Физически и психически признаци, че кучето ви остарява

възрастно куче Снимка: iStock

В сички остаряваме, включително и домашните ни любимци. Да, сякаш беше вчера, когато кучето ви беше очарователна космата топчица, която неусетно се превърна в постоянен спътник и верен приятел. За съжаление обаче, идва ден, в който четириногите започват да показват признаци на остаряване – както физически, така и психически. Различните породи и размери остаряват с различна скорост. Едри кучета като Немския дог, например, се считат за „стари“ на около шест години, докато дребосъците Чихуахуа се причисляват към графата възрасни едва към деветата-десетата си година. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Тъй като при всяко куче нещата са индивидуални, колкото по-добре е запознат стопанина с типичните признаци на стареене, толкова по-скоро ще може да помогне на кучето си да се чувства по-добре и да не усеща годините си. 

Физически признаци, че вашето куче остарява

 • Мътни очи или затруднено зрение

Мътните очи (ядрена склероза) могат да се появят толкова постепенно, че може да не забележите веднага. Въпреки че е доста често срещано явление при възрастните кучета и на практика не засяга зрението им, те могат да са признак на катаракта или други очни заболявания. За щастие – повечето са лесно лечими. Ще познаете по това, че кучето започва да се блъска в мебели и предмети, да среща с проблеми с намирането на играчките си или да не се ориентира в иначе позната среда.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: pixabay.com

Вижте още: Какво значи леко мътният поглед при кучетата

 • Лош дъх

Въпреки че дъхът на кучето ви едва ли някога мирише на маргаритки, ако ви изглежда, че устата на кучето ви сякаш мирише по-зле от обикновено, това може да е знак за заболяване на венците, кариес или инфекция. Имунната система на животните отслабва с възрастта и те не са в състояние да се борят с инфекциите толкова лесно, колкото в своята младост. 

 • Забавяне или затруднено придвижване

По-възрастните кучета често имат проблеми с изкачване по стълби, качване/слизане от коли или просто ставане от леглото след кратка дрямка. Може да забележите и слабост в задните крака. И въпреки че всички имаме проблеми с мобилността с напредване на възрастта, при кучетата ни този те най-често са причинени от артрит или друго дегенеративно заболяване. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Заедно с лекарствата или добавките, препоръчани от вашия ветеринарен лекар, ще трябва да коригирате режима на упражнения на вашето куче, придържайки се към по-бавни и по-кратки разходки. 

Вижте още: 6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

 • Нови бучки и подутини

Някои кучета са предразположени към безобидни мастни липоми, но тези бучки под кожата се появяват по-често с напредването на възрастта на кучетата. Въпреки това, всяка нова бучка трябва да бъде проверена от ветеринарен лекар, за да се изключи злокачествен тумор.

 • Промяна в теглото

Не е изненадващо, че по-възрастните и по-малко активни кучета понякога наддават на тегло и може да се наложи да коригирате диетата и упражненията на животното. Въпреки това обърнете внимание, ако кучето внезапно отслабне, тъй като това може да е резултат от намалена мускулна маса (често срещано при възрастни четириноги), или може да е причинено от намален апетит, лошо усвояване на хранителни вещества или храносмилателно заболяване. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако кучето ви загуби повече от 10 процента от телесното си тегло за период от няколко месеца или дори година, задължително се консултирайте с ветеринарния си лекар. 

 • Инконтиненция или трудност при „ходене“

Ако ви изглежда, че кучето ви изведнъж забравя домашното си обучение, изпуска се у дома или изглежда се напряга при уриниране, това може да са признаци на инфекция на пикочните пътища или бъбречно заболяване. Въпреки това, инконтиненцията не е необичайна при възрастни кучета и има лекарства, които могат да помогнат.

Поведенчески и психически признаци на стареене при кучета

Физическите промени не са единствените разлики, които може да забележите у вашия домашен любимец с напредване на възрастта. Промените в поведението му могат да сигнализират за скрит физически проблем или да са нормален признак на стареене. 

Например, ако вашето сладко приятелче е станало внезапно сърдито, то може да изпитва болка, причинена от артрит, или да го мъчи друг вид физически дискомфорт. Респективно – ако вашият високоенергиен спътник спи повече от обичайното, то това е нормално с напредване на възрастта. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Промените в поведението обаче могат също да бъдат резултат от синдром на кучешка когнитивна дисфункция (CCDS). Според проучване от 2016 г. CCDS засяга 14 до 35 процента от кучетата на възраст над осем години. Като деменцията, подобна на болестта на Алцхаймер при хората, CCDS може да доведе до изразени промени в ежедневното поведение на вашето куче:

 • Страх от познати хора или предмети
 • Промени в цикъла сън-будност, включително безпокойство или необичайна активност през нощта
 • Повишен лай и вокализация
 • Повтарящо се или натрапчиво поведение
 • Забравя команди и знаци, които някога е знаело
 • Изпуска се у дома
 • Повишена тревожност
 • Объркване и дезориентация
 • Значителна промяна в нивото на активност

Въпреки че няма лек за кучешката когнитивна дисфункция, вашият ветеринарен лекар може да назначи медикаментозна терапия, която да облекчи значително симптоматиката. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Как можете да помогнете на застаряващото си куче?

Единственото и най-важно нещо, което можете да направите, е да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако забележите някоя от тези физически или психически проблеми във вашия домашен любимец. Специалистът ще определи (ако има) наличие на определени основни медицински проблеми и ще назначи лечение. Той също така може да ви помогне да вземете някои важни решения относно грижите за вашето куче занапред, включващи промени в диетата и упражненията.

Нашите домашни любимци ни дават дълги години любов и лоялност и е съвсем естествено да искаме да направим последните им години максимално удобни и приятни. Стареенето е нормална част от живота, но с известна бдителност и внимание към здравето на вашето куче, този период действително може да се превърне в неговите „златни години“.

възрастно кучеСнимка: iStock

 

Виж още