Кога през деня кучетата са най-активни

куче Снимка: iStock

К учетата са създания на навиците. За тях ежедневната рутина е нещо много важно – кара ги да се чувстват спокойно, сигурно и комфортно, знаейки какво ги очаква. За това и за всеки стопанин на четириного е полезно да познава начина, по който протича един ден на домашния му любимец. Защото, както споменахме, ежедневните навици могат да ни помогнат не само, за да установим силна връзка с косматия си другар, но и да предвиждаме по-добре неговите умствени и физически нужди.

кучеСнимка: iStock

А това от своя страна би ни спестило множество проблеми или инциденти. Защото, едва ли ще ни омръзне да го повтаряме, всичко е свързано с рутината. 

Как спят кучетата?

Хората сме склонни да работим по цял ден и да спим цяла нощ. Кучетата, от друга страна, предпочитат кратки периоди на активност, разнообразявани от дрямки. Четириногите прекарват по-голяма част от денонощието в сън в сравнение със стопаните си (колко точно зависи от породата и възрастта на животното), но също така се събуждат по-често. За това, най-лесно и логично би било да мислим за съня на домашния ни любимец по-скоро като поредица от дрямки, отколкото като един непрекъснат период от почивка. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Как да научим кучето си кога е „време за вечеря“

Активни периоди

Когато нищо не се намесва в обичайната им рутина, повечето кучета са склонни да са по-активни сутрин и вечер, с дълги периоди на почивка през нощта и през деня. Сигурни сме, че сте забелязали, че косматите ни другари се събуждат заредени сякаш с безкрайни енергия и вълнение. Това е така, защото през нощта тяхната дрямка е продължила по-дълго. Същото се отнася и за ентусиазма, с който животното ви посреща, когато се връщате от работа – то със сигурност е поспало повечко през деня, докато ви чака да се върнете при него. 

кучеСнимка: iStock

Важно е да дадете възможност на кучето да изразходва тази натрупана енергия – така можете да сте убедени, че домашният ви любимец ще е щастлив и здрав, а изблиците на разрушително поведение във ваше отсъствие ще са значително по-редки. 

Изграждане на рутина

В по-голямата си част графикът на съня на вашето куче се върти около другите две най-важни събития от деня му – времето за хранене и вашето работно време. За да изградите солидна рутина, включваща надеждни и предвидими активни настроения, желателно е да давате на четириногото да се храни по едно и също време всяка сутрин. 

кучеСнимка: iStock

Разходката – отново сутрин и вечер, е добре да се случва преди закуска/вечеря и да е достатъчно дълга, за да даде възможност на четириногото да свърши всичките си физиологични нужди, но и да изразходва натрупалата се през нощта/деня енергия. Предвидете и време за игри, нека не е по-малко от 25-30 минути на ден. 

Чрез всички тези стъпки вие ще напаснете графика на съня и активността на вашето куче с вашия собствен. И така, бъдете сигурни, ще направите живота у дома малко по-управляем. 

Дайте на кучето си това, от което се нуждае

В идеалния случай вашият домашен любимец трябва да получава около два часа разходки, игра и физическа активност всеки ден. По-енергичните породи изискват и по-интензивни упражнения, както и по-дълги периоди на игра. Ако можете да си го позволите, една междинна разходка по средата на деня, дори и по-кратка от обичайните, е чудесен начин да подобрите здравето и настроението на вашето куче. 

кучеСнимка: iStock

Препоръчително е животното да получава най-много внимание и интензивна игра сутрин, тъй като то излиза от дългата нощна почивка, а след това– нещо малко по-небрежно вечер, за да отработи натрупаната енергия от деня. 

Вижте още: Как да създадем ежедневна рутина за кучето ни

Виж още