5 причини защо кучето ви бяга в обратната посока, когато го викате

куче тича Снимка: iStock

Н яма нищо по-разочароващо от това да викате кучето си отново и отново само, за да ви игнорира то за пореден път. Или още по-лошо, ако бяга в обратната посока. И макар да не е трудно да научим косматия си другар да идва – това е една от сравнително лесните команди за усвояване, много стопани не осъзнават, че е необходима много работа за изграждане на дългосрочно, надеждно припомняне. Добавете към това и факта, че можете случайно да „отучите“ животното от определено поведение и разочароващият сценарий е готов. 

куче тичаСнимка: iStock

Събрали сме за вас някои типични грешки, допускани от стопаните на четириноги, опитвайки се да научат питомеца си да идва при повикване

  • Кучето е било наказвано в миналото 

Понякога кучето може да не иска да дойде при повикване от страна на стопанина си, защото е било мъмрено или още по-лошо – наказвано физически в миналото.

Dogsandcats.bg

За съжаление, да се ядосате на животното, след като сте го викали продължително преди да се отзове, е често срещана грешка, която, признаваме си, и ние сме допускали.

Истината обаче е, че по подобен начин да научите косматия си другар какво да прави. Напротив – това поведение от ваша страна само ще направи по-малко вероятно да дойде бързо при вас в бъдеще, защото ще знае, че вие вече ще сте разстроени, когато стигне. 

куче тичаСнимка: iStock

  • Звучите ядосани, когато викате кучето си

Ако някой извика: „Ела тук, СЕГА!”по вас, бихте ли отишли на мига? Е, същото важи и за домашните ни любимци. Много стопани не съобразяват тона на гласа си, когато викат животното. А ако той звучи ядосано, силен е или заплашителен, то питомецът ви вероятно ще избере да игнорира командата ви. 

Вместо да рискувате четириногото инстинктивно да се затича в другата посока, винаги се старайте да го викате с оптимистичен тон. Не забравяйте да го похвалите и още, щом тръгне към вас. Може да откриете, че питомецът ви набира скорост, когато чуе, че е „много добро момче“. Ако имате под ръка лакомство – не забравяйте да възнаградите животното, когато дойде при вас, особено при разсейваща среда. 

куче тичаСнимка: iStock

  • Недостатъчно обучение

Първоначалното обучение, което сте приложили на кучето ви, вероятно се е провело на тихо в дома или двора ви. И вероятно домашният ви любимец с усвоил командите, които сте тренирани и ги изпълнява с лекота. Въпреки това, ако не се намира в позната среда, животното може да не се досети веднага как да реагира. И да изглежда така, сякаш е забравило всичко научено. За да увеличите „плавността“ на припомнянето, важно е да тренирате питомеца си да идва в различна среда – в началото по-спокойна, а в последствие – с повече разсейване.

  • Думата „ела“ означава, че край на забавлението

Някои кучета пренебрегват отзоваването, защото разбират, че думата „ела“ означава, че трябва да напуснат парка или да спрат да гонят катерици в двора. Или им предстои да останат сами, тъй като след разходката вие отивате на работа. 

куче тичаСнимка: iStock

Постоянното съчетаване на репликата за припомняне с нещо, което вашето куче не харесва, ще доведе до това, че животното ще приравнява „идването“ и думата „ела“ само с негативи. Това, разбира се, не означава, че трябва да прилагате тази команда и само в позитивен контекст. Необходимо е просто да сте наясно как четириногият ви другар възприема насоките ви.

За да се преборите с идеята, че идването при повикване е равносилно на край на забавлението, опитайте се да практикувате командата в различни изненадващи ситуации – когато питомецът ви просто се мотае из къщата, например, и го наградете с лакомство щом дойде при вас. Или го повикайте от двора, похвалете го и го поощрете, а след това го оставете да продължи да играе навън. 

  • Прекалено чести повторения на думата „ела“

„Мърфи, ела“ е много различна реплика от „Мърфи, ела, ела, ела, ела, Мърфи, ела!“. Много кучета забавят или директно игнорират отговора на тази команда, защото са разбрали, че не е нужно да го правят, докато не ги повикате определен брой пъти.

куче тичаСнимка: iStock

За това, опитайте се да използвате една дума като „ела“ или „тук“, а след това да заложите на оптимистични и насърчаващи звуци като целувки, подсвиркване или пляскане с ръце.

И накрая, не забравяйте, че ако кучето ви идва при вас, когато се мотае в парка, социализира се с други четириноги или следи някоя интересна миризма, е огромен комплимент! И винаги има смисъл да покажете на питомеца си, че сте го разбрали и вие също го цените. 

Вижте още: 

7 начина как да извлечете максимума от разходката с кучето си

Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

 

 

Виж още