10 най-неподходящи породи кучета за хора с алергии

басет Снимка: iStock

Н якои породи кучета са по-склонни да предизвикват реакции при хора с алергии, спрямо други. Вярно е и, че някои четириноги се смятат за хипоалергенни и може би са по-добър залог в случай, че вие или друг член на семейството ви има непоносимост към козината на четириногите.

Повечето хора приемат (често – абсолютно автоматично и без да се замислят), че колкото по-малко косми отделя едно куче, толкова по-малка е вероятността да предизвика алергия. Но това не е точно така. Защото проблемът не се състои толкова в самите косми, колкото в пърхота (мъртвата кожа, която се лющи от тялото) и слюнката на животните. 

Пърхотът полепва по кучешките косми – независимо от дължината им, така че домашните любимци, които се скубят най-много, съответно – оставят повече от него из дома ви. Респективно – породите, склонни към лигавене, също са по-проблематични, тъй като оставят повече секрет. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви заедно да разгледаме 10 популярни породи, които е доста вероятно да причинят проблеми и пристъпи на хора с алергии към домашни любимци.

И един съвет от нас: Дори кучета, определяни като хипоалергенни, могат да предизвикат реакция, за това няма как да има гаранции. Някои стопани на четириноги, които имат подобни проблеми, управляват алергиите си чрез специални медикаменти, филтриране на въздуха и премахване на всички килими в дома си. 

Басетите са сладки, мили кучета, известни със своя упорит характер. Те са любимци на малки и големи по целия свят, но не са непременно най-правилният избор за хора с алергии. Кожните им гънки, съчетани със сравнително силната им челюст ги нареждат сред шампионите по лигавене. Тяхната слюнка е по-вероятно да намери път към кожата или меката мебел в дома ви. А като бонус – макар да имат къса козина, Басетите се скубят много.

БасетСнимка: iStock

Ако сте любител на кучетата и търсите интелигентен защитник, който да пази дома и имуществото ви, то Доберманите са идеалният избор. Стига обаче да нямате алергии, защото тази порода често предизвиква пристъпи. Представителите ли имат тънка, единична козина и тяхното линеене е по-скоро умерено, отколкото прекомерно, но те са едри животни и съответно – имат повече косми и пърхот. 

Един от по-често срещаните здравословни проблеми при Доберманите е свързан именно със суха и лющеща се кожа, което прави и количествата пърхот по тях по-големи. 

ДоберманСнимка: iStock

Немските овчарки са една от най-популярните породи, умни, смели, отдадени и нетърпеливи да угодят на стопаните си. За съжаление обаче, известно е, че и предизвикват неприятни алергични реакции при хората. Независимо дали ще вземете дългокосместа или късокосместа овчарка – линеенето при тях е прекомерно! Смяната на козината е два пъти годишно, но през всеки сезон тези кучета отделят значително количество косми, което неизбежно води до наличие на много пърхот навсякъде из дома ви. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Друга широко разпространена порода четириноги, поразително красиви, атлетични и приятелски настроени, те са подходящи за активни домакинства. Но ако у дома имате човек с алергия, може би това не е точната порода за вас. Защото, подобно на другите породи с двойна козина, и Хъскитата са известни с това, че отделят много излишни косми. Всъщност, не би било пресилено дори да кажем, че заедно с Немските овчарки и тези сибирски четириноги често оглавяват списъка за домашни любимци с прекомерно линеене. 

сибирско хъскиСнимка: iStock

Лабрадорите са в топ 10 на най-популярните и обичани породи кучета в класацията на Американския киноложки клуб почти всяка година. Умни, лоялни, игриви, те са прекрасни домашни любимци. За съжаление обаче, тези четириноги са известни и с това, че често отключват алергии при хората. Това се дължи на двойната им козина, която макар да е сравнително къса, е гъста и линее обилно. Кожните проблеми също са често срещани при Лабрадорите. 

лабрадорСнимка: pixabay.com

Положителното обаче е, че като порода, която обича водата, ако оставяте кучето си да плува по-често, това може да намали нивото на концентрация на пърхот във въздуха у дома, потенциално намалявайки и честотата на алергичните обостряния. 

Феновете на Пекинезите обичат тази порода най-вече, заради тяхната личност – привързани, лоялни и енергични мъници, който са готови на всичко за стопанина си. Дългата им, падаща свободно козина обаче, безспорно представлява проблем за хора с алергии, а породата е известна със своя упорит нрав, когато става въпрос за обучение. 

Пърхотът и слюнката не са единствените фактори, които правят Пекинезите неподходящи домашни любимци за хора с алергия. Към тях добавяме и урината на тези четириноги, които често „маркират“ територията, която обитават. 

Мопсовете са сравнително малки кучета с къса козина, които линеят равномерно през цялата година. Тяхната набръчкана, плоска муцунка събира много лиги, най-вече – в зоната около челюстта им. Предразположени към чувствителна кожа, тези симпатяги са податливи на алергии и различни инфекции, свързани с гънките им, което увеличава количествата пърхот, които отделят. Кожните им гънки задържат бактерии, което спомага за развитието на възпаления.

мопсСнимка: iStock

Ако при споменаването на тези едри кучета в ума ви изплува животно с голяма муцуна, от която обичайно се спуска лига – то не сте сами! Лоялният им, нежен темперамент е причината да наричат тези големи четириноги „кучета-бавачки“, което и ги прави предпочитани домашни любимци. И все пак, при Санбернарите има три ключови фактори, които ги правят потенциално неподходящи за хора с алергии.

От една страна, те са гигантска порода, а както отбелязахме, колкото по-голямо е едно куче, толкова повече пърхот произвежда. Е, тези четириноги хвърлят много, при това – той циркулира из целия ви дом. А когато става въпрос за лигавене… е, малко кучета могат да ги бият в тази област, бъдете сигурни. 

СанбернарСнимка: iStock

Кокерите (а и други породи шпаньоли) са отглеждани в миналото за лов на птици. С течение на времето те се превръщат в идеалното семейно куче със средна големина. Но само в случай, че нямате алергия. Защото красивата им, гъста козина отделя забележителни количества пърхот, а имат и склонност да се лигавят. Представителите на породата са предразположени и към кожни алергии, което в крайна сметка може да доведе до още повече разпространение на пърхот във въздуха.

кокерСнимка: iStock

Боксерите са енергични и са чудесни домашни любимци за семейства с малки деца. Те обаче се лигавят много, често облизват козината и кожата си, оставяйки засъхнала слюнка по себе си. Линеенето при тези четириноги е целогодишно, което допълва образът им на неподходящи домашни любимци за хора с алергии. 

боксерСнимка: iStock

 

 

 

Виж още