7 витамина, от които кучето ви се нуждае за здравословен живот

куче витамини Снимка: iStock

Д остатъчно е да пристъпим прага на която и да е аптека, за да се натъкнем на рафтове, богато заредени с човешки витамини. При толкова много възможности за нас е напълно логично да си зададем въпроса дали и домашният ни любимец няма нужда от витамини?

Какво представляват витамините?

Витамините са органични съединения, необходими за поддържане на живота ни. Повечето от тях можем да открием естествено в храната си.

куче витаминиСнимка: iStock

Kакто на хората, така и животните, се нуждаят от витамини за растеж и поддържане. Вероятно вече сте запознати с повечето от тях, като:

Dogsandcats.bg
 • Витамин А
 • Витамини от група B (биотин, фолат, ниацин, пантотенова киселина, рибофлавин, тиамин, витамин B-6 и витамин B-12)
 • Витамин Ц
 • Витамин D
 • Витамин Е
 • Витамин К
 • Холин

Кучетата също се нуждаят от тези витамини, въпреки че е много важно за всеки стопанин на четириного да осъзнае, че при домашните ни любимци дозите от тях са съвсем различни. 

 • Витамин А за кучета

Витамин А, ако някога сте се чудили, е мастноразтворим витамин, съдържащ се в морковите, който е отговорен за растежа, развитието на плода, имунната и клетъчната функция. Има различни добавки за кучета, предназначени за грижата за очите, които включват витамин А.

куче витаминиСнимка: iStock

 • Витамин В за кучета

Витамините от група В са важни, тъй като играят роля за здравето на вашето куче. Тиаминът помага за регулиране на енергийния и въглехидратния метаболизъм и активира йонните канали в нервната тъкан. Рибофлавинът, В12 и ниацинът спомагат за улесняване на ензимната функция. 

Витамин В6 е особено жизненоважен, тъй като е отговорен за генериране на глюкозата, червените кръвни клетки и функцията на нервната система, както и за регулирането на хормоните, имунния отговор, синтеза на ниацин и генното активиране.

Пантотеновата киселина подпомага енергийния метаболизъм, а фолиевата играе роля в метаболизма на аминокиселините и нуклеотидите и в синтеза на протеини в митохондриите.

 • Витамин С за кучета

Витамин С е важен антиоксидант, който пречиства потенциално вредните свободни радикали в тялото, може да помогне за намаляване на възпалението и когнитивното стареене. Кучетата сами могат да го синтезират в черния си дроб, но в някои случаи добавките носят допълнителни ползи за здравето им.

куче витаминиСнимка: iStock

 • Витамин D за кучета

„Слънчевият витамин“ позволява на тялото на вашето куче да балансира минерали като фосфор и калций за здравословен растеж на костите. Без него вашето куче не би могло да се развива правилно или да поддържа здрави мускулите и костите си. 

 • Витамин Е за кучета

Витамин Е е една от защитите на вашето куче срещу оксидативно увреждане. Този мастноразтворим витамин също е от съществено значение за клетъчната функция и метаболизма на животното. Недостигът му може да доведе до дегенерация на очите и мускулите, както и до репродуктивни проблеми. 

 • Витамин К за кучета

Витамин К е мастноразтворим витамин, който помага за активирането на способността на кръвта на вашето куче да се съсирва. Поглъщането на определени отрови за плъхове и миши потиска способността на четириногите да използват витамин К в телата си, което води до кръвоизлив и смърт, ако не се лекува.

куче витаминиСнимка: iStock

 • Холин за кучета

Холинът е необходими компонен на фосфолипидната клетъчна мембрана. Поддържа здрава функцията на мозъка и черния дроб, а понякога се използва като част от плана за лечение на домашни любимци с епилепсия.

Нуждаят ли се кучетата от допълнителни витаминни?

Кучето ви получава витамините, от които се нуждае от кучешката си храна. Независимо дали избирате гранули или консерви, ако на тях има обозначение, че са „пълноценни и балансирани“, това означава, че те са специално формулирани, за да съдържат всички витамини, минерали и хранителни вещества, от които косматият ви другар се нуждае.

Храните, предназначени за различните етапи от живота на кучетата (за кутрета, за зрели и за възрастни домашни любимци), съдържат различни нива на определени витамини, в зависимост от изискванията на животните на този етап от живота им. Това е особено важно за храните за четириноги от големи породи, тъй като представителите им могат да развият специфични заболявания като дисплазия на тазобедрената става, ако съдържанието на паничката им съдържа витамини и минерали като калций, които ги карат да растат твърде бързо.

суха храна за кучетаСнимка: iStock

Кучета, хранени с подходяща търговска диета не би следвало да се нуждаят от витаминни добавки, освен ако не е препоръчано от ветеринарен лекар.

Четириноги, чиито собственици приготвят сами храната им, трябва да използват добавки, за да се гарантира, че животните получават достатъчно витамини в менюто си. 

Има ли рискове, свързани с витамините за кучета?

Витамините са жизненоважни за живота ни. За това не бива да ни изненадва, че нещо толкова съществено може да бъде потенциално опасно, ако се приема в големи количества. 

Както споменахме, твърде много минерален калций може да причини скелетни проблеми при кученца от по-големи породи. Твърде много витамин А може да причини дехидратация, болки в ставите и дори може да увреди кръвоносните съдове на вашето куче. Освен това, има много малко проучвания, които генерално са тествали дългосрочната безопасност на витаминните добавки за кучета.

храна за кучетаСнимка: iStock

За това – нашият съвет при избора на витамини за кучето си едва, след като се консултирате с ветеринарния си лекар относно това дали и от какъв тип добавки се нуждае животното.

Можете да избегнете тези рискове, като изработите хранителен план с вашия ветеринарен лекар. Не давайте човешки витамини на домашния си любимец, тъй като те често имат различни концентрации, спрямо тези, специално формулирани за домашни любимци. Четете етикетите и се придържайте към препоръките на специалиста.

Вижте още: 

6 вещества в храната на кучето ви, които могат да му навредят

Нуждае ли се кучето от специална храна за неговата порода

Виж още