10 породи кучета, които се обучават лесно

Кинг Чарлз шпаньол Снимка: iStock

В сяко куче, в зависимост от породата си, поставя пред стопанина си различни предизвикателства що се отнася до обучението му. Ако за първи път си взимате домашен любимец, то този списък е подходящ за вас. В него ще откриете 10 породи, чиито представители са лесни за обучение дори и от стопани без опит. Тези четириноги са водени от желанието да угодят на стопанина си, не се отличават с доминантен характер и нямат нужда от чак толкова физическа активност. 

Тук няма да откриете пастирски или работни кучета като Бордър Коли, Австралийска овчарка или Немска овчарка. Защото да, те несъмнено биха оглавили всеки списък за интелигентни и схватливи четириноги, но вродените им ловни инстинкти ги правят една идея по-трудни що се отнася до дресурата. 

Известно с дружелюбния си нрав, това куче е много лесно податливо на обучение и ще направи всичко, за да зарадва стопанина и семейството си.

голдън ретривърСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Представителите на породата са спокойни, уравновесени и приятелски настроени. Лесно ще ги научите на основни команди, а при желание – и на нови трикове.

лабрадорСнимка: iStock

Независимо на кой от трите размера се спрете, в лицето на Пудела имате умно, схватливо и винаги готово да научи нещо ново куче. 

ПуделСнимка: iStock

 Тази сладка малка порода е известна с това, че представителите й са чудесен избор за стопани без опит. Те са лесни за обучение, а безотказно при териерите като цяло действа положителният подход – чрез поощрение и награда.

Норич териерСнимка: iStock

Още едно дребно, но много интелигентно кученце. Бишоните лесно учат нови команди и винаги са в добро настроение за тренировки и игри.

Добродушни и спокойни кучета, които никога не биха се възползвали в слабостите на стопаните си, породени от липсата на опит в дресурата. 

Тази малка порода е известна с това, че представителите й са готови на всякакви номера, за да привлекат вниманието на стопаните си. Грифоните обичат публика, учат лесно нови номера и трикове.

Брюкселски грифонСнимка: iStock

Тези нежни гиганти всъщност са много лесни за обучение. Те се наслаждават на тренировките, макар и да не са твърде активни – по-скоро биха предпочели командите ви да са насочени към по-спокойни дейности като теглене на колички, например.

СанбернарСнимка: iStock

Това очарователно и красиво кученце е лесно за дресиране. То се чувства най-щастливо, когато може да угоди на стопанина си и получи заслужена похвала или лакомство.

 Френчитата са много популярни не само заради винаги веселия си външен вид. С подходящата мотивация (особено лакомства) те са лесни за обучение, послушни и мили. 

френски булдогСнимка: iStock

Бихте ли допълнили класацията ни – какви са Вашите впечатления относно породите, които са подходящи за стопани без опит?

Виж още