Често срещани поведенчески проблеми при малките кученца и как да се справим с тях

малко кученце Снимка: iStock

Ч есто кутретата са толкова сладки, че е трудно да си представим, че само в рамките на няколко месеца тази мила космата топчица скорострелно ще премине от етапа „Просто-искам-да-ти-угодя“, навлизайки с пълна сила в „Не-можеш-да-ме-спреш“! Всъщност обаче, именно това се случва. И точно, както е при децата, тестването на границите е част от израстването на четириногите. Това и забъркването на най-невероятни пакости!

малко кученцеСнимка: iStock

Вашата работа е да държите лошите изкушения извън обсега на косматото си приятелче, но не възлагайте твърде големи надежди – кутретата някак винаги успяват да измислят нещо, което дори не ни е хрумвало!

Използвайте играта, за да насърчите доброто, а не лошото поведение

Най-добронамерените собственици понякога създават поведенчески проблеми, като по невнимание засилват или насърчават нежеланите навици. Сладкото поведение на домашния ви любимец може да бъде толерирано или възнаградено, но помнете – щом то се превърне във възрастен индивид, нещата лесно могат да се изплъзнат от контрол. 

Dogsandcats.bg

Играта, която включва хапане или гонене, може и да не ви създава проблеми, когато питомецът ви е малко кученце, но нещата бързо ще ескалират, когато се превърне във възрастен. 

малко кученцеСнимка: iStock

Собствениците могат да предотвратят някои проблеми, като контролират ситуацията. Тоест, като научат домашния си любимец как да играе възпитано и кога е време да спре. Играта е важна част от отношенията между куче и стопанинът му, но човекът трябва да е този, който решава. 

Прогонете лошото поведение, преди да започне

Освен кражба на храна и прекомерно охраняване на ресурсите, често срещаните поведенчески проблеми при кученцата включват хапане, хиперактивност, дъвчене и ядене на изпражнения.

Липсата на домашно обучение обикновено започва съвсем безобидно – с предоставяне на твърде много свобода на кученцето, като това се случва твърде бързо. Необходимо е да бъдете последователни и да се придържате към правилата, които сте установили. 

малко кученцеСнимка: iStock

Хиперактивността е част от природата на кученцата, като трябва да имате предвид, че някои породи са по-активни от други. Но е съвсем нормално за кутретата да кипят от енергия! Уверете се, че давате достатъчно възможности на домашния си любимец да изразходва енергията си няколко пъти на ден, но никога не го принуждавайте да спортува с убеждението, че това ще го измори още повече.

Без повече хапане

Ухапванията са често срещани оплаквания при малките кученца. Това, донякъде, е съвсем естествено – на кутретата им идва естествено да играят, като изследват света с устата си. Ако няма кучешки другар обаче, животното ще се обърне към вас. И да, някои породи са по-склонни да хапят при игра, отколкото други. Ретривърите, например, са отглеждани от поколения, за да носят неща в устата си. Териерите, от друга страна, са селектирани да убиват малки животни чрез ухапване. Което означава, че инстинктивно им идва да скачат и хапят от вълнение. Някои пастирски породи, развъждани да пасат овце и говеда, като ги хапят по петите, прилагат същото поведение и спрямо хората.

малко кученцеСнимка: iStock

Важно е да не реагирате твърде бурно, когато домашният ви любимец ви ухапе по време на игра. Всъщност, подобна реакция може само да убеди четириногото, че и вие играете грубо, но в крайна сметка – в това няма нищо лошо! И вероятно то ще продължи със същия стил. Вместо това, когато кученцето ви гризне по-силно, станете и се отдръпнете от него. Опитайте се да останете неподвижно за няколко секунди и да го игнорирате. Ако животинчето се успокои – прекратете пренебрежителното си поведение и го почерпете. 

Не забравяйте, че що се отнася до дресурата на домашните ни любимци, винаги е по-добре да възнаграждаваме желаното от нас поведение, отколкото да се опитваме да коригираме нежеланото. Идеята не е просто да спрете четириногото да ви хапе, а да го наградите за това, че не го прави. 

малко кученцеСнимка: iStock

Действайте на момента

Яденето на изпражнения е изненадващо често срещано при кученцата. Най-добрата превенция срещу него е незабавната коренция. Ако хванете питомеца си в крачка, кажете му строго „Не!“, за да му покажете, че това не е приемливо поведение. 

Вижте още:

Първи месеци с малко куче вкъщи

5 съвета при социализиране на малкото кученце

Виж още