10 най-добри породи кучета-компаньони

куче Снимка: iStock

П онятието кучета-компаньони е сравнително ново, но за сметка на това описва перфектно ролята на тези четириноги в живота на стопаните им. Това са породи, чиито представители са най-щастливи, когато са в човешка компания.

Тези четириноги не са селектирани нито за охрана, нито като „работни“ кучета, а просто – да седят до вас и да се наслаждават на всичко, което правите.

Тези четириноги винаги са готови да ви угодят, приятелски настроени са, много мили и любвеобилни.

Dogsandcats.bg

Вижте 10-те най-подходящи кучета за компания

С характерното си любопитно изражение и изразителни уши, това дребно кученце с винаги готово за забавление. То сякаш никога не е в лошо настроение и неслучайно е предпочитан домашен любимец на редица кралски особи по целия свят. Енергични, интелигентни и любвеобилни, никога няма да ви е скучно с тези мъници у дома.

ПапийонСнимка: iStock

Тези кученца са склонни да създават много силна връзка със стопаните си. Най-приятното време за тях е това, прекарано с вас като с часове могат да стоят свити в скута ви! Енергийните нива на представителите на породата са ниски, което им помага да се адаптират добре към живота в къща или апартамент. Винаги са нащрек, за да ви предупредят за непознати гости – не забравяйте да ги социализирате от малки, за да развият дружелюбно отношение към другите кучета.

зоо магазинСнимка: iStock

Дружелюбно куче с мек характер, този симпатяга е чудесен приятел за компания. Популярен е сред стопаните, които живеят в града и се адаптира добре към живота в апартамент. Характерно за представителите на породата е, че стават доста активни в компанията на други кучета навън, но за съжаление не са много издръжливи. Вкъщи породата е спокойна и кротка, изключително привързани и лоялни към стопанина си. 

кучеСнимка: iStock

Игрив и много привързан към семейството си, Голдънът е чудесно куче-компаньон за всички, които искат да имат около себе си непринуден, приятелски настроен и винаги готов да им угоди приятел. Тези кучета са известни с благия си нрав, интелигентност и чувствителност – неслучайно се използват като служебни кучета или за терапевтична помощ. 

голдън ретривърСнимка: iStock

Тези интересни кучета, които произхождат от далечен Тибет в миналото са били любими спътници на китайските императори. Обичат човешка компания и да прекарват време със стопаните си, а представителите на породата се отличават с балансиран, спокоен и кротък нрав. Лесно се адаптират към живот в апартамент.

Ши тцуСнимка: iStock

Една по-нетипична порода, която попада в класацията ни, но пък има защо! Породата е перфектна ако търсите по-голямо куче, което да е чудесен спътник, верен приятел и лоялен компаньон. Тези животни имат големи сърца и макар външният им вид да показва друго – са много любвеобилни. Известни са като отлични семейни кучета, разбират се чудесно с деца. Условието е да имат достатъчно пространство за разтягане на краката – в противен случай ще подремват спокойно на леглото ви!

Тези кучета сякаш непрекъснато се усмихват, а външният им вид поразително съответства с емоционалното им състояние. Щастливи, мили и любвеобилни, въпреки размерите си те често се опитват да се намърдат в скута на стопанина си – толкова много обичат да се гушкат! 

За добрата им физическа форма са необходими упражнения – те са перфектни компаньони за всеки, който обича спортовете на открито като колоездене, джогинг или планинско катерене.

кучеСнимка: iStock

Набръчканата физиономия на тези кучета няма как да не извика усмивка дори и в края на най-напрегнатия работен ден. Тези малки кученца са и винаги са били отглеждани за компаньони. И те много добре влизат в ролята си – обсипвайки стопаните си с много любов! Могат да подремват както доволно на дивана до вас, така и в скута или краката ви, а характерното им похъркване е просто очарователно. 

мопсСнимка: iStock

Мопсовете не се нуждаят от много място, не са особено активни, а по-скоро спокойни и кротки кучета. Важно е да им осигурите умерено физическо натоварване, тъй като са склонни към наднормено тегло.

Породата идва по нашите ширини от Средиземно море, където са популярни компаньони от векове! Любими на не една знатна особа в Древен Рим – до наши дни тези красиви животинки са предпочитани за компания от малки и големи. Обичат да бъдат гушкани и носени, както и да подремват кротко около стопаните си.

кучеСнимка: iStock

Много лоялни и привързани към стопанина и семейството си кученца, не оставяйте външния вид да ви подлъже – Дакелите са много смели и самоотвержени четириноги! В миналото отглеждани за лов на дребен дивеч, днес те са по-известни с милия си, любвеобилен нрав. Ще ги откриете както в стандартни, така и в мини размери. Във всички случаи обаче, в тяхно лице ще намерите голямо сърце, скрито в малко и продълговато тяло! 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още