10 неща, които правим, а кучетата просто не разбират

куче Снимка: iStock

К учетата ни са интелигентни, емоционални и дълбоко вплетени във всеки аспект от живота ни. Имайки предвид, че домашният ни любимец има своето специално място в сърцето и душата ни, понякога можем лесно да забравим, че питомецът ни всъщност не е човек, нали? А истината е, че четириногите имат свои собствени обичаи и кодекси на поведение. И въпреки нашите най-добри намерения, често дори без да се усетим, ние се държим по начин, който може да бъде объркващ, стресиращ или направо – заплашителен за нашите кучета. 

За да бъдат отношенията с домашния ви любимец здрави, уважителни и хармонични, направете всичко възможно, за да избегнете тези 10 объркващи грешки. Повярвайте ни – животното би ви благодарило за това!

куче обърканоСнимка: iStock

  • Непоследователност

За да научат какво очакваме от тях, кучетата ни трябва да получават едно и също послание всеки път. Например, не бива да позволявате на питомеца си да се сгуши на дивана до вас днес, а утре да му се карате или да го накажете за същото. Това се отнася за всеки един аспект – както от дресурата, така и от поставянето на ясни правила у дома и съблюдаването за спазването им. Решете какво искате и бъдете последователни!

Dogsandcats.bg
  • Променяте графика в движение

Кучетата са създания на рутината. Вариациите в графиците им за хранене, разходки или време за игра могат да им причинят ненужен стрес. Така че – направете всичко възможно, за да поддържате обичайната им рутина.

куче обърканоСнимка: iStock

  • Втренчване

Продължителният зрителен контакт може да се приеме като вид предизвикателство от кучето ви. След като установите отношения на доверие, разбира се, малко вероятно е домашният ви любимец да реагира с агресия към вас. Но продължителното взиране право в очите на питомеца ви със сигурност ще го накара да се почувства неудобно. 

  • „Агресивен“ език на тялото

За любителите на животни е трудно да устоят и да не се порадват на всяко куче, което се изпречи на пътя им. Знаем го от личен опит! За съжаление обаче, много хора не знаят правилния начин да поздравят куче и в крайна сметка или го объркват, или го плашат с езика на тялото си. Стоенето и надвесването над животното, например, ни прави да изглеждаме заплашителни. Добре е и да избягвате да протягате ръка към главата на непознато четириного.

куче обърканоСнимка: iStock

Всъщност, най-добрият подход е преди да се протегнете към кучето, да говорите с човека до него! Собственикът може да ви разкаже повече за личността му и да ви помогне да се запознаете по безопасен начин. 

  • Дразнене без причина

Кучетата не се славят със страхотно чувство за хумор, когато става въпрос за дразнене. Да хвърляте играчката на питомеца си, а след това той никога да не получава възможност да я получи… Е, това може да е забавно за вас, но не и за самото животно. Същото важи и за „преструването, че хвърляте топката“. Дразненето е объркващо за кучетата и потенциално може да изгради у тях поведение на несигурност, срамежливост, недоверие и дори агресия. 

  • Гушкане

Прегръдките не са нещо нормално или обичайно в кучешкия свят. Всъщност, когато едно животно постави предните си лапи върху друго, това обикновено е доминиращ ход. Вашият домашен любимец може и да няма нищо против прегръдките ви от време на време, но като общо правило това не нещо, което четириногите желаят и ако зависи от тях, по-добре е да не го правите!

куче обърканоСнимка: iStock

  • Викане

Забелязали ли сте, че кучето ви се свива или напуска стаята, когато крещите на футболния мач по телевизията? Според специалистите, това може да се дължи на факта, че четириногите тълкуват човешките викове като гняв. Нещо, подобно на острия, пронизителен лай, който майката използва, за да дисциплинира новородените си кутрета.

Вместо да повишавате силата на гласа си, докато домашният ви любимец е наоколо, съсредоточете се върху тона си. Колкото по-дълбок е той, толкова по-лесно ще ви бъде да привлечете вниманието на кучето си и обратно – по-високите тонове са най-добри при даването на словесни награди и обич.

куче обърканоСнимка: iStock

  • Оставете ги сами твърде дълго

Кучетата са животни, които предпочитат компания. По възможност – през цялото време! Макар че това не е възможно по обективни причини и повечето домашни любимци да се справят сами в рамките на разумното време, прекомерните периоди на изолация могат да доведат до различни поведенчески и психологически проблеми. 

  • Глезене

Вярвате или не, твърде много обич и свобода понякога могат да не са точно това, от което домашният ви любимец се нуждае. Без структура, рутина и водач, кучетата се чувстват объркани, тревожни и са изложени на по-висок риск от поведенчески проблеми. 

кучеСнимка: iStock

Глезенето е по-характерно за представителите на малките породи, които са предразположени и към безпокойство при раздяла, реактивен лай и прекалено защитно поведение. Можете да си мислите, че е „сладко“, когато животинчето се вкопчва във вас, но вдигайки го на ръце вие само засилвате това поведение. А това води до ненужен стрес, несигурност, настойчивост и вероятно дори агресия.

  • Наказания за минали прегрешения

Често може да е трудно да се устои без да се реагира на белите, които е сътворило кучето в наше отсъствие. Истината обаче е, че наказанието за нещо, което е направило преди минути или часове, е не само безполезно в процеса на обучение, но е объркващо и дори – жестоко за кучето. Вместо да предотвратите нежеланото поведение в бъдеще, с наказанията вие учите животното да се страхува от вас. То не е в състояние да свърже грешката си с вашата гневна реакция и в резултат започва да ви вижда като страшен и непредвидим.

куче обърканоСнимка: iStock

Вижте още: 

10 неща, които кучетата не харесват у хората

5 признака, че кучето ви наистина ви обича

Виж още