5 основни причини защо кучетата скимтят

куче скимтене Снимка: iStock

К учетата общуват със собствениците си и с останалите четириноги по много начини. Освен езикът на тялото, комуникацията на косматите ни другари е съпътствана от цял куп звуци, които издават как се чувства животното. Един от най-честите способи, чрез които домашните любимци общуват, е чрез скимтене.

Има различни видове хленчене и ако знаете какви признаци да търсите, то ще бъде доста лесно да забележите какво иска или от какво се нуждае домашният ви любимец, пишат от Американския киноложки клуб. 

куче скимтенеСнимка: iStock

5 от най-честите причини, поради които кучетата скимтят

  • За внимание

Често срещана причина кучетата да скимтят е търсенето на внимание. Подобно на децата, четириногите действат по-настоятелно (дори може да се случи и агресивно), когато не получават толкова внимание, колкото искат. Възможно е домашният ви любимец да започне да хленчи и да прави всичко възможно, за да му се обърне внимание. Имайте предвид, че често отегчените кучета са склонни да станат разрушителни. Добър начин да избегнете този сценарий е да се уверите, че питомецът ви разполага с достатъчно ежедневни дейности, които да го уморят и да го накарат да се чувства удовлетворен. 

Dogsandcats.bg
  • То иска нещо

Най-честата причина кучетата да хленчат е, че искат нещо. Домашният ви любимец ще използва скимтенето като начин да съобщи желанията си. Това може да е храна, разходка, лакомство или просто малко внимание. 

куче скимтенеСнимка: iStock

Ако обаче кучето ви хленчи за повече храна, след като току що е привършило с вечерята си, това е проблем, който следва да бъде коригиран. Уверете се, че никой в семейството ви не дава на косматия ви другар допълнително лакомства или остатъци от масата. И се въздържайте да давате на питомеца си повече храна в отговор на скимтенето му – така поведението само ще се влоши. 

Идентично, хленченето за още разходка веднага, щом се прибирате отвън, може да индикира проблем с пикочния мехур или храносмилането. 

  • Болка

За съжаление, кучетата не могат да ни уведомят, че изпитват болка. Те могат само да общуват и да ни покажат, чрез скимтене, че нещо ги боли или изпитват определен дискомфорт. 

куче скимтенеСнимка: iStock

Най-добрият начин да определите дали дадено хленчене индикира болка, е да наблюдавате питомеца си отблизо. Следете за конкретни движения или моменти, когато се случва скимтенето. Ако питомецът ви започне да хленчи, например, докато се качва или слиза по стълбите, лежи или скача на леглото, това може да значи, че има проблеми със ставите или костите. Ако животното изпитва болка, то ще хленчи, когато се натоварва определена част от тялото му. 

Да предположим обаче, че скимтенето е постоянно и никакви други симптоми не показват, че определена част от тялото го боли? В такъв случай заведете кучето си на ветеринарен лекар за щателен преглед. Нараняванията може и да са вътрешни и ако не се лекуват – да станат опасни. 

  • Страх, безпокойство и стрес

Един от най-очевидните признаци на страх е хленченето. Ако забележите домашния си любимец да скимти, докато навън бушува гръмотевична буря или има заря в парка, това значи, че животното се страхува от непознати, силни шумове. Това е нещо често срещано в кучешкия свят. Проблем, който можете да разрешите чрез разсейване или като увеличите силата на звука на телевизията или радиото, например. 

куче скимтенеСнимка: iStock

Вижте още: 10 вида шум, които стряскат кучето ви

Тревожното кучешко скимтене се случва най-често, когато се случи нещо, което тревожи четириногото. Една от най-честите причини, поради които кучетата хленчат, е тревожността при раздяла. Тя е свързана с притеснението, че стопанинът им напуска къщата. 

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

  • За извинение

Покорното или „извинително“ скимтене е еволюционна черта, която е останала у нашите кучета още от времето, когато са били диви. Това е начинът на косматия ви другар да ви покаже, че знае, че вие сте неговият водач. Обикновено това хленчене се случва, когато собственикът хване кучето си да прави нещо, което не трябва. Ако, например, станете свидетел на това как домашния ви любимец дъвче вашите чехли или мебели, преобръща боклука или скача на леглото ви, когато знае, че не трябва, той може да започне да хленчи извинително.

виновно кучеСнимка: iStock

Специалистите са на мнение, че това поведение идва от предците на кучетата, вълците, които бивали прогонени от глутницата, когато нарушат правилата й. За да бъде приет обратно, вълкът трябвало да наведе глава и да сложи опашка между задните си крака. Същата поза, която домашният ви любимец демонстрира, когато изглежда виновен. 

Ако кучето ви скимти тихо, за да ви се извини, просто приемете извинението му и се отдалечете. Това ще изпрати сигнал, че то е добре дошло обратно. 

 

 

Виж още