Защо някои кучета не харесват деца и как да им помогнем да се сприятелят

дете и куче Снимка: iStock

К учетата и децата могат да станат най-добри приятели и да се превърнат в чудесна комбина. С ваша помощ и при правилните обстоятелства, можете да помогнете за изграждане на здрава връзка помежду им за цял живот. Ако косматият ви другар се страхува от деца обаче, нещата невинаги са толкова лесни. 

Ще се учудите колко често се среща четириногите да изпитват недоверие и да се плашат от деца. Добрата новина е, че има начини да се справите със страховете на домашния си любимец, за да предотвратите бъдещи потенциални конфронтации. 

деца и кучеСнимка: iStock

Защо кучетата се страхуват от деца?

Има две основни причини, поради които кучетата могат да развият страх от деца. И те са:

Dogsandcats.bg
  • Липса на ранна социализация

Кучета, които не са се срещали с малчугани, докато са били малки, може да се плашат от тях, когато се срещнат с тях в зряла възраст. За всяко възрастно четириного, което не си е взаимодействало с деца като кутре, тази среща може да е плашеща, защото това на практика е съвсем различен човек – и по размер, и по миризма. А непредсказуемите движения игласовитост допълват стряскащата за домашния ви любимец картинка. 

  • Последици от негативно преживяване

Четириногите могат да развият страх или неприязън към деца след като са имали болезнено, травматично или обезпокоително взаимодействие с тях. Хлапетата често имат склонност да дърпат опашките на кучетата, да дърпат ушите им, да взимат играчките или да ги безпокоят по време на хранене. Някои домашни любимци са по-толерантни към „тормоза“ на малчуганите, отколкото други. Но има и такива, които могат да се опитват да ги отбягват дори и след само едно лошо преживяване. 

деца и кучеСнимка: iStock

Какво можем да направим срещу този страх?

Тъй като е малко вероятно кучето да премине през целия си живот, без да се срещне с деца, важно е да работите върху управлението на страха на вашия домашен любимец. Това не е важно само за самото животно – по този начин ще гарантирате не само неговата безопасност, но и ще предотвратите възможни инциденти, свързани с ухапване и наранявания. 

За щастие има някои неща, които можете да направите, за да сведете до минимум страха на кучето си, които се отключва, когато е в компанията на деца. 

  • Социализирайте го рано

Ранната социализация е ключов момент, който не бива да пропускате. Това се отнася най-вече за периода между 8 до 12-та седмица, време, през което палето е най-впечатлително и е добре да е изложено на възможно най-много и различни ситуации. 

деца и кучеСнимка: iStock

Важно е да се постараете всички взаимодействия да бъдат осъществявани под ваш контрол и да бъдат възможно най-позитивни, оптимистични и спокойни за животното. Социализацията още, докато кученцето е малко ще ви спести много време, усилия и проблеми на по-късен етап. 

Тъй като в голяма част от случаите хората имат домашни любимци, преди да имат деца, често те са неприятно изненадани, когато кучето им ръмжи или не се разбира добре с новия, най-малък член на семейството. Ключът към разрешаването на този проблем, още в зародиш се крие именно в ранната социализация. 

  • Вземете предпазни мерки

Никога не оставяйте кучето си без надзор в компанията на малки деца. Това правило важи за всички четириноги, но е особено важно при домашни любимци, за които е известно, че се страхуват от хлапета. 

Може би си мислите, че ако ги оставите сами, то нещата ще се случат по-плавно и естествено, но всъщност това е ситуация, която може да стресира и двете страни. И в последствие – да доведе до поява на още по-голям страх у кучето. 

дете и кучеСнимка: iStock

Не насилвайте кучето си да се сприятели с дете. Ако принудите животното да стои неподвижно (например, на къс повод), докато към него се приближава дете, шансът за ухапване е голям. Същият резултат на агресия ще получите и ако поставите домашния си любимец в положение, в което се чувства принуден да се защитава. 

  • Осигурете безопасно пространство

Всички кучета имат нужда от тихо и безопасно местенце, където да бъдат оставени сами, щом пожелаят това. Ако домашният ви любимец се страхува от деца, уверете се, че има такова пространство, където да се оттегли, когато хлапетата са наоколо. То трябва да е такова, че те да нямат достъп до него. Не позволявайте на малчуганите да са в близост до безопасната зона на вашето куче.

Вижте още: Да научим децата на уважение към кучето

  • Установете правила

Ако имате дете и куче, което се страхува от хлапета, които обаче живеят в едно домакинство, важно е да установите правила, които всички да спазват. Както споменахме по-горе, никога не бива да оставяте малчуганите и животното да си взаимодействат без надзор. Важно е децата да разберат, че никога не бива да взимат играчките на четириногото, както и да го доближават, докато се храни или спи. 

деца и кучеСнимка: iStock

Отделяйте време, за да възпитавате децата си на уважение към домашния любимец, да им помогнете да разберат и усвоят правилния начин на общуване с кучета. Ще ви подскажем – това включва нежно галене, вместо блъскане и дърпане. Нищо, че според тях това е „само игра“. 

  • Дресирайте кучето си

Десенсибилизацията е процес на постепенно увеличаване на стресовия фактор. Или иначе казано – на взаимодействието на вашето куче с деца. Тъй като едно страхливо животно може бързо да стане агресивно, важно е да следите внимателно и да държите под контрол този процес. 

Започнете като дадете на домашния си любимец лакомство веднага, щом по време на разходка в обсега му попаднат играещи си наблизо деца на детска площадка. Много бавно, в продължение на няколко дни, седмици или месеци (в зависимост от силата на страха) можете да намалите разстоянието между четириногия ви другар и децата. Следете за признаци на стрес и през цялото време щедро раздавайте награди и лакомства. 

Никога не наказвайте куче, което реагира със страх, тъй като това само му носи потвърждението, че има основателна причина за него. 

Ако нямате усещането, че се справяте и не забелязвате видима промяна у домашния си любимец, помислете да се обърнете към сертифициран треньор или специалист, който има опит с подобни поведенчески проблеми. 

деца и кучеСнимка: iStock

Вижте още: Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

Бъдете търпеливи

Целият процес по справяне със страха на кучетата, породен от взаимодействието им деца, може да отнеме много време. И макар, че е доста вероятно да намалее значително, възможно е и да не изчезне напълно. Въпреки това, с търпение, обич и постоянство ще успеете да сведете до минимум тази уплаха и по този начин – да сте спокойни както за безопасността на домашния си любимец, така и на децата около него. 

деца и кучеСнимка: iStock

Вижте още: Всички кучета ли подлежат на дресура

Виж още