Безопасно ли е за кучето ни да яде спагети или друг вид паста

куче паста Снимка: iStock

В сички си спомняме любимата сцена от класиката на Дисни „Лейди и Скитника“, при която двойката кученца споделят чиния със спагети. Дали обаче действително можем безопасно даваме паста на домашния си любимец? Оказва се, че отговорът на този въпрос не е толкова лесен. 

куче пастаСнимка: iStock

Мненията се различават

Докато според някои ветеринарни лекари, не би следвало да има проблем за кучето ви да яде умерено и от време на време паста, други не са съвсем съгласни с това твърдение. Ключовите фактори са количеството, дадено на животното, както и съставките на самата паста. И, както е при всички храни, първо трябва да се уверите, че вашият домашен любимец не е алергичен към тестени изделия или техните съставки, преди да споделите с него чинията си, пълна с ароматни спагети.

Безопасна ли е пастата за кучето ни?

Обикновените макаронени изделия – варени или в полусуров вид, обикновено не са опасни за кучетата ни. Пастата, обичайно, се прави от прости съставки като яйца, брашно и вода. И да, на теория те са безопасни за консумация от четириногите ни приятели. 

Dogsandcats.bg

Добавките в повечето видове паста обаче, включват чесън и лук – в прахообразна форма. А те далеч не са толкова здравословни, дори напротив – съдържат токсин, който може да причини сериозни увреждания и често може да има неблагоприятни последици за здравето на кучето, което ги е погълнало. 

куче пастаСнимка: iStock

Чесънът, лукът, дивия лук и празът принадлежат към вида Allium. Те не се препоръчват за консумация от домашни любимци, тъй като могат да причинят увреждане и унищожаване на червените кръвни телца в организма, което води до анемия.

Признаци на отравяне след консумация на чесън и лук:

  • Слабост
  • Летаргия
  • Бледи венци и лигавици 

Тъй като освен в самата паста, чесънът и лукът са често срещани съставки в доматения сос, който върви към любимите ви спагети, избягвайте да ги споделяте с косматия си спътник.

Кучетата са чувствителни и към някои билки и подправки, които чести използваме, когато си приготвяме паста, сосове за нея и като цяло – тестени ястия. Ако домашният ви любимец погълне голямо количество сол, това може да доведе до неврологични проблеми, характеризиращи се със симптоми като замаяност, главоболие и припадъци. 

Риганът е друга често срещана съставка, широко използвана за направата на тестени изделия, която е токсична за кучета. 

Други като босилек и черен пипер също не се препоръчват за консумация от четириноги. Макар да не са токсични в малки количества, ако решите да ги включите в диетата на домашния си любимец – задължително преди това се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

куче пастаСнимка: iStock

Сиренето е друга популярна добавка, която често присъства заедно с паста, спагети, пици и други тестени ястия. В по-големи количества то може да предизвика подуване на стомаха, сърдечни и стомашно-чревни проблеми на любимеца ви. За това е по-добре да сведете сиренето (или кашкавала) до минимум присъствие в диетата на косматия ви приятел. 

Какво количество паста е препоръчително?

Храненето на кучето ви с обикновена паста, без добавки и екстри, може да бъде здравословно, но само ако е в малки количества. 

Най-важното е да не прекалявате с количеството – цяла чиния със спагети - дори и неовкусени, е твърде много тесто за едно ядене. Твърде честата консумация на този вид храни може да доведе бързо до наднормено тегло. А затлъстяването води след себе си до някои здравословни проблеми, включително сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и затруднения с дишането. 

куче пастаСнимка: iStock

Излишните килограми могат да изострят съществуващите здравословни проблеми на домашния ви любимец, както и да доведат до болки в ставите и мускулите. За това – препоръката на ветеринарните лекари е, да не давате повече от веднъж седмично макаронени или тестени изделия на косматия си приятел. 

Различните видове паста имат значение

Тъй като през последните години храните с по-ниско съдържание на въглехидрати набират все повече популярност, логично се появяват все повече алтернативи на традиционната паста. На рафтовете в хранителните магазини можете да откриете макарони, приготвени от нахут, грах, леща и ориз, както и такива без глутен. Въпреки че те със сигурност са по-здравословна алтернатива за вас обаче, това не значи непременно, че са по-добър вариант и за домашния ви любимец.

Според резултатите от последни изследвания, „grain-free” или храните за кучета без добавки на зърно, включително и тези, при които се използват леща и нахут като заместители, могат да допринесат за сърдечни заболявания при кучетата. Макар че това не значи непременно, че лещата и нахутът са токсични за четириногия ви спътник, може би е добре да ограничите консумацията им. Ако заложите на оризова паста обаче, ще си спестите всички тези въпросителни.

куче пастаСнимка: iStock

Белият ориз обикновено се дава на кучета, за да облекчаване на стомашно-чревни проблеми и разстройства. От друга страна, кафявият е с високо съдържание на фибри и ако прибавяте по малко в менюто на животното, това е добър начин да му набавите основни витамини и полезни вещества. 

Така че – не се колебайте да почерпите (умерено, разбира се) косматия си другар следващия път, когато си правите паста от нахут, леща или ориз. Можете да сте спокойни, че това няма да разстрои стомаха им, а повечето кучета дори намират вкуса за интригуващ!

Вижте още: Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Виж още