7 начина да сте сигурни, че няма да загубите кучето си отново

куче бягство Снимка: iStock

В една секунда кучето ви е до вас, а в следващата усещате само полъха от опашката му, докато то спринтира в другата посока. Да, понякога отнема точно секунда, достатъчна е една малка грешка от невнимание, за да загубите домашния си любимец. Ситуация, в която често стопаните на четириноги изпадат и която бързо може да се превърне в реална опасност за животното. 

Вижте още: Какво да правим ако кучето ни се загуби

От вас зависи да пазите кучето си в безопасност. И макар че няма нищо лошо в това понякога да дадем малко свобода на питомеца си, не бива да забравяме, че четириногите бягат по различни причини. И дори фактът, че кучето е най-добрият ви приятел, не изключва автоматично възможността да изчезне от погледа ви точно толкова бързо, колкото ще ви отнеме да извикате името му. С тези седем стъпки можете да минимализирате тази вероятност. 

  • Винаги слагайте на кучето си нашийник с медальон с идентификация

Най-простият, лесен и ефективен начин да не загубите кучето си, е да се уверите, че то винаги е с нашийник с идентификационен етикет. Това е първото нещо, което хората гледат, когато към тях се приближи непознато, очевидно избягало куче. Ако на него има ваш телефонен номер, ще отнеме минути, за да се съберете отново с питомеца си. 

Dogsandcats.bg

куче бягствоСнимка: iStock

  • Сложете му микрочип

Благодарение на достъпните микрочипове за домашни любимци, събиранията между изгубените кучета и семействата им се случват много по-често, отколкото в миналото. Когато домашният ви любимец се измъкне от нашийника си по време на разходка и се стрелне в произволна посока, например, микрочипът остава единствената форма на идентификация, която ви остава. 

Вижте още: 3 причини защо е важно да чипирате кучето си

Микрочипът е малко устройство (с размерите на оризово зърно), който се поставя безболезнено под кожата на животното. Той е свързан с уникален номер, който предоставя информация за контакт със стопанина. Всички ветеринарни кабинети и клиники, както и приюти за животни притежават скенери, чрез които могат да проверят за микрочип на избягало куче. 

куче бягствоСнимка: iStock

  • Винаги използвайте каишка

Безброй кучета изчезват, защото стопанинът или семейството им са решили, че каишката е нещо, без което спокойно могат да минат по време на разходка. Ако не сте 100% уверени, че домашният ви любимец ще реагира на гласа ви в разсейваща среда, то никога не бива да го пускате да се разхожда без повод. 

Правилата имат за цел да пазят питомеца ви в безопасност, а не да ограничават свободата му самоцелно – не го забравяйте! С особена сила това важи за града, където куче без повод лесно може да бъде блъснато от автомобил, тъй като се е стреснало и се е втурнало в трафика, например.

  • Кастрирайте кучето си

Некастрираните мъжки кучета са известни с това, че по-често се губят. Техният инстинкт ги води и им казва да направят каквото е необходимо, за да намерят женска. А това може да означава да пресекат оживена улица, да прескочат ограда или да се измъкнат от нашийника си по време на разходка. 

куче бягствоСнимка: iStock

От друга страна, разгонените женски кучета също са известни с непокорното си поведение, включващо бягство от дома с цел размножаване. Заедно с останалите ползи за здравето като намален риск от развитие на рак, стерилизацията/кастрацията на кучето ви ще елиминира тези поведенчески проблеми.

  • Подсигурете дома си

Независимо дали домашният ви любимец разполага с двор или не, възможности да се измъкне винаги има – дори и да не ги виждате на пръв поглед. Дупки в оградата, хлабав прозорец, който не се затваря докрай, ръждясала ключалка на портата – ако не внимавате, бъдете сигурни, че косматият ви другар ще се възползва!

Още по-важно е да обезопасите дома и двора си, ако кучето ви вече се е измъквало успешно поне веднъж. Ще се изумите колко креативни и хитри начини имат четириногите да изчезват от привидно сигурни зони. 

Вижте още: 5 неща в двора, които могат да бъдат опасни за кучето ви

  • Винаги под ваш надзор

Сигурната ограда, която не предоставя възможности на кучето ви за бягство, е важна, но най-сигурният начин да предотвратите възможността животното да се измъкне, е да не го оставяте само. Когато усетят, че никой не ги наблюдава, много домашни любимци решават да тестват своите граници. Повечето кучета, които изчезват от дворовете, го правят, когато стопанинът им е вътре в къщата, без да следи какво се случва навън. 

куче бягствоСнимка: iStock

  • Дайте приоритет на обучението

Когато сте опитали всичко друго, обучението на вашето куче е това, което ще ви осигури спокойствието, че животното няма да избяга отново. Команди за послушание като „седни“ и „стой“ са добро начало – тренирайте ги редовно. Да дойдеш, когато те повикат, изглежда лесно, но в разсейваща среда може да бъде известно предизвикателство за всеки домашен любимец. Успехът на начинанието ви ще зависи до голяма степен от личността на животното, факторите на околната среда и хищническият му инстинкт. Четириногите се разсейват от други животни, хора, странни звуци и миризми. Ключът към добрата дресура е да научите питомецът си да игнорира всичко останало, което не е вашият глас.

куче дресураСнимка: iStock

Отнема време и е необходима практика, но това е нещо, което не можете да пропуснете: може един ден да спаси живота на вашето куче.

Виж още