5 знака, че кучето ви може би се чувства нещастно

куче нещастно Снимка: iStock

К огато става дума за любимите кучета, собствениците сме готови на всичко, за да осигурим щастието и благополучието им. И тази увереност сякаш ни кара да си представяме, че питомецът ни винаги ще бъде все така игрив, енергичен, с весело изплезен език, докато тича и играе. 

Но понякога в живота се случват неща, които засягат емоционално както нас, така и четириногите ни другари. Нашите домашни любимци също могат да изпаднат в тъжно настроение, да са тревожни и дори депресирани. 

куче депресияСнимка: iStock

Защо кучетата изпадат в депресия?

„Кучетата изпитват пълна гама от емоции, вариращи от щастие до тъга и дори депресия“, коментира д-р Рейчъл Барак от Центъра за акупунктура на животни в Ню Йорк пред Dogtime. Голяма част от признаците, че косматият ви другар се чувства нещастен, са много подобни на тези, които проявяват депресираните хора.

Dogsandcats.bg

„Депресията при кучетата обикновено може да се дължи на голяма промяна в живота, включително преместване в нов дом или град, нов съквартирант (човек или още един домашен любимец), разместване в ежедневната му рутина и/или травматично събитие, наред с други неща“, допълва още специалистът.

Промените в живота обаче не са единствената причина едно куче да се чувства нещастно. Д-р Барак обяснява: „Депресията може да се дължи и на основно медицинско състояние. Ако подозирате, че косматият ви спътник изпитва болка или дискомфорт и това влияе на настроението му, консултирайте се с ветеринарния си лекар, за да определите основната причина и какви промени могат да бъдат направени, за да върнете питомеца си към обичайното му щастливо състояние", съветва д-р Барак.

куче депресияСнимка: iStock

И така, как да разберем, че кучето ни е нещастно? Ето пет признака, за които да се оглеждате. 

Забележка: Имайте предвид, че всички тези признаци могат да бъдат индикатори и за други основни сериозни медицински състояния. За това, независимо от причините, най-добре е да посетите ветеринарния си лекар, ако забележите нещо необичайно.

  • Внезапна агресия

Да си нещастен и депресиран невинаги означава да изглеждат и да се чувстваш тъжен. Ако кучето ви обикновено е любвеобилно и внезапно започне да драска по мебелите или да ръмжи по хората (включително и по вас), това може да е знак, че не се чувства добре. Нападателното поведение може да бъде признак и на физическа болка при четириногите, така че посещението при ветеринарния ви лекар е задължително. 

куче нещастноСнимка: iStock

  • Дистанциране и криене

Въпреки че има някои неща, които могат да изплашат кучетата ни достатъчно, за да ги накарат да потърсят скривалище, не е нормално домашният ви любимец да ви избягва системно. Да намерите питомеца си под леглото, в килера или в гардероба и то видимо да не желае да дойде при вас, може да е знак, че то е депресирано.

куче нещастноСнимка: iStock

  • Спи повече или по-малко от обикновено

Всички знаем, че кучетата обичат да спят много. Всъщност, те правят предимно това, докато ние сме на работа, а те са сами у дома. И въпреки че някои породи са по-лениви и дремват повече, отколкото други, ако забележите, че графикът на сън на питомеца ви е различен, това е знак, че нещо го тревожи.

  • Загуба на интерес към игрите или разходките

Това може би е най-лесният и видим признак на депресия, тъй като повечето кучета обичат да играят. Или най-малкото – винаги са развълнувани, когато им предстои да излязат на разходка. И въпреки че има моменти, в които четириногите нямате особено желание за излизане – може да е твърде горещо или студено, то трябва да обърнете внимание, ако на питомеца ви сякаш му е все едно какво се случва около него.

куче нещастноСнимка: iStock

  • Промени в апетита

Ако вашето куче изпадне в депресия, то може да загуби интерес към съдържанието на паничката си. Пропускането на хранене може да се случи при всеки домашен любимец и несъмнено има моменти, когато животните са по-гладни, но загуба на апетит, която продължава повече от едно хранене, може да е индикатор, че питомецът ви се чувства нещастен.

Вижте още: 

Как времето навън влияе на поведението на кучето ни

7 ежедневни грешки, с които натъжавате кучето си

9 признака, че кучето ви се чувства самотно

Виж още