Безопасна ли е по-грубата игра между кучетата

кучета парк игра Снимка: iStock

Н амирането на правилния баланс между нормалната и твърде грубата игра между кучето ви и приятелите му в близкия парк, може да се окаже трудно начинание. Като любящ и отговорен собственик, сигурни сме, че искате да позволите на питомеца си да се ориентира сам в тънкостите на кучешката комуникация. Но дали това винаги е най-добрия подход? Или е по-добре да следвате инстинкта си и да прекратите закачките, преди да са стигнали твърде далеч?

Със сигурност съществува известна дилема. Най-малкото, всеки стопанин би предпочел да се застрахова и да подсигури безопасността на кучето си във всяка ситуация. От друга страна, не искаме да ограничаваме прекалено играта на домашния си любимец или да го караме да се страхува от всички взаимодействия с други четириноги. Добрата новина е, че можете да намерите средно положение, което да удовлетворява както вас, така и косматия ви спътник. 

кучета парк играСнимка: iStock

Как изглежда нормалната кучешка игра?

Някои от общите елементи, които ще забележите, когато две кучета играят и се наслаждават на взаимодействието си, са:

Dogsandcats.bg
 • Поза тип „лък“

„Лъкът“ при игра е универсален знак, който кучетата използват, за да започнат сесия за игра.

Това е очарователен и очевиден сигнал, който включва специфична поза на тялото – животните пускат предните си предмишници до земята и залепват махащата си опашка във въздуха. Ако забележите „лъка при игра“, то можете да сте спокойни, че домашният ви любимец се забавлява добре с приятеля си. 

кучета парк играСнимка: iStock

 • Физически контакт

Бутане на рамене, скачане, лапане, дъвчене на уши, блъскане на бедра и дори преобръщане един върху друг – това са обичайни игрови практики в кучешкия свят.

 • Бягане и преследване

Някои кучета абсолютно обожават да бъдат преследвани или те да гонят косматите си приятели. Може да е малко странно и дори – леко притеснително, тъй като силно напомня поведение на лов. Но бъдете спокойни – при една здравословна игра всички участници в нея се забавляват.

кучета парк играСнимка: iStock

 • Хапане

Ухапването или лекото гризване на краката, ушите, шията и муцуната е нормална част от играта при кучетата, въпреки че често тревожи стопаните им. В действителност обаче, тези ухапвания все пак изискват контрол и мониторинг, за да няма наранени или пострадали.

 • Ръмжене и лай

Някои кучета вдигат много шум, когато играят, особено ако са силно ангажирани и пълни с енергия. Играта е чудесен изход за вокалните четириноги и колкото повече време прекарвате с питомеца си, толкова по-лесно ще ви бъде да разпознавате звуците, които издава, когато се забавлява.

 • Редуват се

Някои кучета винаги искат да са в ролята на преследваните, но повечето четириноги обикновено сменят ролите си по време на сесията. Не винаги разделението е 50/50, но трябва все пак да забележите някакъв вид закачка. Това е добър знак, който индикира, че двете животни са еднакво уверени във взаимодействието си. 

кучета парк играСнимка: iStock

 • Поглед назад

Това е един от най-важните елементи на една положителна, равнопоставена игра. Ако кучето ви се наслаждава на заниманието си, то може да се откъсне за момент, за да си почине или да направи бърза проверка на любимия си човек, преди да се потопи отново в играта. Кратките почивки са начин за четириногите да управляват нивата си на възбуда и да не позволяват на играта да отиде твърде далеч.

кучета парк играСнимка: iStock

Имайте предвид, че всяко куче има свой собствен стил на игра и не всички елементи, изброени по-горе се отнасят до него. Но като цяло трябва да сте в състояние да идентифицирате поне някой от тези признаци, за да сте спокойни, че приятелчето ви си прекарва добре. 

Какви са признаците на прекалено грубата игра между две кучета?

