5 често срещани грешки при обучението на кучетата, които да избягвате

куче дресура Снимка: iStock

И ма много информация как да подходите при дресурата на домашния си любимец. С правилния подход можете да научите кучето си на почти всичко, но има и някои грешки, които собствениците на четириноги най-често правят, част от които – дори несъзнателно. 

Тези погрешни стъпки и методи могат да окажат голямо влияние върху успеха на обучението на кучето ви. За да избегнете разочарованието, свързано с липсата на резултати от тренировките, събрахме за вас някои универсални грешки, които да направите всичко по силите си, за да заобиколите. 

кучеСнимка: iStock

  • Повтаряне на командите

Един от най-често срещаните проблеми, който се случва при много собственици на домашни любимци. Когато кучето ви не реагира на дадена реплика, вие продължавате да я повтаряте. Често се получава с думата „ела“. Вие я казвате, питомецът ви не реагира, така че вие продължавате да я повтаряте. И много скоро животното не ви обръща внимание, докато не кажете думата пет или шест пъти. 

Dogsandcats.bg

Повтаряйки репликата многократно, вие на практика учите домашния си любимец, че той не трябва да реагира веднага. Или поне – може да изчака да кажете „ела, ела, ела“. За да избегнете тази грешка, важно е да казвате командата еднократно. Ако кучето ви е разсеяно и смятате, че не ви слуша, по-добре е изобщо да не я казвате. Вместо това първо вижте дали можете да привлечете вниманието му.

куче дресураСнимка: iStock

  • Добавяне на реплики

Добавянето на реплики е друг капан, в който попадат много собственици на домашни любимци. Това се случва, когато случайно свържете дадена команда или поведение с нещо, на което кучето ви гледа негативно. И респективно – то просто спира да реагира. Например, най-накрая сте научили питомеца си на „ела“, но сега го използвате главно, за да го повикате преди баня. Нещо, което той мрази. Викате го, той идва, къпете го. А на следващия ден при отправяне на същата команда, животното започва видимо да се колебае. Или изобщо не идва при вас. 

Ако има нещо, което домашният ви любимец наистина не харесва, избягвайте да използвате команди в пряка връзка с тази дейност, когато тренирате – особено в началото, препоръчват от Американския киноложки клуб. 

кучеСнимка: iStock

  • Липса на практика между тренировките

Практиката е пътят към достигането на перфектните резултати, като това важи за всяка област на живота ни. Включително – и при дресурата на домашните любимци. Ако посещавате клас веднъж седмично или това е времевият интервал на тренировките, които правите сами с кучето си, то това в никой случай не е достатъчно време, за да затвърдите наученото. Опитайте се да практикувате всеки ден, като включите командите в ежедневието на домашния си любимец. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Безполезно повторение

Друга грешка при обучението на кучето ви, която може да ви коства много нерви и време: правите едно и също нещо отново и отново, очаквайки различен резултат. Ако опитвате определен метод на дресура, който очевидно не сработва при косматия ви другар – просто спрете и опитайте нещо различно.

  • Тренирате без желание

И накрая, не се захващайте с обучението на домашния си любимец, когато сте в лошо настроение. Търпението ни се изчерпва по-бързо, когато правим нещо без желание. А това увеличава вероятността да се ядосаме на кучето си, че не прави това, което се иска от него още от първия път. За това, ако сте имали лош ден на работа, по-добре поиграйте на донасяне с домашния си любимец или просто се разходете заедно. Това ще има далеч по-добър резултат и за двама ви.

куче дресураСнимка: iStock

В заключение, има различни нюанси при обучението на кучетата, но избягвайки тези често срещани клопки, вие имате далеч по-големи шансове за успех!

Вижте още:

Защо някои кучета не харесват деца и как да им помогнем да се сприятелят

6 мита за поведението на кучетата, на които да спрете да вярвате още днес!

Виж още