10 съвета при летните разходки на кучето ви

куче лято Снимка: iStock

П рез летния сезон е изключително важно да вземете допълнителни предпазни мерки, когато разхождате кучето си. Домашните ни любимци са застрашени от прегряване, топлинен удар и други, свързани с високите температури навън заболявания и проблеми, включително дехидратация, изгаряния на лапите и дори – слънчево изгаряне. За това събрахме за вас 10 съвета как да поддържате разходките с питомеца си безопасни и удобни. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Помислете за времето от деня

Времето е всичко, когато става въпрос за разходката на кучето ви през лятото. Планирайте излизанията си през по-хладните части на деня, като по-рано сутрин или колкото е възможно – по-късно вечер. По това време обикновено температурите са по-ниски, а рискът от изгаряния – по-малък. 

  • Винаги носете вода

Точно като хората, кучетата имат нужда от допълнителна хидратация през лятото. За това е добре винаги да имате под ръка бутилка с вода и сгъваема купа. Предлагайте на животното кратка почивка и вода на всеки 15-20 минути, особено в по-горещи и влажни дни. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте, че кучетата не могат да се охлаждат толкова добре, колкото хората, така че поддържането на нивата им на хидратация е важно.

  • Защитете лапите 

Настилката и асфалтът могат да станат изключително горещи през лятото, потенциално причинявайки изгаряния и мехури по възглавничките на лапите на вашето куче. Избягвайте горещи повърхности и обмислете използването на кучешки обувки или нанасяне на балсам за лапи, за да създадете защитна бариера.

Ако не сте сигурни дали настилката е твърде гореща, поставете опакото на ръката си върху нея за няколко секунди. Ако е твърде горещо за ръката ви, твърде горещо е и за лапите на вашето куче. Като алтернатива изберете тревиста пътека, за да сведете до минимум излагането на подложките на лапите на гореща настилка.

куче лятоСнимка: iStock

  • Търсете сенчестите пътища

Търсете пътеки за разходка, които предлагат сянка, за да сведете до минимум излагането на кучето ви на пряка слънчева светлина. Дървета, сгради или покрити пътеки могат да осигурят така необходимото облекчение от жаркото слънце и да помогнат за предотвратяване на прегряването. 

  • Правете си чести почивки

По време на горещите разходки, дайте възможност на кучето си да прави почивки на сенчестите места толкова често, колкото е необходимо. Избягвайте пренапрежението, не бързайте и се вглеждайте в сигналите, които животното ви дава. 

куче лятоСнимка: iStock

Признаците на прегряване включват прекомерно задъхване, лигавене, препъване или яркочервени венци. Ако забележите някой от тях, намерете хладно място за почивка и задължително предложете на кучето си вода. 

  • Използвайте слънцезащита

Точно както хората, кучетата могат да страдат от слънчеви изгаряния. Зоните с тънка козина или открита кожа, като носа и ушите, са особено уязвими. Върху рисковите зони можете да нанесете безопасен за четириногия ви другар слънцезащитен крем. Потърсете продукт, специално формулиран за кучета. 

  • Дръжте кучето си на каишка 

През летните месеци, когато навън е горещо, е обичайно кучетата лесно да се разсейват или вълнуват – както от новите миризми, така и от различните дейности на открито. Уверете се, че домашният ви любимец винаги е на повод, за да осигурите безопасността му при потенциално опасни ситуации. 

куче лятоСнимка: iStock

  • Следете за признаци на топлинен удар

Топлинният удар е животозастрашаващо състояние, което може да възникне, когато телесната температура на кучето се повиши твърде високо твърде бързо. Симптомите включват: прекомерно задъхване, ускорен пулс, слабост, повръщане и колапс. Ако подозирате прегряване, преместете питомеца си на хладно място, намокрете тялото му с хладка вода и незабавно се свържете с ветеринарния си лекар. 

  • Направете разходките по-кратки 

В горещите дни най-добре е да съкратите разходките си, за да намалите времето, прекарано под слънцето. Вместо едно или две по-дълги, помислете за няколко по-кратки излизания през по-хладните часове, за да сте сигурни, че домашният ви любимец ще има възможност да отиде до тоалетната и да се раздвижи.

кучеСнимка: iStock

  • Бъдете внимателни при определени породи

Някои породи кучета са по-податливи на проблеми, свързани с топлината, отколкото други. Брахицефалните кучета (тези с широки, по-къси муцуни като Английски булдог и Мопс), са особено уязвими поради специфичните трудности с охлаждането, които имат поради своята анатомия. С повишено внимание следва да се отнасят и собствениците на кучета с по-гъста козина, както и тези, диагностицирани с медицински проблеми. Вземете допълнителни предпазни мерки и имайте предвид породата и индивидуалните нужди на вашето куче, когато планирате разходките си.

В заключение, летните разходки с вашия четириног другар могат да бъдат приятни и безопасни, стига да следвате съветите по-горе. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

10 породи кучета, които трудно понасят летните горещини

6 съвета в грижата за лапите на кучето при горещо време

Виж още