4 признака, че кучето ви е свръхстимулирано

куче Снимка: iStock

Р едовната физическа и умствена активност са абсолютно необходими, за да може кучето да расте и да се развива нормално. Често срещан проблем при четириногите е, че не получават достатъчно стимулация и възможност да изразходват енергията си. Скуката е сред най-честите причини за развитие на деструктивно поведение, често включващо разрушителни навици и привички.

Когато на лице са поведенчески проблеми, много стопани, в желанието си да противодействат, започват рязко да осигуряват повече физическа и психическа стимулация на домашния си любимец. И макар че това е добре, може да се прекали и кучето ви да стане свръхстимулирано. 

Как може да разберете дали нещо подобно се е случило с вашия космат приятел? 

Dogsandcats.bg

Вижте дали на лице е някой от следните 4 признаци.

  • Хиперактивност

Вярвате или не, отегченото и прекалено стимулираното куче често изглеждат по един и същи начин. Всъщност, хиперактивността е сигурен знак, че домашният ви любимец може би изпитва сензорно претоварване.Ще познаете по това, че животното се държи донякъде нестабилно, тича некоординирано, дъвче и хапе неща, към които обикновено не проявява интерес.

Вярно е, че някои кучета просто се радват и вълнуват от време на време, но ако вашето куче постоянно се държи така - може да помислите за намаляване на стимулите.

кучеСнимка: iStock

  • Криене

Ако вашето куче не е социален тип, може да забележите, че все по-често търси къде да се скрие, за да остане само, когато имате гости. Може да се опита да влезе под леглото или в банята вместо – както обикновено, да седи чинно до масата, „просейки“ си от вашата храна. Когато са свръхстимулирани кучетата търсят комфорт и безопасно място, където се усещат спокойни и сигурни. Ако забележите, че домашният ви любимец се крие или няма интерес към обичайните неща, които го вълнуват, най-добре е да го оставите да си почине за известно време.

кучеСнимка: iStock

  • Хапане и ръмжене

Едно свръхстимулирано куче, което се страхува и няма къде да се скрие, често може да прибегне към агресия, за да държи хората далеч от себе си.Това важи и при четириноги, които никога не са проявявали подобно поведение – ако се чувстват претоварени и не виждат как могат да „преработят“ това усещане, в тях се задейства естествена защита. От друга страна – кучета, които са прекалено развълнувани, могат да станат нервни. Възможно е животното да се опита да се освободи от енергията чрез по-груба игра, включваща ръмжене и хапане. 

  • Компулсивно поведение

Както посочихме малко по-горе, кучета, които са свръхстимулирани, могат да станат хиперактивни. А това включва определен набор от симптоми. Компулсивното поведение е симптом, който може да бъде доста опасен за вас и вашето куче. То може да се изразява в гонене на опашката, постоянно облизване и/или въртене в кръг. 

кучеСнимка: iStock

Може да бъде много трудно да се преборите с тези навици на домашния си любимец. Ако забележите, че кучето сякаш е „обсебено“ да гони и дъвче опашката си, не губете време да се свържете с ветеринар, който да ви помогне да спрете поведението преди да се е превърнало в проблем.

Виж още