8 начина да направите тренировките с кучето ви по-забавни

куче тренировка Снимка: iStock

К огато се замислите за забавление в компанията на кучето ви, за какво си мислите? Вероятно за някоя игра в парка? Може би хвърляне на топка? Или разходка в планината, по някоя живописна екопътека? Е, вероятно не се сещате за тренировки, нали?

куче дресураСнимка: iStock

Какво обаче ще стане, ако ви кажем, че обучението на домашния ви любимец може (и трябва!) да е забавно? Да, знаем, че упражняването на команди и ученето на нови трикове до момента едва ли е било най-разпускащото ви занимание, но не се притеснявайте – ние ще ви насочим как да промените това!

Защо е добре да има забавна нотка в обучението

Dogsandcats.bg

Въпреки че целта на обучението на кучето ви безспорно е да го научите на някое ново умение или да усвои дадено поведение, забавлението, докато го правите, е полезно. Защо?

По-вероятно е домашният ви любимец да бъде последователен. Замислете се – ако нещо ви е приятно, вие няма да имате против то да се повтаря повече и повече, нали? Да, факт е, че е много по-лесно да се придържате към редовен тренировъчен график, когато това е нещо, което очаквате с нетърпение. 

куче дресураСнимка: iStock

Забавлението по време на тренировките ще направи домашният ви любимец по-ангажиран. По-вероятно е четириногото да се съсредоточи върху дресурата, ако то се забавлява по време на процеса. И накрая, по този начин ще създадете положителна връзка с обучението. Нещо, което е от ключово значение за успешното обучение на косматия ви другар. 

Нашият съвет: Като цяло, тренировките са далеч по-ефективни, когато са по-забавни! А това е печелившо – както за вас, така и за домашния ви любимец!

Как да направите тренировъчните сесии по-забавни

И така, как можем да направим тренировките, включващи преподаването и практикуването на определено поведение по-забавни? Вижте нашите 8 съвета как да стане това:

  • Усмихнете се!

Не забравяйте, че в крайна сметка целта е да се забавлявате повече! Ако самите вие сте щастливи и се усмихвате повече по време на тренировките, това ще ви помогне да им се насладите повече. И тъй като косматият ви другар може безпогрешно да долови настроението ви, той ще прихване тази оптимистична нагласа – бъдете сигурни!

куче дресураСнимка: iStock

  • Тренирайте с игри

Игровизирането на тренировъчните ви сесии ще помогне да научите домашния си любимец на ключови поведения, без дори животното да го съзнава! То просто ще си мисли, че сте навън, за да се позабавлявате заедно. 

Можете да използвате игри за трениране на припомняне, контрол на импулсите, ходене на повод и много други. Помислете за момент за вроденото поведение и инстинкти на косматия си другар – всяка игра, при която ги използва и при която има награждаване на желаното поведение, ще бъде ефективна. 

  • Използвайте положително подсилване

И преди сме споменавали защо трябва да изберете обучението, основано на положително подсилване, но винаги си струва да повторим. Положителното подсилващо обучение помага на домашните ни любимци да формират положителни асоциации не само с определено поведение, но и със самото обучение. Ключът към успеха при този метод е използването на награди с висока стойност, като лакомства, например, които да поддържат косматият ви другар развълнуван и мотивиран. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Правете малки стъпки

Не е тайна, че се забавляваме да правим повече нещата, които знаем, че ни се получават добре. Ако предоставите на кучето ви възможности за победа, това ще го поддържа мотивирано и готово да направи повторенията, необходими за овладяване на въпросното поведение. 

  • Поддържайте обучителните сесии кратки и фокусирани

Кучетата, особено младите и кутретата, могат лесно да загубят фокус, ако тренировките продължават твърде дълго или има прекалено много различни команди. Поддържайте ги кратки и фокусирани върху определена задача в даден момент за най-голям успех. 

  • Не оставяйте неуспехите да ви стресират

Никой не е перфектен, като това важи и за домашния ви любимец. Някои тренировки може да вървят чудесно, докато други – недотам. Ако кучето ви се бори да схване нещо по време на сесията, разсейва се или нещата просто не вървят по план, усмихнете се. 

куче инатоСнимка: iStock

Нещата могат да се объркат от време на време и това е съвсем нормална част от процеса. Да не се стресирате заради грешките е чудесен начин да поддържате тренировките забавни и приятни. 

От друга страна, ако се стигне до разсейване, това е знак, че обучението е продължило твърде дълго. Старайте се да завършвате винаги с положителна нотка. 

  • Не се колебайте да се обърнете към експертите

Експертна помощ = по-малко стресиращ подход към обучението = повече забавление за вас и вашето куче!

Вижте още: 

6 често срещани грешки при дресурата на куче

5 съвета за обучение на високоенергийни кучета

Виж още