Защо трябва да държите аргановото масло далеч от котките си

котка души Снимка: iStock

А ргановото масло често се среща в козметика, лосиони, шампоани и балсами. Също така често се използва с различни лечебни цели в качеството си на етерично масло. Редица доказателства сочат, че може да е от полза за хората, включително хидратиране на кожата и косата и дори да помогне за намаляване на възпалението.

Въпреки че са проведени проучвания относно безопасността и ефективността на аргановото масло, когато се използва от хора, подобни доказателства липсват по отношение на котките. За да сте сигурни, най-добре е да не давате арганово масло на котката си, нито да го ползвате локално върху нея.

Арган и етеричните масла

котка душиСнимка: iStock

Неразредените етерични масла често се прилагат локално или се вдишват в ароматерапията. Те също така редовно се добавят към почистващи продукти и освежители за въздух. Етеричните масла съдържат дестилирани ароматни химикали от растения.

Dogsandcats.bg

Възможно е да намерите повече от 90 вида етерични масла, които имат уникални приложения. Маслото от мента често се използва за подпомагане на здравето на храносмилането, а маслото от чаено дърво се използва за борба с инфекциите. Въпреки това, независимо от различните ползи, които предоставят на хората, етеричните масла и аргановото масло не са безопасни за котките.

Опасности от етеричните масла за котките

Етеричните масла и котките са изключително лоша комбинация. Няколко популярни масла са токсични за котките, включително масла от чаено дърво, мента и бор. Котките нямат подходящите чернодробни ензими, за да разграждат ефективно някои от химикалите в етеричните масла. Те могат да се отровят или да получат проблеми с корема.

котка душиСнимка: iStock

Признаците на отравяне с етерично масло включват лигавене, повръщане, летаргия и липса на координация. Ако масло е попаднало по козината на вашата котка - опитайте се да го отстраните с вода и котешки шампоан. Ако пък мъркащият ви приятел някак е погълнал етерично масло - обърнете се към вашия ветеринарен лекар.

Аргановото масло има дълга и историческа история в Северна Африка. Дървото се използва за дърво и масло от 11-ти век или така и отдавна е включено в най-различни процедури за красота. Въпреки това трябва да го държим далечно от мъркащия си домашен любимец.

Виж още