида на козината им) се нуждаят от редовно четкане и грижа. И все пак котките с дълга козина изискват повече грижи от късокосместите представители.

Защо редовната грижа за козината е толкова важна при котките

Разресването и почистването на козината не само помага на котките да изглеждат по най-добрия начин, но и ги кара да се чувстват спокойни и добре. Редовното сресване може да помогне за премахване на мръсотия и други остатъци от храна или прашинки по козината на котката. Редовното четкане също така предотвратява заплитането на козината на мяукащия приятел, както и появата на възли и сплъстявания. 

Друга полза от редовното четкане на козината е, че това ви дава възможност да разгледате състоянието на мяукащия приятел - ще обърнете внимание на лапите, кожата, очите, ушите и бихте могли да забележите или напипате нещо необичайно. Също така ще забележите евентуална поява на паразити като бълхи, кърлежи или акари.

Разресване на коткаСнимка: IStock

Dogsandcats.bg

Обучете котката си да свикне на разресването от малко коте

Важно е да започнете да дресирате гальовния спътник възможно най-скоро. Ако доведете коте у дома е добре да започнете с грижите веднага след като се адаптира и свикне с дома. По този начин мъничето ще свикне с усещането, че го галят и разресват и когато порасне няма да ви е трудно да продължите да го правите.

Когато въвеждате котката си в разресването, е важно е да я оставите да изследва инструментите за разресване (като четки и гребени), които ще използвате. Поставете ги и оставете мъркащият приятел да подуши наоколо, за да се запознае с тях - преди да започнете да четкате котката си.

Създаване на рутина за разресване на котки

Най-добре е сесиите за разресване на вашата котка да са кратки и позитивни. Не искате да принуждавате домашния любимец да издържа на дълги разочароващи сесии на разресване. Вместо това - подходете положително и поощряващо. След като приключите с разресването - наградете мяукащия домашен любимец с лакомство.

Прекарването на няколко минути в разресване всеки ден или няколко дни в седмицата вместо една дълга сесия може да помогне на вашата котка да има много по-положителна връзка с този процес. Късокосместите котки може да се нуждаят само от бързо разресване веднъж седмично. Дългокосместите обаче може да се нуждаят от повече и по-чести грижи всеки ден или през ден. Обърнете внимание на всички признаци на стрес или дискомфорт по време на това действие, така че спрете, ако мяукащият приятел се противи и оставете грижите за друг момент. 

Кои зони на котката се нуждаят от разресване

Разресване на коткаСнимка: IStock

Редовното четкане на козината на вашата котка предотвратява сплъстяването и премахва мъртвите косми. Освен това съдейства за намаляване на риска котката ви да погълне твърде голямо количество космени топки, които да повърне след това. Дори котката ви редовно да се мие и да разресва козината си, допълнителната ви помощ е необходима за гальовното животинче. Редовното четкане разпределя естествените масла на котката по кожата и през козината.

Когато четкате котката си, обърнете внимание на това как се изглежда кожата ѝ и дали има неравности или нещо, което заслужава вашето внимание. Ако забележите някакви промени, споменете ги на ветеринарния лекар, за да ги провери. Всяко зачервяване, дразнене или секреция трябва да се обсъди. 

Редовното разресване на козината на мяукащите животни е от съществено значение за здравето на котката. Въпреки че много котки се справят много добре сами сами, за собствениците е важно да отделят време да им помагат. Редовното четкане ви дава възможност да проверявате кожата, козината, ушите и очите на домашния любимец, а в допълнение изграждате и по-силна връзка с котката си.

Виж още