Както може би сте забелязали, някои от елементите на нормалната игра могат да се възприемат и като леко грубо поведение. И точно за това за нас е трудно да намерим границата между това, което е подходящо и това, което е опасно. Ето някои червени знаменца, които биха могли да ви насочат, че е време да се намесите: 

 • Няма смяна на ролите

Отново, някои игриви двойки може и да не разменят ролите си, но повечето го правят. Ако едно куче постоянно гони и е инициатор, то може да притиска другото. Не забравяйте и, че нормалната игра изисква да има периодични почивки, така че и двете животни да могат да си поемат дъх и да имат контрол над нивата на вълнение. При прекалено грубото взаимодействие няма да има паузи и едното четириного може да се опитва да избяга, търсейки път за бягство.

кучета парк играСнимка: iStock

 • Агресивен език на тялото

Прибрани опашки, уши, притиснати към главата, отдръпнати устни и сковани движения на тялото – всичко това са индикации, че взаимодействието прераства в агресия. 

 • Хленчене или скимтене

Ако чуете кучето си да скимти или хленчи, приемете това като ясен знак, че не е доволно от играта и е време да се намесите. 

кучета парк играСнимка: iStock

Какво можете да направите, ако вашето куче е обект на прекалено груба игра?

След като знаете разликата между нормалната и прекалено грубата игра между кучетата, вие сте в много по-добра позиция, тъй като знаете кога да се намесите. В повечето случаи е достатъчно само да прекъснете игровата сесия. Има няколко начина да направите това. В ранните етапи на прекалено агресивната игра може да успеете да извикате кучето си и то да дойде при вас. Това ще даде шанс на другото четириного да си поеме дъх и може би дори да се пренасочи към друг партньор за игра.

Ако домашният ви любимец не реагира на повикванията ви, тъй като вече е преминал границата, можете физически да се намесите и да хванете питомеца си. Искаме обаче да уточним, че това не е подходящ ход при кучета, чието поведение е станало откровено агресивно, тъй като може да доведе до сериозни наранявания. Намесвайте се физически само ако прекалено грубото куче все още е в режим на игра. 

кучета парк играСнимка: iStock

В идеалния случай, включете собственика на другото куче в ситуацията. Ако може да повика и ангажира вниманието на животното, то вие ще съумеете безопасно да завържете питомеца си и да си тръгнете.

Ако моето куче е това, което подхожда по-грубо по време на игра?

Да кажем, че вашият домашен любимец е този, който причинява хаос в близкия парк. Ако случаят е такъв, има някои решения, например:

 • Работете върху основното обучение

От една страна, обучението за послушание е необходимо, когато трябва да върнете фокуса на кучето си, докато играе. Но това е и чудесна възможност за умствена стимулация. Ако общува редовно с любимия си човек, четириногото вероятно ще има по-малко задържана енергия, когато влиза в контакт с други свои събратя. 

 • Изморете предварително кучето си

Споменавайки за задържаната енергия, да изморите кучето си преди да отидете в близкия парк, където да го оставите да поиграе с останалите четириноги, не е никак лоша идея. Дори напротив – това е добър начин да избегнете прекалено грубата игра. Може да изглежда контраинтуитивно, но ще е само временно, докато кучето ви не се научи на правилни кучешки маниери.

кучета парк играСнимка: iStock

 • Планирайте тренировъчни сесии с други кучета 

Докато не научите домашния си любимец как да играе по-спокойно, по-добре е да не го водите в близкия оживен кучешки парк. Вместо това насрочете среща с добре социализирано куче, което може да го научи на подходящи игрови маниери.

 • Бъдете проактивни с почивките

Както споменахме, почивките по време на игра са чудесен начин да нулирате енергийното ниво на кучетата, така че нещата да не излязат извън контрол. Ако питомецът ви не ги прави сам, можете да се намесвате периодично и да прекъсвате играта. А когато се успокои – позволете му да продължи да се забавлява.

кучета парк играСнимка: iStock

Вижте още:

10 от най-независимите породи кучета

Защо кучетата заравят любимите си неща?

Виж още