4 научно доказани физически и социални ползи от отглеждането на куче

куче човек Снимка: iStock

Х ората живеем в компанията на животни от векове, но едва през последното десетилетие започнахме да изследваме потенциалните ползи от съжителството с нашите космати другари. Кучетата вече не са редом до нас само в качеството си на работни животни – днес те се използват като помощници в терапията на хора с емоционални разстройства, а напоследък все по-често намират място и в класната стая – като средство за подобряване на образованието. 

куче човекСнимка: iStock

Кои са научно доказаните ползи от отглеждането на куче?

През юли 2012 г. европейски изследователи провеждат редица проучвания, акцентиращи върху взаимодействията между хора и животни. Целта на учените била да открият някои от физическите и социални ползи от притежаването на домашен любимец. 

В проучването участие са взели собственици на четириноги от различни възрастови групи – със или без диагностицирани медицински състояния. На база резултатите от експеримента е установено, че

Dogsandcats.bg

физическите и социални ползи от взаимодействието между хора и животни варират от подобрени междуличностни отношения и повдигане на настроението до облекчаване на стреса, както и цялостно физическо и психическо подобряване на здравето. 

Ако сте собственик на домашен любимец или обмисляте да добавите такъв към семейството си, вероятно ще изпитате много повече ползи от компанията и гушкането. Ето и част от тях:

4 физически и социални ползи от отглеждането на куче (въз основа на научни изследвания)

  • Подобряване на социалното поведение

Дори и самото разхождане на домашния любимец насърчава положителните социални взаимодействия между хората. Ползите от отглеждането на куче отиват дори по-далеч! В допълнение към тази положителна тенденция, учените предполагат, че семействата, които притежават четириного, са по-склонни да участват в забавни дейности извън дома си. А това значи, че е по-вероятно да бъдат посещавани от приятели. 

куче човекСнимка: iStock

Въпреки очевидната езикова бариера между хората и животните, взаимодействието между двата вида се възприема като социално поведение. Или с други думи – ако някой ви наблюдава и види, че се радвате искрено на някое куче, той обикновено ще приеме, че вие сте приятелски настроен и приветлив човек като цяло.

  • Насърчаване на положителните настроения

Подобно на хората, опитомените животни са чувствителни към нашите емоции и изглежда показват признаци на загриженост, когато сме тъжни, както и на радостно въодушевление, когато сме щастливи или доволни. Въпреки това, освен реакциите на косматите ни другари спрямо нашите настроения, самото присъствие на животно наоколо подобрява цялостното ни емоционално състояние и насърчава положителните настроения, смятат учените. Това е и едно от най-удивителните предимства от притежаването на куче!

куче човекСнимка: iStock

По-конкретно, много проучвания до момента показват, че взаимодействието между хора и животни е полезно за тези, които страдат от депресия или самота. При деца с психични разстройства като шизофрения, се наблюдават признаци на повишено настроение и по-добър баланс на емоциите, когато биват придружавани от служебно животно. 

  • Намаляване на стреса/безпокойството

Едно от безспорните предимства на притежаването на куче е, че това намалява стреса и безпокойството ни на ежедневно ниво. Доказателство за това (в случай, че ви е необходимо!) са резултатите от изследване, проведено през 2000 г. В него са тествани нивата на кортизол на участниците, поставени в различни ситуации: докато прекарват време със собственото си куче, с непознато четириного, и докато четат книга. 

Когато се намирате под стрес, кортизолът е хормонът, който се произвежда в големи количества. Резултатите от експеримента показват, че нивата му при хората се понижават, когато общуват с куче – независимо дали е тяхното собствено или не, в сравнение с четенето на книга. Нещо повече, взаимодействията с животни не само намаляват хормоните, свързани със стреса, но могат да помогнат и за овладяване на хипертонията (високо кръвно налягане). Повечето проучвания относно ползите от отглеждането на домашен любимец показват, че това намалява физическите симптоми на стреса, или най-малкото ги отлагат. 

куче човекСнимка: iStock

  • Намален риск от сърдечни заболявания

Като се има предвид, че взаимодействието с домашни любимци може да помогне за намаляване на физическите ефекти от стреса като високо кръвно налягане и ускорен пулс, два симптома, които са свързани и със сърдечните заболявания, не е никак учудващо, че присъствието на куче у дома може да е от полза за здравето на сърцето ни.

Още през 1999 г. изследователи са установили, че собствениците на кучета и котки е по-малко вероятно да се нуждаят от лекарства за проблеми, свързани със сърцето, в сравнение с тези, които не отглеждат домашен любимец. 

Физически и социални ползи от притежаването на куче 

От цитираните проучвания и изводи може да се заключи, че домашните любимци могат да бъдат важен актив за удължаване на живота ни, намаляване на ежедневните нива на стрес и подобряване на социалните ни взаимодействия с другите. Но каква е тайната? Как кучетата всъщност правят това? 

куче човекСнимка: iStock

Учените се обединяват около идеята, че отговорът на този въпрос се крие в нивата на окситоцин – хормон, който се произвежда в областта на хипоталамуса на мозъка и се освобождава, навлизайки в кръвоносната ни система тогава, когато сетивата ни се стимулират. Най-често, по време на секс, раждане или кърмене.

Окситоцинът може да се освободи и при докосване, когато усетим топлина при галене. Въпреки че все още се събират доказателства за тази теория, възможно е, когато се радваме или милваме косматите си другари, този хормон да влияе върху настроението ни, носейки успокояващ ефект или състояние на временна еуфория. 

По този начин щастливите и здрави домашни любимци помагат на собствениците си да са също толкова щастливи и здрави. Какво по-добро от това, бихме добавили ние!

Вижте още:

6 съвета как да бъдете по-добър човек за вашето куче

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Колко истинска е кучешката любов

Виж още