3 признака, че кучето ви има треска

куче Снимка: iStock

П о-високата телесна температура в голяма част от случаите е сигурен индикатор, че кучето ни има треска. През по-горещите летни месеци обаче, може да се окаже една идея по-трудно да определим дали домашният ни любимец се чувства добре или не. За това е важно да знаем как треската влияе на цялостното поведение на косматия ни приятел – така ще ни бъде по-лесно да разпознаем, че нещо с него не е наред. И, разбира се, да реагираме, като се свържем с ветеринарния си лекар!

Треската се определя като телесна температура над диапазона, който се счита за нормален при здраво животно. Това е дин от признаците, че тялото на кучето се бори с инфекция. Важно е да разпознаем сигналите, които то ни дава чрез езика на тялото и поведението си, за да можем максимално бързо да му помогнем. 

Ако разпознаете някои от следните 3 признаци, че кучето ви има треска, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар:

  • Летаргия

Животните, чието тяло активно се бори с инфекция, изпитват умора. Цялата им резервна енергия и ресурси отиват за битката, която водят, за това може да забележите апатия и незаинтересованост. Четириного, което има треска може да няма желание да се занимава с обичайни си дейности. Вместо това летаргичните животни гледат да подремнат на по-прохладно място, където да се опитат естествено да регулират телесната си температура.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Ако това поведение ви изглежда познато и е съчетано с други специфични признаци на заболяване като повръщане, диария, кашлица, кихане и/или секрет от носа, значи може би домашният ви любимец има треска и се нуждае спешно от преглед при ветеринар.  

  • Анорексия

Погрешно се смята, че анорексия е термин, обозначаващ състояние, присъщо само на хората. Това всъщност е медицински термин, който се отнася до пациент, който отказва да се храни по някаква причина. Треската и по-високата телесна температура неминуемо създават чувство на цялостно неразположение, отпадналост и дискомфорт, които влияят на апетита.За това следете внимателно – не е нормално за куче да откаже да се храни в продължение на няколко дни

кучеСнимка: iStock

Да, понякога едно пропуснато хранене не е повод за безпокойство (особено през по-горещите месеци), но животно, което не проявява интерес към яденето със сигурност се нуждае от преглед при специалист. 

  • Усеща се по-топло при допир

Нормалната телесна температура на кучето е малко по-висока от човешката – между 38-39 градуса. Ако усещате, че щом погалите домашния си любимец зад ушите или по корема, той е осезаемо топъл, значи може би има температура. Въпреки че не се препоръчва да го правите сами вкъщи, има начин да измерите температурата на домашния си любимец вкъщи – с термометър, използван ректално. Уверете се, че сте го маркирали по подходящ начин – трябва да го поставите само в ректума до края на сребърната крушка (металната част). 

кучеСнимка: iStock

Никога не подценявайте собствените си сетива и интуиция щом става въпрос за вашето куче. Ако усещате, че нещо с него не е наред, държи се странно или сте на мнение, че е болно, то най-вероятно е.

Не се притеснявайте да се свържете с ветеринарния си лекар за всичко, което буди притеснение у вас – той със сигурност ще е на линия, за да провери дали всичко с четириногия ви приятел е наред. 

 

Вижте още: 

Как кучетата се охлаждат, когато навън е горещо

Виж още