7 токсични храни, които не бива да давате на кучето си

куче храна Снимка: iStock

К учетата са всеизвестни с апетита и любопитството си. Не би било пресилено да кажем, че косматите ни другари биха опитали всяка храна, която намерят – от ябълковия сладкиш, който грижливо сте оставили да се охлажда на плота, до пържолите, до които се опитват да се домогнат директно от чинията ви… И въпреки че много от нещата, които ние похапваме не биха навредили на нашия домашен любимец, има и такива, които могат да му се отразят зле. 

„Често, когато едно куче се разболее след консумация на токсична храна, симптомите, които има, се припокриват с няколко други възможни заболявания“, коментира д-р Сейдж Де Роса, асистент професор по клинични спешни и критични грижи във Факултета по ветеринарна медицина на Университета на Пенсилвания пред PetMD. Това може да направи поставянето на диагноза известно предизвикателство, за това и ветеринарните лекари в подобни случаи разчитат собствениците да предоставят информация относно това дали животното не е яло нещо токсично.  

куче хранаСнимка: iStock

Ако кучето ви е изяло нещо токсично, то може да има: повръщане, намален апетит, летаргия, учестено дишане, липса на координация или явна болка. В случай, че забележите един или повече от изброените симптоми, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар или посетете най-близката спешна клиника за домашни любимци. 

Dogsandcats.bg

А ето и 7 храни, които са най-токсични за четириногите и които е желателно да изключите напълно от менюто им.

  • Шоколад

Теоброминът и кофеинът – две метилксантинови съединения, съставна част на шоколада, могат да повлияят на стомашно-чревния тракт, централната нервна система и сърцето на кучето ви. Това, от своя страна, може да доведе до повръщане, диария, гърчове и необичаен сърдечен ритъм и мускулни тремори.

куче шоколадСнимка: iStock

„Черният шоколад е по-токсичен от млечния и белия, въпреки че всички видове трябва да се избягват“, коментира д-р Милър.

  • Кофеин

Ограничете достъпа на кучето си до всяка утайка от кафе, енергийни напитки, лекарства или други продукти, съдържащи кофеин. Учестено дишане, безпокойство, необичаен сърдечен ритъм, висока телесна температура и мускулни тремори – това са само част от симптомите след консумация на кофеин при кучетата. 

  • Чесън, лук и див лук

Тези продукти несъмнено добавят дълбочина и вкус към любимите ни ястия, но чесънът, лукът и дивият лук (като цяло всички представители на семейство Лукови), съдържат съединения, които могат да причинят увреждане на клетките на кучетата. 

„Докато лукът е най-токсичен в големи количества, концентрираните прахове от шкафа ви с подправки или смеси за супи, също могат да причинят нежелани реакции, ако бъдат погълнати от куче“, коментира д-р Милър.  

Симптомите на токсичност в следствие консумация на лук или чесън, включват летаргия и/или обща слабост, бледи венци и обезцветена урина. 

  • Грозде и стафиди

Изследователите все още не са съвсем сигурни кое е специфичното съединение, което прави гроздето и стафидите токсични за кучетата. Според настоящите доказателства, „вината“ пада върху винената киселина, но това, което трябва да знаете е, че консумацията на този плод – в неговата прясна или сушена версия, може да причини увреждане на бъбреците на кучето. 

куче хранаСнимка: iStock

„Отравянето с грозде често протича на два етапа, започвайки със симптоми като летаргия, липса на апетит, дехидратация и учестено дишане – през първите 24 часа след консумация. Постепенно състоянието на животното се влошава и се появяват допълнителни признаци на бъбречна недостатъчност като повръщане, прекомерна жажда или уриниране, коремни болки и дори кома“, споделя специалистът. 

„Ситуацията се усложнява от факта, че някои кучета може и да не изпитат негативните ефекти от гроздето и стафидите, докато други могат да изпаднат в „животозастрашаваща токсичност“ за отрицателно време“, допълва д-р Милър.

  • Тесто за хляб

Тестото за хляб, оставено да втаса на плота, може да се окаже твърде изкушаващо за някои кучета и те да не могат да устоят. Алкохолът и газовете, които се отделят при ферментацията на маята, могат да причинят здравословни проблеми на домашния ви любимец. 

 „Абсорбцията на алкохол от стомаха в кръвния поток може да доведе до различни тревожни симптоми“, казва д-р Милър, като включва повръщане и диария, повишена жажда, ниска кръвна захар, нарушена координация, треперене, гърчове и дори смърт.

  • Мазни меса

Колбасите и месата, предвидени за човешка консумация, обикновено не са смъртоносни за кучетата, но твърде честите почерпки могат да доведат до някои здравословни проблеми. Като цяло, храни с по-високо съдържание на мазнини, макар и не непременно токсични за кучетата (подобно на останалите в списъка ни), могат да доведат до възпаление на пакреаса (панкреатит), което да причини намален апетит, болки в корема, повръщане и диария.

куче месоСнимка: iStock

Това означава, че е най-разумно да запазите „човешките храни“ за себе си. И в никой случай да не давате на питомеца си колбаси (салам, шунка, бекон), пикантни и пържени храни. 

  • Ксилитол

Ксилитолът, известен заместител на захарта, се използва за намаляване на калориите в различни храни – от дъвки до десерти, обозначени като „без съдържание на захар“. Той се съдържа и в пастата за зъби, фъстъченото или ядковото масло, както и в дъвките. 

При кучетата поглъщането на ксилитол е опасно, тъй като това дава сигнал на панкреаса, който започва да освобождава инсулин, което може да причини опасен спад на кръвната захар. Сред симптомите, за които да внимавате, са: повръщане, последвано от летаргия, слабост, липса на координация и други признаци, свързани с ниската кръвна захар. Имайте предвид, че те могат да се появят дори след 24 часа.

куче шоколадСнимка: iStock

Вижте още: 

Какви рискове крие даването на остатъци от масата за кучето

Как да предотвратим случайно отравяне при кучетата

Виж още