Защо ушите на котката ми са горещи

котка у дома Снимка: iStock

М оже да се окаже, че галите любимото си коте, само за да усетите, че ушите му са необичайно горещи. Това може да бъде обезпокоително, особено ако никога досега не сте го забелязвали.

Първо, котките са естествено топли същества и естествената им телесна температура е с няколко градуса по-висока от тази на човека. Като се има предвид това, напълно естествено е ушите на котките да са по-топли, отколкото бихте очаквали. Въпреки това има потенциални опасения, ако ушите на котката ви са много по-топли от нормалното, тъй като това може да означава скрити здравословни проблеми.

В тази статия ще разгледаме потенциалните причини, поради които ушите на котката ви са по-горещи от нормалното, както и решенията.

Котките са естествено топли същества

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ако внезапно сте забелязали, че ушите на котката ви са горещи, обикновено няма причина за паника. Малко собственици обръщат голямо внимание на температурата на ушите на своите котки и може просто да се окаже, че едва сега сте забелязали това. Нормалната телесна температура на котките е около 38 градуса, така че е съвсем нормално те да се усещат по-топли от нас.

Температурата в ушите на котката се променя в зависимост от околната температура. Ушите им са много тънки, открити и не са покрити с много козина, което ги прави особено чувствителни към колебанията на външната температура. Същото се отнася и за носа, лапите и опашката. При по-топло време притокът на кръв към тези части на тялото на котката се увеличава, за да се освободи излишната топлина от тялото, а през студените месеци се случва обратното.

Това може да е причината, поради която сте забелязали внезапно повишаване на температурата на ушите на котката си: Възможно е да сте започнали да забелязвате промяната едва през по-топлото време. В този случай няма защо да се притеснявате, това е просто естествена част от регулирането на температурата на вашата котка.

Означават ли топлите уши заболяване?

Естествената първоначална реакция на повечето собственици на котки при горещи котешки уши е повишена температура. В крайна сметка повишаването на температурата при хората обикновено означава треска, която е начин на организма да се бори с болестта. Макар че това наистина може да е треска, причинена от скрито заболяване, дори и тогава обикновено няма причина за прекомерна тревога и не е необходимо да бързате към ветеринарния лекар. Треската е естественият начин на котката да се пребори с леко заболяване или инфекция и вероятно ще забележите, че котката ви почива на по-хладни места.

котка у домаСнимка: iStock

Ако топлите уши на котката ви са придружени от други симптоми, като липса на апетит, летаргия и топлина по други части на тялото, може да става въпрос за нещо по-сериозно. Проверете под ръцете и корема на котката си и ако тези места също са необичайно горещи, вероятно котката ви страда от треска. В този случай, моля, заведете котката си във ветеринарна клиника.

Ако тази по-висока от нормалната температура е придружена от симптоми като учестено дишане, по-малка грижа за козината, намален апетит и по-малко пиене на вода, може да има по-сериозен здравословен проблем, за който трябва да се погрижи ветеринарен лекар.

Възможно ли е да става дума за инфекция?

Може би се чудите дали горещите уши на котката ви се дължат на някаква инфекция. Важно е да се отбележи, че вирусните инфекции обикновено идват и си отиват доста бързо, а треската, причинена от бактериални инфекции, обикновено е придружена от очевидно нараняване или рана, или евентуално подуване, ако инфекцията е вътрешна.

котка у домаСнимка: iStock

Това означава, че ако котката ви страда от вирусна инфекция, няма причина да се притеснявате, тъй като имунната система на мяукащите животни обикновено се справя с нея в рамките на ден или два. Ако обаче тази треска продължи повече от 3 или 4 дни и е придружена от споменатите по-горе симптоми, е необходим преглед при ветеринарния лекар. Бактериалните инфекции почти винаги имат съпътстващи симптоми, като подуване или нараняване, и обикновено се диагностицират лесно.

Натрупването на ушна кал или външно запушване може да намали вентилацията в ушния канал на котката ви и евентуално да причини инфекция, която повишава температурата на ухото на котката ви. Това отново ще бъде съпроводено със зачервяване, подуване и изтичане на секрет.

Има данни, че ушите на котката ви могат да се чувстват топли при допир, ако тя е прекалено стресирана. Това може да се дължи на преместване в нова къща, на нов домашен любимец в дома или на други драстични промени в живота им.

Ако котката ви не проявява признаци на заболяване и няма драстични промени в поведението ѝ, вероятно няма причина да се притеснявате, ако ушите ѝ са по-горещи от нормалното. В повечето случаи това е просто адаптация към температурата в непосредствената им среда и вероятно ще се промени веднага щом температурата се повиши.

Виж още