8 съвета при къпането на кучетата през зимата

куче къпане Снимка: iStock

З имата може да направи отглеждането на домашните ни любимци по-трудно. Заледените тротоари ограничават разходките, ниските температури означават по-малко време за игри навън, а студът може да превърне къпането в кошмар. Разбира се, винаги можете да заведете питомеца си до близкия груминг салон за баня, но ако искате да го направите у дома, то е добре да имате предвид няколко неща.

Трябва ли да къпем кучето си през зимата?

Краткият отговор е да, зимата не елиминира необходимостта от къпане при кучетата. Домашните ни любимци се нуждаят от редовни бани по редица причини, включително естествените миризми, които се задържат по кожата и козината им, обезцветяването, поради близането и натрупаната кал или сняг.

Колко често трябва да къпем кучето си през зимата?

Общото правило е веднъж месечно. Този график зависи и от породата на домашния ви любимец, както и от околната среда. Някои четириноги могат да изкарат и месеци без къпане, ако прекарват по-голямата част от времето си у дома и не се цапат, разбира се. 

куче баняСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

8 съвета за къпането на кучето ви през зимата

  • Разресване преди къпане

Преди да намокрите кучето си, уверете се, че по козината му няма възли или заплитания. Намокрянето им ще ги направи по-стегнати, по-големи и по-трудни да разплитане в последствие. А това може да доведе до сплъстяване и в последствие – до бръснене на цялата или части от козината на животното.

  • Изберете правилното място за къпане

Размерът на кучето ви и пространството, с което разполагате у дома, до голяма степен ще определи къде ще къпете кучето си. Ако домашният ви любимец е по-малък, мивката може да свърши работа. Ако разполагате с вана или душ кабина – те също са добър вариант. И накрая – ако къпете питомеца си директно на пода, поставете постелка или кърпа, за да не е твърде хлъзгаво. 

куче къпанеСнимка: iStock

  • Изберете шампоана мъдро

Преди да купите шампоан, помислете дали кучето ви има алергии. След това преценете каква е целта на банята. За премахване на миризми ли е? Лечение на кожно заболяване? Общо почистване или обезпаразитяване? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да определите кой е най-добрият почистващ продукт за домашния ви любимец. 

  • Първо разредете

Шампоаните и балсамите за кучета е добре да се разредят (в шепа с малко вода, например), за да могат в последствие да се изплакнат по-лесно. Преценете какво количество ще ви бъде необходимо спрямо размера на домашния ви любимец. 

куче къпанеСнимка: iStock

  • Открийте правилната температура

Най-добрата температура на водата е около телесната. Имайте предвид, че при четириногите тя е малко по-висока от тази на хората. Което означава, че водата трябва да се усеща топла. За ориентир – проверете върху собствената си кожа.

  • Разсейвайте кучето си

За да ограничите движенията на кучето си в банята, запасете се с малко от любимите му лакомства или предпочитана играчка. Идеята е да ангажирате вниманието на четириногия си другар и къпането да премине по-гладко.

куче баняСнимка: iStock

  • Внимавайте за чувствителните зони

Уверете се, че сте почистили лапите, лактите, зад и под ушите, както и зоната под опашката. Много кучета не обичат водата да попада върху главата или муцуната им, за това – бъдете внимателни. 

  • Изсушете кучето си старателно

Сушенето е основна част от къпането на кучетата през зимата. Ако оставите кожата на питомеца си влажна, това може да причини кожни проблеми или настинка. Оставете питомеца си първо да се изтръска сам, за да отстрани по-голямата част от водата, а след това подсушете с кърпа. 

куче къпанеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата обичат да заравят нос в снега?

5 симптома на кучешкия артрит, които не бива да пренебрегвате

 

Виж още