6 причини защо кучето ви не идва, когато го повикате

куче парк Снимка: iStock

А ко ви се е случвало да викате кучето си отново и отново, а то сякаш да не ви чува (или да си придава вид, че не ви), то знаете колко объркваща и неприятна може да бъде тази ситуация. Четириногите не идват при повикване, когато са свръхстимулирани или се намират в ситуация, при която разсейващите фактори са твърде много и ангажират вниманието им. Грешка е да смятате, че домашният ви любимец го прави нарочно или умишлено ви изключва от живота си. Често всичко се свежда до това, че животното не е било обучено при определени нива на разсейване. 

Скоч териерСнимка: iStock

Ако кучето ви игнорира при повикване, имате право да сте притеснени. Това е проблем, върху който трябва да поработите, тъй като касае безопасността на питомеца ви. И докато най-често става въпрос за прекомерна разсеяност, има и други възможности, които трябва да се имат предвид. 

Защо кучето ми не идва, когато го викам?

Има различни причини, поради които домашният ви любимец може да не дойде, когато го викате. Ето някои от тях:

Dogsandcats.bg
  • Въпрос на конкуриращи се стимули

Кучетата притежават мощно обоняние, а очите и ушите им са в състояние да уловят всяка гледка или звук наоколо. Следователно не трябва да ни изненадва фактът, че четириногите ни другари често са свръхстимулирани от всички миризми, картини и шумове, които ги заобикалят.

куче паркСнимка: iStock

Домашните ни любимци могат лесно да се разсеят и всички тези конкуриращи се стимули отвличат вниманието от командите на собственика им.

  • Пропуски в дресурата

Ако кучето ви слуша у дома и изпълнява всичко, което поискате от него, но след това сякаш не ви чува, когато сте в близкия парк, то вероятно не ви прави напук, както може би вече сте си помислили! Далеч по-вероятно е просто да има нужда от повече практика. Когато обучавате домашния си любимец, за да усвои качествено дадено умение, важно е да го тренирате да го прави на различни места и при различни нива на разсейване.

куче паркСнимка: iStock

  • Емоциите му пречат

Замислете се – големият свят на открито понякога може да бъде страшно място. Така че кучето ви може да не обръща внимание на командите ви, тъй като се е съсредоточило върху различни неща около себе си, които възприема като заплаха. Неща, които изглеждат незначителни за нас, може да са важни за домашния ни любимец, а стресът от възприеманата заплаха може да го накара да „изключи“, замръзвайки, докато тя изчезне. 

В това състояние на тревожност четириногото може да стане несигурно и уплашено. Ако животното обръща твърде много внимание на заобикалящата го среда или е твърде заето да изпраща успокояващи сигнали, то може да не идва при повикване.

куче хиперактивноСнимка: iStock

Представете си за момент, че можете да свирите пиеса за пиано у дома, а след това ви поканят да я представите пред голяма тълпа. Ако сте твърде притеснени как ще се представите, то може да не успеете да дадете най-доброто от себе си, нали? Е, по подобен начин, кучета, които са твърде свръхстимулирани или ентусиазирани/възбудени, също могат да не са най-добрата своя версия. 

  • Заседнали в капана на подкупа

Кучето ви идва, когато го повикате, когато размахвате любимото му лакомство или държите топка за игра. Но абсолютно ви игнорира, ако не носите някой от тези предмети със себе си? Ако е така, може би сте попаднали в капана на подкупа.

Понякога може да нямате нищо със себе си, с което да подсилите командата – тогава се нуждаете от много похвали, потупвания, можете да оставите питомеца си да ви гони за малко... Бъдете креативни и не отправяйте командите си само, когато разполагате с лакомство или друга любима вещ, с която да подкупите косматия си другар. 

куче паркСнимка: iStock

  • Отрицателни асоциации 

Понякога кучето ви може да не идва при повикване поради минали негативни асоциации. Може би го викате най-често, когато е време за баня или за подрязване на нотките му – все дейности, които не са му особено приятни. 

  • Неспособност за фокусиране

Кучето ви обикновено е послушно, но изглежда, че когато сте навън има моменти, когато изглежда дистанцирано? Е, четириногите ни другари също имат своите лоши дни, точно като хората. И понякога питомецът ви може просто да не може да се съсредоточи, може да е уморен, жаден или да има нужда да се облекчи.

куче паркСнимка: iStock

Както се вижда, кучето ви може да не идва при повикване по различни причини. За да подобрите комуникацията помежду си, необходимо е да наблюдават уликите – знаците, които питомецът ви дава и контекста на ситуацията, за да разберете причината за отказа му да изпълни насоките ви. 

Вижте още: 

Какво не бива да правите, ако искате кучето да ви уважава

3 животоспасяващи команди, които всяко куче трябва да знае

 

 

Виж още