10 често срещани мита за бълхите при кучетата

куче бълхи Снимка: iStock

М алки, безкрили и хранещи се с кръвта на домашния ви любимец – бълхите са паразити, с които никога не бихте искали да се срещате! Въпреки че са познати от векове, все още има много митове и погрешни схващания, свързани с тези досадни насекоми. Като добавим към тях и абсолютното убеждение на голяма част от собствениците на четириноги, че „щом е обезпаразитено, кучето ми няма как да има бълхи“, хаосът става пълен.

кучеСнимка: iStock

Може и да отричаме, но в даден момент трябва да се изправим пред фактите: всеки домашен любимец в даден момент от живота си може да има бълхи. 

Dogsandcats.bg

От домашните средства за справяне с досадните гадинки (голяма част от които не работят), до истината за навиците им да се крият и размножават – решихме да развенчаем 10 от най-често срещаните схващания за бълхите. 

  • Мит 1. Здравият домашен любимец няма как да се зарази с бълхи

Въпреки че не е гаранция, вярно е, че здравото животно е много по-малко привлекателен гостоприемник за бълхите. Това е една от многото добри причини да храните косматия си другар с висококачествена храна, както и да не пропускате редовните профилактични прегледи при ветеринарния си лекар. Въпреки това обаче, ще трябва да ви разочароваме – дори и съвсем здрав домашен любимец може да се сдобие с бълхи. 

куче бълхиСнимка: iStock

  • Мит 2. Бълхите могат да летят

Този мит вероятно произлиза от факта, че бълхите могат да скачат до метър височина от домакин на домакин. Но не, те нямат крилца и не могат да летят. 

  • Мит 3. Бълхите живеят само върху домашните любимци

Да, кръвосмучещите паразити обикновено влизат в дома ви чрез кучето/котката ви, но те бързо могат да се настанят удобно и на други места. Бълхите обичат килими, постелки, легла за четириноги и мека мебел. 

кучеСнимка: iStock

  • Мит 4: Поддържането на къщата чиста ще предотврати появата на бълхи

За съжаление, бълхите могат да завладеят дори най-чистите и поддържани домове. Един от най-добрите начини да се отървете от яйцата, ларвите и какавидите им, е щателно да почистите дома си с прахосмукачка, да изперете леглото на домашния си любимец и всички възглавници/одеяла, където обича да си подремва. 

  • Мит 5. След като се отървете веднъж от бълхите, можете да си отдъхнете 

Фактите са, че бълхите могат да се върнат до няколко месеца след като сте решили, че сте се отървали от тях „завинаги“. Ухапванията им причиняват сърбеж, слюнката им може да бъде алерген, причиняващ обриви, могат да причинят и кожни проблеми в следствие на непрестанното чесане. 

кучеСнимка: iStock

Това, което мнозина не осъзнават е, че бълхите всъщност пренасят болести точно като комарите и кърлежите. Следователно – борбата с натрапниците трябва да бъде непрекъснат процес. 

  • Мит 6: Заразяването с бълхи „не е кой знае какво“

Една женска бълха може да снесе до 50 яйца на ден. Това значи, че заразяването прогресира по-бързо, отколкото дори можете да си представите! Също така, тя може да консумира почти 15 пъти собственото си телесно тегло в кръв – при това всеки ден. Тези вредители са изключително устойчиви и могат да живеят до 3 месеца в подходяща и уютна среда. Звучи малко по-сложно да се отървете от тях, отколкото си представяхте, нали?

кучеСнимка: iStock

Мит 7: Кучетата трябва да излязат навън, за да се сдобият с бълхи

Въпреки че е вярно, че рискът от прихващане на бълхи от вашия домашен любимец се увеличава колкото повече време прекарва животното навън, не е изключено питомецът ви да се зарази, дори ако през повечето време дремва кротко у дома. Както споменахме, досадните бълхи могат да обитават дома, дрехите ви, да преминат от вас към кучето и тн. 

  • Мит 8. Ако видя 1-2 бълхи върху кучето ми, няма за какво да се притеснявам

Повече от 90% от популацията на бълхите е в етап на яйце, като за финалното им превръщане във „възрастни“ те могат да изберат килим, постелка или мебел, сенчесто място в двора ви… За това и ако видите върху кучето си няколко бълхи, то имайте предвид, че е сигурно, че наоколо има стотици яйца и насекоми в незрял стадий. 

куче бълхиСнимка: iStock

Мит 9: Редовното обезпаразитяване осигурява достатъчна защита срещу бълхи

Да, това със сигурност помага, но самото третиране на кучето срещу бълхи и други външни паразити невинаги е достатъчно. Важно е редовно да преглеждате животното, особено ако сте били на излет извън града (в близост до села или други места, където има животни, например).

Мит 10: Бълхите са активни само през лятото

Бълхите предпочитат топлото време, факт. Но това съвсем не значи, че изчезват или спират да си търсят гостоприемник в лицето на домашния си любимец през зимните месеци. Всъщност, кръвосмучещите вредители търсят по-уютна среда, където да прекарат най-студените дни и могат да прекарат в латентно състояние месеци, докато времето отново започне да се затопля. 

кучеСнимка: iStock

Целогодишният контрол е важен, за да можете да останете защитени през всеки сезон.

Вижте още: 

Може ли кучето да хване бълхи през зимата

Какво да правим ако кучето ни има бълхи

Виж още